Tínedžeri s komplexmi zo svojej postavy neskôr mávajú nadváhu

Tínedžeri mylne presvedčení o tom, že majú nadváhu, ňou s vysokou pravdepodobnosťou neskôr budú skutočne trpieť.

10.08.2012 14:00
dievča, výživa, strava, hmotnosť, váha, diéta,... Foto:
Dievčatá s normálnou hmotnosťou samy seba považujú za tučné omnoho častejšie ako chlapci.
debata

Tvrdia to vedci z Nórskej univerzity vedy a technológie, podľa ktorých komplexy z vlastného výzoru počas dospievania skutočne súvisia s vyššou hmotnosťou v dospelosti.

Tím vedcov sa nazdáva, že stres z presvedčenia o vlastnej nadváhe vedie k prejedaniu sa. „Ďalším vysvetlením môže byť to, že mladí ľudia, ktorí sami seba vnímajú ako tučných, často menia stravovacie návyky a napríklad vynechávajú jedlá. Výskumy už v minulosti ukázali, že vynechanie raňajok môže viesť k obezite,“ vyhlásil Koenraad Cuypers zo spomínanej univerzity. Často tiež držia rôzne diéty, ktoré sa im nedarí dodržiavať a kazia si metabolizmus.

Prieskum s názvom Young-HUNT1 sa uskutočnil v rokoch 1995 až 1997 a zúčastnilo sa na ňom 1196 tínedžerov oboch pohlaví s normálnou hmotnosťou. V rokoch 2006 až 2008 nasledovala štúdia Young-HUNT3 – vtedy mali okolo 24 až 30 rokov. Až 59 percent žien, ktoré počas dospievania neboli spokojné so svojou postavou, malo podľa merania BMI nadváhu. Ak sa bral do úvahy obvod pása, bolo to až 78 percent. V porovnaní s nimi malo podľa BMI nadváhu iba 31 percent žien, ktoré ako tínedžerky netrpeli komplexmi zo svojho tela. Pri meraní obvodu pása to bolo 55 percent.

U mužov výsledky neboli také alarmujúce, keďže sa ukázalo, že dievčatá s normálnou hmotnosťou samy seba považujú za tučné omnoho častejšie ako chlapci. Myslí si to 22 percent tínedžeriek, no len deväť percent tínedžerov. „Dievčatá teda zažívajú omnoho väčší psychosociálny stres, aby dosiahli ideálnu postavu. Spoločnosť sa musí prestať sústrediť na hmotnosť a radšej zdôrazňovať zdravé stravovacie návyky,“ upozornil Koenraad Cuypers. Podobné výskumy už ukázali, že takáto zákonitosť medzi negatívnym názorom na svoje telo a následným priberaním platí aj u dospelých.

Informácie zverejnila webstránka www.dailymail.co.uk.

debata chyba