Príroda ponúka pomocníkov pre žily. Ktorí sú to?

Krv v ľudskom tele rozvádzajú cievy, ktoré sa ďalej členia na tepny rozvádzajúce krv smerom od srdca a žily privádzajúce krv smerom k srdcu. Aj žily môžu ochorieť a dokážu nás potrápiť.

23.09.2021 06:00
pohánka, zdravá strava, celiakia, bezlepkové... Foto:
Pohánka je bezlepková potravina. Vhodná aj pre celiatikov.
debata

Ak by sme odmerali na dĺžku každú žilu, tepnu a vlásočnicu (cieva prepájajúca tepny a žily) v tele normálneho dospelého človeka, dostali by sme sa na neuveriteľné číslo 100-tisíc km. Je to, mimochodom, viac ako dvojnásobok obvodu našej planéty a necelá štvrtina vzdialenosti zo Zeme na Mesiac. Takže nie je prekvapením, že v celom tomto kilometrovom priestore sa môžeme stretnúť s problémami, a to predovšetkým v žilách, ktoré sa nachádzajú v našich nohách. Naše žily na nohách majú neľahkú úlohu pri pumpovaní krvi proti smeru gravitácie až ku nášmu srdcu.

Ak má krv ťažkosti s pohybom nahor od nôh, žilové steny sa oslabujú a chlopne v ich vnútri sa poškodzujú. Poškodené chlopne prestávajú fungovať, krv začína padať aj smerom nadol (tzv. reflux), a to má za následok vytváranie kŕčových alebo pavúčích žiliek. Medzi ďalšie príznaky patria nepríjemné mravčenie, pálenie, pocity ťažkých nôh a opuchy, ktoré sa prejavujú najmä večer.

Video
Chirurg Július Muranský: Ako sa operujú kŕčové žily?

Včasná zmena životného štýlu dokáže výrazne spomaliť rozvoj kardiovaskulárnych ochorení, zabrániť časti infarktov a cievnych mozgových príhod. Mali by sme do svojich životov zaradiť viac pohybu a konzumovať kvalitné potraviny. Príroda v sebe ukrýva poklady, ktoré nám môžu pomôcť pri podpore zdravia ciev.

Skvelou potravinou je napríklad pohánka (na fotografii). Aj keď sa o nej hovorí, že je to „jedlo chudobných“, pre žilové zdravie nejestvuje lepšia potravina. Pohánka je totiž najdôležitejším prírodným zdrojom rutínu. Táto látka (v skutočnosti ide skôr o komplex látok) patrí medzi rastlinné flavonoidy. Rutín zvyšuje pružnosť ciev a posilňuje ich steny, čím ich chráni pred popraskaním. Môže teda pomôcť pri všetkých zdravotných problémoch, ktoré s tým súvisia – kŕčových žilách, popraskaných žilkách v tvári, sklone ku krvácaniu (z nosa, ďasien). Rutín v tele funguje v spolupráci s vitamínom C (navzájom podporujú svoju schopnosť pôsobiť v tele ako antioxidant).

Ďatelina lúčna je ďalšou bylinkou, ktorú používali už naši predkovia na rozmanité neduhy. Síce ide o skromne vyzerajúcu rastlinku, tá však v sebe ukrýva významné účinky na naše zdravie. Zvyšuje elasticitu a pevnosť ciev a kapilárnych stien. Navyše pomáha ženám s príznakmi spojenými s menopauzou.

Hloh bol odpradávna označovaný za bylinku „na srdce“. Látky, ktoré v ňom nájdeme, prospievajú srdcu aj krvnému obehu, stimulujú srdcový sval a zlepšujú prekrvenie celého organizmu. A medzi ďalšie bylinky patrí stavikrv vtáčí, rebríček obyčajný (ľudovo nazývaný myší chvost) alebo šípka.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pohánka #kŕčové žily #ťažké nohy #žily