Cesnak má prezývku ruský penicilín

Ak nemáte vlastnú záhradu alebo známeho záhradkára, zohnať tunajší cesnak je takmer nemožné. Pre veľkoobchod ho nikto nepestuje, pretože lacnejší čínsky cesnak zmietol všetku konkurenciu ako cunami. Známe „cesnakárske obce“ ako Abrahám, Kolárovo, Komoča či Zemné tento druh cibuľovej zeleniny s obrovskou koncentráciou imunologicky prospešných látok už roky neprodukujú.

17.07.2012 06:00
cesnak Foto:
Cesnak znižuje hladinu tukov v krvi a krvný tlak. Zlepšuje cirkuláciu krvi, pretože obsahuje arginín, silný antioxidant.
debata (1)

V supermarketoch dostanete kúpiť predovšetkým čínsky cesnak, pretože Čína je najväčším producentom cesnaku na svete – dopestuje sa tu až 70 percent tejto najznámejšej zeleniny, po ktorej „smrdí dych“. Skúste si však natrieť hrianku strúčikom čínskeho a domáceho cesnaku, rozdiel je obrovský. Chuťovými kvalitami a iste ani obsahom prospešných sírnych zlúčenín sa nemôžu porovnávať. Záhradkári tvrdia, že zatiaľ čo z čínskeho cesnaku treba dať do jedla aj celú hlávku, z tuzemského stačí jeden strúčik.

Čínsky cesnak sa do našich obchodov dostáva až rok po zbere a musí byť chemicky ošetrený, aby prežil cestu. Navyše rastie v úplne iných pôdnych podmienkach, aké má u nás a iste by stálo za to, zistiť koncentráciu zlúčenín síry v dovážanom a domácom cesnaku. „Vo všeobecnosti má strúčik cesnaku silnejšej chuti i vyšší obsah síry,“ tvrdí výskumníčka, redaktorka a záhradkárka Margaret Briggsová vo svojej knihe Cesnak a cibuľa – mnohoraké využitie a liečivé účinky. Práve zlúčeniny síry (cesnak ich obsahuje až tridsaťdva, štyrikrát viac ako cibuľa) majú unikátne zdravotné účinky.

Za cesnak zdravého otroka!

Už v minulosti sa cesnak a jeho účinky vysoko cenili, napriek tomu, že pre jeho pach ho nazývali aj „smradľavou ružou“. Egyptskí otroci na stavbách pyramíd dostávali dennú dávku cesnaku, keďže sa všeobecne verilo, že zažehnáva choroby, zvyšuje silu a výdrž. V období vlády faraóna Tutanchamóna ste si mohli kúpiť zdravého otroka mužského pohlavia za 7,5 kg cesnaku. Cesnak sa spomína aj v Biblii (v knihe Numeri), takisto v Talmude, pretože starovekí Židia verili, že utišuje hlad, dáva pleti farbu, zlepšuje cirkuláciu krvi, zabíja parazity, udržiava teplotu tela a povzbudzuje lásku. Cesnak sa mal konzumovať v piatok, teda pred milovaním sa počas sabatu.

Počas dvoch svetových vojen bol po cesnaku veľký dopyt ako po antiseptickom prostriedku. V prvej svetovej britskí lekári riedili šťavu z cesnaku vodou a používali ju priamo na rany, aby zabránili infekciám. Po objavení penicilínu sa cesnak ako antiseptikum používal menej, ale keďže počas druhej svetovej vojny bol penicilínu akútny nedostatok, lekári Červenej armády sa spoliehali na cesnak v takej miere, že sa stal známym ako „ruský penicilín“.

Radšej trochu zápachu ako nádor, nie?

„Pravidelne konzumujte cesnak (aspoň 5-krát týždenne), stačí, ak bude súčasťou jedla, aj po tepelnej úprave má antibakteriálny účinok,“ odporúča MUDr. Igor Bukovský z Ambulancie klinickej výživy v Bratislave v rámci prevencie infekcie helikobakterom. „Populárne rastliny ako cesnak a cibuľa obsahujú alylové sulfidy, ktoré nás podľa všetkého chránia pred rakovinou žalúdka, kože, pažeráka,“ pokračuje odborník na výživu vo svojej knihe Návod na prežitie pre muža. „Prebúdzajú bunkové enzýmy, ktoré rozkladajú a odstraňujú karcinogénne látky. Radšej trochu zápachu ako nádor, nie?“

Cibuľová zelenina obsahuje chemické látky, ktoré pomáhajú v boji proti voľným radikálom v organizme. Cesnak slúžil ako protilátka pri otravách, ako diuretikum či stimulátor. Ľudia využívali cesnak pri liečbe astmy, kašľa, pľúcnych chorôb i omrzlín. Eleanor Rooseveltová denne užívala tri čokoládou potiahnuté tabletky cesnaku, aby mala lepšiu pamäť. Cesnak obsahuje množstvo sulfidov, ktoré znižujú hladinu tukov v krvi a krvný tlak. Zlepšuje cirkuláciu krvi, pretože obsahuje arginín, silný antioxidant. Ide o aminokyselinu, ktorá pomáha uvoľňovať krvné cesty.

Cesnak aj namiesto aspirínu

Účinky cesnaku proti zrážaniu krvi sú spojené s obsahom síry, ktorá bráni krvným doštičkám v zrážaní. „Cesnak môže riediť krv presne tak ako aspirín, takže ak máte ísť na operáciu alebo zákrok u zubára a radi jedávate cesnak, poraďte sa radšej s lekárom. Najmä ak máte nejaký problém so zrážanlivosťou krvi,“ radí Margaret Briggsová.

Alicín, ktorý je v cesnaku obsiahnutý, vzniká premenou sírnych aminokyselín pri mechanickom poškodení strúčika cesnaku, potláča rast a bujnenie niektorých baktérií – poradí si napríklad so stafylokokmi alebo salmonelou. Alicín tiež blokuje enzýmy, ktoré infekčným organizmom a parazitom dodávajú schopnosť napádať a poškodzovať tkanivá.

„V marci pór a v máji cesnak môžeš vyjedať a po zvyšok roka sa tvoj doktor môže zabávať.“
(staré waleské príslovie)

O protizápalových, antibakteriálnych a antivírusových účinkoch cesnaku by sa dalo písať veľmi veľa. Jeden z receptov na zastavenie začínajúceho prechladnutia odporúča rozrezať strúčik cesnaku na dve polovice a držať ich v ústach čo najdlhšie. Ďalší hovorí o zjedení celého strúčika v lyžici medu. Cesnak sa používa aj ako antibakteriálne ústne kloktadlo. Dlhú históriu má aj úloha cesnaku pri zbavovaní sa nepríjemného hmyzu. Keďže cesnak obsahuje silnú alicínovú zložku, zdá sa, že poskytuje aj ochranu pred uštipnutím komára. Vo svete sa dokonca predáva množstvo komerčne vyrábaných cesnakových sprejov určených práve na odpudzovanie hmyzu. Účinnejšie a zdravšie však bude cesnak pravidelne jesť.

Doplnky výživy z cesnaku

Širokospektrálnych zdravotných účinkov „zázračnej hľuzy“ sa chytil aj farmaceutický priemysel a začal z tohto rastlinného zázraku vyrábať doplnky výživy. Tie majú výhodu v tom, že človeku po nich nesmrdí dych, hoci proti cesnakovému dychu sa dá bojovať žutím čerstvej petržlenovej vňate alebo rozhryzením zrnka kávy.

Americká značka Nature´s Bounty ponúka v gélových kapsuliach extrakt cesnaku s petržlenovou vňaťou (Garlic and Parsley, predáva ju Walmark). Zahraničná značka AllicinMAX má na trhu priamo alicín, zložku, ktorej sa pripisujú všetky pozitívne vlastnosti cesnaku, v tobolkách a v géli na kožu (Alliderm). V tobolkách Super Česneku (česká firma Vivantis) sa nachádza cesnakový olej a sušený cesnakový prášok lisovaný v tabletách sa predáva ako Bioaktivní česnek (dánska firma Pharma Nord). Slovenský výrobca Globcom z Nových Zámkov robí známy Herpík, viacero druhov cesnakových tinktúr (3, 5, 7, 9 % účinnej látky v liehu) určených na afty, opary, kútiky, dokonca herpetické infekcie na koži. Prípravok je držiteľom viacerých ocenení, napr. Zlatej Incheby 2005.

Novinkou na slovenskom trhu je cesnaková tinktúra Allivictus vyrobená výhradne zo surovín dopestovaných v ČR, čo treba zdôrazniť vzhľadom na to, že domáci cesnak je dnes vzácny ako šafran. Výrobca garantuje, že sa vyrába výhradne ručne bez použitia kovových nástrojov zo vzácnej odrody pôvodne slovenského cesnaku značky Mojmír, bez použitia chemických látok. Produkcia je limitovaná a obsah látky kontrolovaný v náhodne vybraných vzorkách akreditovanými laboratóriami Štátneho zdravotného ústavu. V ponuke je tinktúra na posilnenie imunitného systému, ktorá sa užíva v kvapkách (Allivictus), ďalej sprej do úst (Allivictus spray) a na kožu (Allivictus derma).

Cesnak a viagra

Extrakt sa považuje za zeleninovú verziu viagry tým, že má afrodiziakálne účinky. Už sme spomínali, že Talmud ho odporúčal Židom konzumovať pred milovaním najmä v piatok pred sabatom. Podľa štúdie robenej na potkanoch, ktorým podávali cesnakové potravinové doplnky a stravu bohatú na bielkoviny, si potkany celkom „užívali“ zvýšené hladiny testosterónu. Medzi odborníkmi na ajurvédsku medicínu v Indii sa cesnak považuje za afrodiziakum a ctia si ho pre jeho schopnosť posilňovať semeno. Ktosi vtipne poznamenal na margo súčasného životného štýlu: Cesnak predlžuje život i súlož a hlupák pracovné porady!

Porovnanie výživných látok v 100 g surovej cibule, cesnaku a póru
živina cibuľa cesnak pór
vitamín K 0,4 mcg 1,4 mg 47 mcg
vitamín C 7,4 mg 31 mg 17 mg
vitamín E 0,02 mg 0,01 mg 0,92 mg
tiamín 0,046 mg 0,2 mg 0,056 mg
riboflavín 0,027 mg 0,11 mg 0,033 mg
niacín 0,116 mg 0,7 mg 0,4 mg
kyselina listová 19 mcg 4 mcg 56 mcg
pyridoxín 0,119 mg 1,23 mg 0,48 mg
železo 1,48 mg 1,7 mg 1,1 mg
horčík 0,129 mg 25 mg 28 mg
vápnik 23 mg 181 mg 60 mg
fosfor 29 mg 153 mg 34,8 mg
zinok 0,17 mg 1,16 mg 0,12 mg

(mcg = mikrogramy, mg = miligramy)
Poznámka: Tiamín, riboflavín, niacín, kyselina listová a pyridoxín sú súčasťou skupiny B-vitamínov.
(Zdroj: Margaret Briggsová Cesnak a cibuľa)

1 debata chyba