Piť či nepiť mlieko? Jesť či nejesť mliečne výrobky?

Aj názory odborníkov na výživu sa na tému mlieko rôznia. Niektorí z nich vravia, že zahlieňuje a dospelý jedinec by ho už piť nemal.

13.06.2012 06:00
Mlieko Foto:
Primeraná konzumácia mlieka a mliečnych výrobkov s nízkym obsahom tuku by mala byť súčasť zdravej výživy.
debata

Iní konzumáciu mlieka považujú za správnu. Čo si myslí gastroenterológ a odborník na výživu, MUDr. Peter Minárik?

Zahlieňuje?
Doktor Minárik sa s názorom, že mlieko zahlieňuje sliznice tráviaceho traktu, stretol prevažne u laikov. Lekári to vraj tvrdia ojedinele. „Odborníci z rôznych vedeckých a medicínskych inštitúcií stále odporúčajú mlieko (a mliečne výrobky) ako významný zdroj plnohodnotných bielkovín a dobre stráviteľného vápnika.“

Spôsobuje rakovinu?
Objavili sa aj názory, že pitie mlieka podporuje rast zhubných nádorov. „Zatiaľ však nemáme žiadne dôkazy o tom, že by pitie mlieka znamenalo riziko zhubných nádorov,“ objasňuje gastroenterológ a dodáva, že existujú obmedzené dôkazy, ktoré naznačujú, že syry môžu byť príčinou rakoviny hrubého čreva a konečníka.

„Diéta bohatá na vápnik môže byť pravdepodobne príčinou rakoviny prostaty. Sú však iba obmedzené dôkazy o tom, že by vysoká konzumácia mlieka a mliečnych výrobkov bola príčinou rakoviny prostaty.“

Odporúča sa
Peter Minárik tiež považuje primeranú konzumáciu mlieka a mliečnych výrobkov s nízkym obsahom tuku ako súčasť zdravej výživy. „Po druhej svetovej vojne, no najmä od 60–70 rokov minulého storočia, keď veda dokázala, že nasýtené mastné kyseliny zo živočíšneho tuku nepriaznivo vplývajú na zdravie ciev (podporujú vysoké koncentrácie cholesterolu v krvi a vznik aterosklerózy), sa odporúča piť mlieko a jesť mliečne výrobky s nižším obsahom tuku, teda nie plnotučné ani smotanové,“ vysvetlil ďalej Minárik.

Prikláňa sa k názoru, že mlieko a mliečne výrobky sú významným zdrojom výživy detí aj dospelých (predovšetkým ako zdroj bielkovín a vápnika, ale i vitamínov B2 a B12 a v plnotučných formách aj niektorých vitamínov rozpustných v tukoch).

Kto by sa mu mal vyhnúť?
Podľa doktora Minárika sú to ľudia s alergiou na mliečne bielkoviny a s ťažkou formou neznášanlivosti mliečneho cukru – laktózy. „Existujú aj formy nealergickej intolerancie na potraviny, vrátane mlieka. O tom, či je mlieko pre konkrétneho človeka nevhodné, respektíve až škodlivé, sa však dá hovoriť až na základe dostupných vyšetrení.“

História mlieka
Ešte v 19. storočí sa zvieracie mlieko dávalo väčšinou len dojčatám ako náhrada v prípade nedostatku materského mlieka. Dospelí ľudia konzumovali skôr mliečne výrobky, najmä syry, maslo, tvaroh a jogurty.

Až koncom 19. storočia a najmä v 20. storočí sa konzumácia mlieka stala bežnou súčasťou výživy dospelej populácie v Európe, USA a ďalších ekonomicky rozvinutých krajinách. Umožnila to okrem iného aj vyspelejšia poľnohospodárska technika samotnej produkcie mlieka, pokroky v technológii pasterizácie či sušenia mlieka, ako aj chladiarenskej a obalovej techniky, čo ho umožnilo dlhšie uchovávať.

debata chyba