Špeciálny diétny protokol NFI zmenil životy tisícom diabetikov. Recepty už aj v knihe

Kombinácia potravín, ktorá znižuje cukor v krvi aj hmotnosť diabetika, si získala obrovskú popularitu aj v širokej verejnosti. Vedľajším benefitom NFI protokolu je totiž výrazné chudnutie v krátkom čase, a to bez hladovania a jojo efektu. Navyše funguje úplne u každého, pretože využíva chemické procesy počas trávenia, ktoré máme všetci rovnaké.

27.09.2022 16:00
cukrovka, diabetes, fonedoskop, srdce, ovocie,... Foto:
NFI protokol nie je diéta v pravom slova zmysle, ide skôr o zdravý životný štýl. A čo je dôležité – nerátate kalórie ani sacharidové jednotky.
debata (1)

Stravovanie na báze chemickej interakcie potravín zmenilo životy tisícov diabetikov po celom svete a denne k nim pribúdajú ďalší. NFI protokol im nielen stabilizoval cukrovku 2. typu a mnohým ukončil antidiabetickú liečbu, ale priniesol aj pridružené benefity. Sú nimi pokles krvného tlaku, úprava hladín cholesterolu a triacylglycerolov, a v neposlednom rade zníženie telesnej hmotnosti aj o viac ako 20–30 kg.

Čo je NFI protokol?

Ako vznikol NFI protokol? O prvom impulze hovorí jeho spoluautorka vedkyňa Zuzana Plevová, ktorá v tom čase pracovala v Imperial College London NHS Trust: „V Londýne som často navštevovala rôzne gastronomické podujatia a exhibície. Na jednej z nich som narazila na prednášku o tzv. plant based diet, stravovaní na rastlinnej báze a jeho benefitoch pre pacientov so srdcovo-cievnymi ochoreniami a cukrovkou 2. typu. Nové poznatky nás s partnerom ako vedcov viedli k myšlienke využitia chemických interakcií v potravinách pri odstraňovaní inzulínovej rezistencie u diabetikov 2. typu. Tak sa začala zdĺhavá cesta vývoja NFI protokolu.“

Video
Diabetička Janka Brezinová z Dubnice nad Váhom schudla v priebehu pol roka 37 kg a postupne sa jej podarilo vysadiť lieky na cukrovku, na tlak, na cholesterol, ochranu ciev i obličiek. Toto všetko dosiahla vďaka tzv. NFI protokolu.

Jedna vec je skvelý nápad a druhá realizácia

„Po návrate na Slovensko sme začali spoluprácu s MUDr. Lejavovou, ktorá bola zhodou okolností aj diabetologičkou môjho príbuzného Petra, dlhoročného diabetika 2. typu s výraznou nadváhou a začínajúcou neuropatiou. S váhou približujúcou sa ku sto kilogramom bol ochotný urobiť čokoľvek, aby zlepšil svoj stav dennej rutiny inzulínových injekcií a veľkého množstva tabletiek. Rozhodol sa NFI protokol vyskúšať. Pod lekárskym vedením MUDr. Lejavovej sa nám úspešne podarilo znížiť jeho hmotnosť o 29 kilogramov a vysadiť antidiabetickú liečbu. Petrovi sa úplne zmenil život a naďalej si udržiava dosiahnuté výsledky. Bol tak prvým pacientom, za ktorým nasledovali mnohí ďalším,“ dodáva Zuzana Plevová.

Výsledky pacientov na NFI protokole upútali aj pozornosť docenta Martinku, primára Národného endokrinologického a diabetologického ústavu (NEDU) Ľubochňa, zakladateľa a prezidenta Slovenskej diabetologickej asociácie (SDiA). Po zdĺhavých logistických prípravách v januári 2019 zaradili prvých pacientov NEDU na NFI protokol, a stále pribúda počet pacientov, ktorí chcú so svojím chronickým stavom niečo urobiť. NFI je dnes už v diabetologickej komunite pojmom, využívajú ho desiatky diabetológov na Slovensku, program podporuje poisťovňa Dôvera. Za posledné tri roky znovu a znovu dokázal, že cukrovku možno spomaliť a lieky odstrániť aj u tých, ktorí touto chorobou trpia dlhoročne. Vzhľadom na to, že vedľajším účinkom NFI protokolu je výrazná strata hmotnosti, modifikovali autori stravovania NFI diétne plány aj pre nediabetickú populáciu s nadváhou, resp. obezitou.

obezita, tučnota, jedlo, chudnutie, diabetes Čítajte rozhovor Diabetici na NFI protokole už schudli vyše tisíc kíl

Čím sa NFI líši od ostatných diét?

  • NFI protokol nie je diéta v pravom slova zmysle, ide skôr o zdravý životný štýl. A čo je dôležité – nerátate kalórie ani sacharidové jednotky.
  • NFI neobmedzuje prijaté kalórie, nepočíta sacharidové jednotky.
  • Momentálne pozostáva zo 68 rastlinných potravín.
  • Je individualizovaný. To znamená, že je nutrične nastavený presne podľa individuálnych parametrov pacienta s ohľadom na jeho vek, váhu či pohlavie.
  • Využíva suroviny bežne dostupné v supermarketoch alebo obchodoch so zdravou výživou.
  • Diétny plán je časovo limitovaný.
Pri NFI protokole doslova platí, že jedlo je liek. Foto: Stravoukzdraviu.sk
kniha, NFI protokol, diabetes, diéta Pri NFI protokole doslova platí, že jedlo je liek.

Stravovanie podľa tohto stravovacieho plánu netrvá navždy. U diabetikov je to zvyčajne 13–26 týždňov, pri chudnutí asi 10 týždňov. U diabetických pacientov je, samozrejme, nevyhnutné, aby informovali svojho diabetológa o začatí využívania NFI protokolu a konzultovali s ním úpravu diabetologickej liečby.

Po ukončení NFI protokolu nenastáva jo-jo efekt, keďže stravovanie nefunguje na princípe kalorického obmedzenia. Po jeho ukončení ľudia len prirodzene pokračujú v zdravom štýle stravovania, na ktoré si už zvykli.

Po ukončení diéty predpísaný plán nemusíte ďalej dodržiavať. Aby ste si udržali novú kvalitu života, je vhodné sa aj naďalej stravovať racionálne. Vedci sa spojili s odborníkmi na gastronómiu, a tí pretavili nové stravovacie zvyklosti do úžasných, chutných až luxusných receptov každého druhu do knihy Stravou k zdraviu, Ako zvíťaziť nad cukrovkou 2. typu a schudnúť. Nájdete v nej nielen princípy a pravidlá NFI protokolu, ale aj tipy, návody a skvelé rady, ako prispôsobiť bežné recepty vašim novým stravovacím zvyklostiam. Knihu zakúpite na www.stravoukzdraviu.sk.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #dieťa #diabetes #cukrovka #glykémia #cukor #NFI protokol