Na alergiu na vajcia zabrala denná vajíčková terapia

Ľudia s alergiou na vajcia si možno budú môcť opäť dopriať jedlá, ktorým sa teraz musia širokým oblúkom vyhýbať.

23.07.2012 14:00
vajce, vajíčko Foto:
Ilustračné foto.
debata

Britskí vedci totiž vyskúšali liečbu, počas ktorej deťom s alergiou dlhodobo podávali malé porcie vajec a výsledky podľa nich vyzerajú nádejne. Upozorňujú však, že tento spôsob liečby je ešte stále experimentálny a rozhodne ho netreba skúšať doma.

Na štúdii sa zúčastnilo 55 detí. Pätnásť z nich dostávalo placebo a ostatným rodičia do jedla pridávali sušené vajcia, čo zodpovedalo približne tretine vajíčka denne. Podľa výsledkov zverejnených v New England Journal of Medicine po 22 mesiacoch mohlo 75 percent detí zjesť množstvo zodpovedajúce dvom vajciam bez alergickej reakcie.

Deti znovu otestovali najmenej po mesiaci bez dennej vajíčkovej terapie, pričom 28 percent z nich po konzumácii vareného vajca a sušeného bielka nemalo reakciu. Práve tieto deti by mali byť z alergie definitívne vyliečené, keďže aj po 30 mesiacoch od začiatku výskumu mohli vajcia bez problémov konzumovať. U detí, ktorým podávali placebo, sa podľa očakávaní nezmenilo nič.

„Táto štúdia je pre nás nádejou, že sme bližšie k vynájdeniu liečby. Takmer u tretiny detí sa podarila zásadná zmena a už nie sú alergické na vajcia,“ uviedol jeden z výskumníkov Wesley Burks. Stacie Jonesová z Arkansaskej univerzity zas upozornila, že u nevyliečených detí sa reakcie niekedy aspoň zmiernili. „To tiež znížilo strach rodičov z toho, čo sa ich deťom môže stať, keď náhodou zjedia vajce v škole alebo na návšteve,“ vysvetlila.

Lindsey McManusová z charitatívnej organizácie Allergy UK výskum prirovnala k experimentom v Addenbrookeskej nemocnici, kde sa podobný úspech podaril v liečbe alergie na arašidy. Zároveň však zdôrazňuje, že skúšať vyliečiť sa svojpomocne nie je najlepší nápad, pretože hrozí vážna alergická reakcia.

debata chyba