Volá dievča. Už nevládze bojovať

Najdlhší telefonát trval sto minút. Najstaršia volajúca mala viac ako sedemdesiat rokov, najmladšia trinásť. Na linku pomoci volajú ženy aj muži rôzneho veku. Súčasťou dištančného poradenstva je aj e-mailová poradňa.

02.10.2022 06:00
dievča, smútok, starosti Foto:
Nikdy pre nich nebola pekná a dosť dobrá. Trpela záchvatovým prejedaním.
debata (1)

Poruchy príjmu potravy (PPP) patria medzi duševné ochorenia s najvyššou úmrtnosťou spomedzi psychických porúch. Ovplyvňujú každodenný život ľudí, ktorí nimi trpia, no aj životy ich blízkych. Akútne situácie vyžadujú okamžitý zásah.

Organizácia Chuť žiť preto vytvorila linku pomoci, ktorej cieľom je stabilizovať ľudí v krízovej situácii, vyventilovať, upokojiť, prípadne dostať do bezpečia. Počas roka svojho fungovania za sebou nesie 195 hodín telefonovania a 652 hodín mailového poradenstva.

Video
Záchvatovité prejedanie sa je ochorenie, porucha príjmu potravy, podobne ako anorexia a bulímia. Pri takomto prejedaní sa v priebehu krátkej doby človek prepchá veľkým množstvom potravín, ktoré ho však neuspokoja. Väčšinou to robí tak, aby ho nikto nevidel a po prejedení prichádzajú negatívne emócie, pocity viny, frustrácia až depresia. Ak sa tak deje minimálne raz týždenne a trvá to už určitú dobu, nastal čas začať sa odborne liečiť. Hovorí výživový poradca Petr Havlíček.

„Práca na linke či mailovej poradni je veľmi pestrá, denne sa dostávame do rôznorodých, aj keď veľmi náročných situácii a spoznáme príbehy množstva ľudí. Je to niekedy náročné v tom, že nevieme, ako situácia dopadne, ako sa klient po upokojení rozhodne a čo skutočne urobí so svojím životom. Nevieme, či nájde dlhodobú pomoc, či sa uzdraví, chýba spätná väzba. Reagovať môžeme len na akútnu situáciu a je potrebné pomerne rýchlo spoznať zákazku. Okrem krízy často riešime aj poradenstvo, klientov sa snažíme nasmerovať,“ hovorí Kristína Púčeková, psychologička v Chuť žiť, ktorá pôsobí aj ako telefonistka linky dôvery.

Nezdravý vzťah k jedlu. Foto: Chuť žiť
infografika, poruchy príjmu potravy, anorexia, bulímia Nezdravý vzťah k jedlu.

Nedávno odpadla, odvtedy sa bojí

Má čierne myšlienky. Cíti sa byť slabá a neplnohodnotná, aj z dôvodu svojej diagnózy. Liečba sa ešte nezačala, o jej problémoch nevie takmer nikto, len zbežne mama. Nedávno odpadla, odvtedy sa bojí ešte viac. Vie, že by sa mala začať liečiť, no strach z priberania je obrovský.

Toto je len jeden z príbehov, ktoré sa odohrali na linke pomoci organizácie Chuť žiť. Najčastejšie témy, ktoré linka pomoci rieši, sú stavy úzkosti a krízy v liečbe u ľudí s poruchami príjmu potravy (PPP). Často sa opakujú aj témy bodyshamingu a šikany zameranej na výzor, zhoršenie zdravotného stavu a relapsy, liečba dieťaťa s PPP v rodine, snaha o porozumenie partnera/partnerky s PPP, PPP v školských kolektívoch, snaha o prvotné vyhľadanie pomoci a orientáciu v systéme, ale aj myšlienok na samovraždu.

“Pamätám si rozhovor so ženou, ktorá plakala a potrebovala sa vyventilovať z aktuálnej úzkosti. Cítila sa zlomene a depresívne, pretože nadobudla presvedčenie, že ju rodičia nikdy nemali radi, nikdy pre nich nebola pekná a dostatočne dobrá. Trpela záchvatovým prejedaním, nakoniec však začala chodiť na naše podporné skupiny a objednala sa na terapie,“ spomína Terézia Valachová, psychologička v Chuť žiť.

Linku využívajú aj rodinní príslušníci a blízki ľudí s PPP alebo v prípade podozrenia ochorenia – napr. pri spozorovaní výrazného poklesu váhy či zvláštneho spôsobu stravovania.

1000 krízových situácií ročne

“Za obdobie roka sme zaznamenali 1 175 hovorov, z toho sme kvôli kapacitám dokázali odpovedať na približne každý druhý telefonát. Od septembra 2021 do augusta 2022 sme na linke a maile odpovedali na 1 080 unikátnych kontaktov,” hovorí Valentína Sedileková, zakladateľka organizácie.

Linka 0800 221 080 a mailová poradňa sú anonymné a bezplatné služby pomoci dostupné pre ľudí s PPP a ich blízkych, ktorí potrebujú pomoc a podporu.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #vracanie #anorexia #bulímia #poruchy príjmu potravy #mentálna anorexia