Aké sú najčastejšie povery o chudnutí

Vyriešia všetko light potraviny? Priberá sa vďaka prílohám? Stačí myslieť pozitívne a schudnete? Aj na tieto otázky ponúkame odpovede...

23.08.2012 06:00
losos, syr, jedlo, potraviny Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Mýtus: Ak chcete schudnúť, jedzte najneskôr o piatej. S prichádzajúcim spánkom sa znižuje rýchlosť metabolizmu a telo má tendenciu ukladať do zásob o to viac, čím viac sa približuje hodina spánku.
Fakt: Piata hodina nie je ničím magická. Ak chodíte spať okolo polnoci, pokojne si dajte ľahkú večeru napríklad o ôsmej večer.

Mýtus: Po prílohách sa priberá.
Fakt: Ak vyradíte zo stravy prílohy, neznamená to automaticky, že schudnete. Nie je príloha ako príloha. Sto gramov dusenej zeleniny má asi 200 kJ, 100 g varených zemiakov asi 300 kJ, 100 g ryže a cestovín asi 1 300 kJ.

Mýtus: Vyradiť tuk zo stravy rovná sa nižšej váhe.
Fakt: Bielkoviny, sacharidy a tuky sú živiny, ktoré náš jedálny lístok musí obsahovať. Ideálny pomer je bielkoviny asi 10 až 15 %, tuky 25 %, sacharidy zvyšok. Funkciou tuku nie je iba kaziť nám postavu, je aj súčasťou buniek, pomáha vstrebávaniu vitamínov rozpustných v tukoch, uplatňuje sa v tepelnej regulácii a podobne.

Mýtus: V strave nahraďte všetko, čo sa dá, light potravinami.
Fakt: Označenie light je veľmi zavádzajúce. Nie vždy znamená potravinu, ktorá pomôže schudnúť a už vôbec nie potravinu zdravú. Potraviny s nižším obsahom sacharidov alebo tukov nemusia mať nižšiu energetickú hodnotu. Treba sledovať pomer všetkých živín plus celkový obsah energie.

Mýtus: Existujú potraviny s negatívnymi kalóriami.
Fakt: Nič také neexistuje. Sú potraviny viac a menej energeticky výdatné, žiadne však schopnosť „vyháňať“ kalórie z tela nemajú.

Mýtus: Ak budete myslieť pozitívne, váha pôjde dole sama od seba.
Fakt: Áno aj nie. Ak si sadnete doma na sedačku, naložíte si plný tanier a budete pozerať televíziu, môžete sa cítiť v siedmom nebi, ale kilá pôjdu skôr smerom nahor. A keď zjete počas celého dňa len tri paradajky a budete hodinu behať, ale vaša nálada bude negatívna, váha síce pôjde smerom dolu, ale len do chvíle, kým sa vám nálada nezlepší. Potom sa ručička váh vráti na pôvodnú hodnotu.

Zdroj: obezita.cz

1 debata chyba