Zima je tu, naklíčte si vitamíny!

Krásne sfarbené výhonky rôznych semien sú nielen estetickou ozdobou jedla, ale predovšetkým sú veľmi zdravé! Obsahujú množstvo vitamínov a enzýmov, ktoré v tomto zimnom období nášmu organizmu určite prospejú. Recepty nájdete na e-booku BILLA nazvanom "Semiačka plné zdravia“, ktorý je umiestnený na webe tejto siete supermarketov.

22.01.2022 06:00
dobré zdravie, semiacka, Foto:
Každý jeden druh semien, obilnín alebo strukovín potrebuje iný nakličovací čas.
debata

Ľahšou cestou je kúpiť si niektoré naklíčené semienka už priamo v supermarkete. Ďalšia možnosť je vypestovať si vlastné klíčky doma. Semienka na domáce klíčenie sa odporúča zaobstarať si v biokvalite. V ponuke sú aj špeciálne súpravy na klíčenie, možno to však jednoducho zvládnuť aj bez nich.

Ako na to?

Kúpte si niekoľko druhov semienok, obilnín alebo strukovín, musia byť však určené na naklíčenie, nie na vysádzanie. Pripravte si jemné sitko na preplachovanie semien, ďalej misky na nakličovanie a pripravte si papierovú utierku, ktorá dobre saje vodu. Naklíčiť možno lucernu siatu, šošovicu, fazuľku mungo, pohánku, cícer, pšenicu, hrach, žeruchu atď.

Postup nakličovania

Každý druh semienok dajte do nakličovacej misky na navlhčenú papierovú utierku. Semienka v miskách dajte na teplé miesto. Na druhý deň ich prepláchnite na sitku a dajte na novú papierovú utierku. Pozor, prepláchnite ich aspoň trikrát denne! Semienka musia byť dostatočne navlhčené, aby nevyschli, ale určite nemajú plávať vo vode. Každý jeden druh semien, obilnín alebo strukovín potrebuje iný nakličovací čas. Na svetle začnú klíčky okrem koreňa vyháňať aj prvé lístky. Na konzumáciu je vhodná celá rastlinka.

Ak chcete klíčky tepelne upraviť, rozhodne ich nevarte, iba blanšírujte (krátko ponorte do vriacej vody), jemne im to zlepší chuť. Dlhším varením by prišli o všetky živiny.

V čom sú unikátne semená

Ľanové semienka: Známe sú vysokým obsahom omega-3 mastných kyselín a účinne sa využívajú pri tráviacich problémoch. Toto jemné prírodné preháňadlo dostane do pohybu aj tie najlenivejšie črevá. Slizy z osemenia sú schopné viazať veľa vody, preto sú semená schopné napučať a výrazne zväčšia objem stolice. Vysoko účinné sú aj proti zápalovým ochoreniam žalúdka a čriev. Je vhodné konzumovať ich v pomletom stave. Niektoré zdroje uvádzajú, že ľanový olej má schopnosť bojovať proti rakovine, ba dokonca ju vyliečiť. Odporúča sa prijímať tento olej spoločne s mliečnymi výrobkami. Tak sa jeho účinky môžu výrazne znásobiť. Šupky ľanových semienok obsahujú tzv. lignany, látky so silnými antioxidačnými účinkami. "Rozomleté ľanové semienka majú podobu ľahkého prášku orieškovej chuti, ktorým môžete posypať ovsenú kašu, šaláty, polievky, doslova čokoľvek, čo jete. Ľanové semienka sú vhodné aj na pečenie bez toho, aby ste zničili lignany alebo omega-3 mastné kyseliny – na rozdiel od ľanového oleja,“ píše sa v knihe amerického odborníka na výživu Michaela Gregera "Ako nezomrieť“.

zdravá strava, ovocie, zelenina, orechy, výživa Čítajte aj Odborník na výživu: Ktoré potraviny nesmú chýbať v jedálničku zdravého človeka?

Chia semienka: Chia semienkami možno posypať šalát, ryžu, zemiakovú kašu, vhodné je pridanie do rôznych ovocných kokteilov, smoothies a šejkov. Výborne poslúžia, aj keď si ich človek pridá do ranného jogurtu, ovsenej kaše či ovocných tanierov. WHO uvádza odporúčanú konzumáciu jednu polievkovú lyžicu denne. Pri príprave chia semienok sa netreba obávať ani tepelnej úpravy. Ak sa vám nepozdáva konzumácia celých semien, neváhajte ich pomlieť a posypať nimi akékoľvek jedlo. Chia semienka možno bez problémov pražiť aj piecť. V sladkých koláčoch získajú zaujímavú orechovú príchuť. Zaujímavým doplnkom je aj chia olej, ktorý sa hodí do rôznych šalátov a zálievok.

Sezamové semienka: Kto by ich nepoznal? Zdobia rôzne druhy pečiva, šaláty, známy je aj sezamový olej alebo pasta. Sezam sa vyznačuje najmä vysokým podielom vápnika, horčíka, fosforu a vitamínov skupiny B. Neošúpané semienka obsahujú na 100 gramov desaťkrát viac vápnika a tiež oveľa viac železa ako kravské mlieko. Pravidelným príjmom v strave tak podporujeme spevnenie kostí, zubov a robíme prevenciu osteoporóze!

Slnečnicové semienka: Nájdeme v nich bohato zastúpený vitamín E, B1 a B5, ďalej železo, vápnik, selén, horčík, draslík, meď, bielkoviny, antioxidanty, vlákninu a fytosteríny. Tuky v slnečnicových semenách pozostávajú v 85 % z nenasýtených mastných kyselín. Tento vysoký podiel chráni cievy pred usadeninami čím (spolu s veľkým obsahom draslíka) pomáha predchádzať vysokému krvnému tlaku, infarktu alebo krvácaniu do mozgu. Aminokyselina arginín sa zúčastňuje na ochrane vnútornej výstelky ciev. Vďaka nej sú pružnejšie a menej náchylné na aterosklerózu.

Tekvicové semienka: Sotva natrafíte na výživový doplnok určený pre zdravie prostaty, aby neobsahoval výťažok z tekvicových semien. Nachádzajú sa v nich esenciálne mastné kyseliny (najmä omega-3 a omega-6). Obzvlášť kvalitný je olej z nepražených tekvicových semienok lisovaný za studena, ktorý sa považuje za jeden z najzdravších tukov. Semená sú bohaté na horčík, draslík, vápnik, selén, mangán, meď a vitamíny skupiny B. Mimoriadne zastúpený je v nich zinok, ktorý posilňuje imunitu. Podľa jednej nemeckej štúdie by mali ženy v menopauze denne jesť tekvicové semienka, a tým znížia riziko rakoviny prsníka o 23 %.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #sezamové semená #chia semiačka #ľanové semiačka #nakličovanie #tekvicové semená #slnečnicové semená #klíčkovanie