Je priberanie z piva mýtus? Koho odborníci pred pitím piva vystríhajú?

Alkohol ako taký nie je vždy ten najväčší problém. Hoci môže nadmerné pitie návykových nápojov viesť k závislosti, pozor si treba dávať aj na existujúce ochorenia. Nadmernému pitiu by sa totiž mali podľa výskumov vyhnúť ľudia s niektorými chronickými ochoreniami.

07.08.2022 06:00
slad pivo jacmen Foto: ,
Hoci pivo nie je po ťažkom dni zlý nápad, horšie je to u ľudí, ktorých trápia chronické ochorenia pečene.
debata (16)

Iskrivý, vychladený nápoj, ktorý osvieži nielen v lete. V malom množstve neškodí, vo väčšom spôsobuje problémy. Závislosť je jedným z nich. Podľa údajov spoločnosti Beer Info, priemerný dospelý Američan vypije takmer 90 litrov piva ročne. Slováci sú na tom vraj o čosi lepšie, ale len o trochu. V tomto prípade štatistiky hovoria o približne 140 krígľoch (pollitrových pohároch) zlatého moku počas roka. Väčší pozor si pri konzumácii piva treba podľa štúdií dávať v prípade chronických ochorení.

Zabúdame na cukor

Skôr, než si pochutnáme na dobrom „chladenom“, zamyslime sa nad obsahom cukru. Hoci nejde o kľúčovú zložku piva, nepatrí ani k zanedbateľným. Cukor sa tu totiž vytvára prirodzene a pomáhajú mu k tomu kvasnice. „Pivo môže rýchlejšie zvýšiť hladinu cukru v krvi a nalačno môže dokonca spôsobiť rýchly vzostup inzulínu, čo vedie k hypoglykémii,“ vysvetľuje gastroenterológ Jonathon Kung z Mount Sinai. Lahodný nápoj síce nemusia úplne vylúčiť zo svojho „pitného“ režimu, ale mali by si naň dať pozor najmä diabetici.

Kilá navyše sú realitou

Hovorí sa, že priberanie z piva je mýtus. Vzhľadom na obsah alkoholu a cukru však ide jednoznačne o výmysel. Pivo má totiž dostatočné množstvo kalórií, ktoré sa podpisujú najmä pod priberanie v oblasti brucha. Ak má pohár piva približne 200 kalórií, po desiatich si toto množstvo energie zvýšime na rovné dve tisícky. Podľa výskumu, ktorý publikoval magazín Nutrients, pitie viac ako pollitra piva denne zvyšuje pravdepodobnosť, že „pivár“ nedokáže schudnúť.

Dobré na trávenie? Nie pre všetkých

Aj keď sa na prvý pohľad zdá, že pivo prospieva tráveniu, niektorých ľuďom môže narobiť problémy. „Keďže jeho zložkou je slad, obsahuje lepok, ktorý môže vyvolať zápalovú reakciu v črevách. To vedie k zažívacím problémom,“ varuje Kung. Ideálnym spôsobom je pitie bezlepkových pív, ktoré však v našich končinách nenájdeme. Druhým riešením, najmä pri citlivosti na lepok, je pitie nápojov bez cukru. Zvýšiť opatrnosť by mali aj ľudia so syndrómom dráždivého čreva. „Pivo v tomto prípade spôsobuje nadúvanie, plynatosť, hnačku a niekedy bolesť brucha, pretože dráždi stenu čreva alebo u niektorých ľudí spôsobuje zadržiavanie tekutín," hovorí Kung.

Škodí pečeni

Hoci pivo nie je po ťažkom dni zlý nápad, horšie je to u ľudí, ktorých trápia chronické ochorenia pečene. Ide o telesný orgán, ktorý okrem iného filtruje krv. Ak je v zlej kondícii, alkohol mu dáva zabrať. „Pivo je alkohol, ktorý metabolizovaný už aj tak podráždenou pečeňou, často na pozadí cirhózy, vírusovej hepatitídy alebo autoimunitného ochorenia, urýchľuje jej poškodenie,“ upozorňuje lekár. Podobne sú na tom aj ľudia, ktorých pravidelne trápi nadmerná tvorba žalúdočnej kyseliny. Hoci vedia, že sa majú vyhýbať príliš kyslým jedlám a potravinám s vysokým obsahom tuku, možno netušia, že ich „nepriateľom“ je tiež pivo. „Vo všeobecnosti je známe, že pivo oslabuje uzatváraciu schopnosť dolného pažerákového zvierača, ktorý oddeľuje žalúdok od pažeráka, čo vedie k väčšiemu vracaniu kyseliny do pažeráka a tým aj k páleniu záhy,“ uzatvára gastroenterológ.

© Autorské práva vyhradené

16 debata chyba
Viac na túto tému: #pivo #alkohol #abstinencia