Aké typy voľnopredajných liekov „na žalúdok“ existujú?

Je tu obdobie vianočných večierkov a ani sa nenazdáme, predo dvermi sú sviatky. Ich súčasťou často býva nestriedme jedenie a popíjanie. Aké sú najčastejšie voľnopredajné liečivá, ktoré môžu pomôcť v prípade pálenia záhy či iných problémov s trávením? Aký je rozdiel medzi jednotlivými skupinami liekov, ktoré pomáhajú pri prekyslení žalúdka? Ktoré produkty podporujú trávenie? Odpovedá Mgr. Pavla Horáková, farmaceutka a vedúca on-line odbornej poradne na Mojalekáreň.sk.

03.12.2022 06:00
Vianoce, prskavky, hostina, hodovanie, párty,... Foto:
Je tu čas vianočných večierkov a trhov, hodovania.
debata

Aké typy voľnopredajných liekov „na žalúdok“ existujú? Skúste ich zoradiť do skupín podľa účinku.

Najčastejším problémom so žalúdkom je jeho prekyslenie a následné prejavy, ako je pálenie záhy či grganie. Ďalej sa môžu objaviť problémy s trávením, pocit ťažkého žalúdka po jedle a bolesť v oblasti žalúdka. Medzi najčastejšie užívané voľnopredajné preparáty na žalúdok patria:

Antacidá – lieky, ktoré neutralizujú žalúdočnú kyselinu a zvyšujú pH v žalúdku. Patria sem zlúčeniny a soli horčíka, hliníka a vápnika (Rennie, Maloox, Talcid, Gaviscon). Pôsobia najrýchlejšie, okamžite, ako sa ocitnú v žalúdku. Pôsobia však iba niekoľko hodín.

Inhibítory protónovej pumpy – sú to liečivá, kde sa názov účinnej látky končí príponou -ol. Čiže lieky s obsahom omeprazolu a pantoprazolu (Helicid, Ortanol, Nolpaza, Apo-panto). Pôsobia tak, že postupne blokujú vylučovanie žalúdočnej kyseliny. Ich účinok nastupuje pomalšie (hodiny) v porovnaní s antacidami, ale pretrváva dlhší čas (1 až 5 dní). Stačí ich podávať jedenkrát denne.

Blokátory H2 receptorov – znižujú vylučovanie žalúdočnej kyseliny aj objem žalúdočnej šťavy. Nástup účinku je za 1,5 až tri hodiny a tento účinok pretrváva približne 9 hodín. Na trhu je z tejto skupiny jediný voľnopredajný liek s obsahom famotidínu (Famosan).

Tráviace enzýmy – sú to enzýmy, ktoré napomáhajú tráveniu základných živín. Patrí medzi ne lipáza (pomáha tráviť tuky), amyláza (pomáha tráviť cukry) a proteáza (pomáha tráviť bielkoviny). Obsahujú ich lieky Pangrol, Pankreolan, Panzynorm, Panzytrat či Kreon.

Prírodné produkty na podporu trávenia – obsahujú extrakty bylín, ktoré podporujú správnu funkciu tráviaceho traktu, napr. Iberogast a čaj na žalúdok a trávenie Stomaran.

Video
Gastroenterológ Kužela: Čo s podráždeným žlčníkom počas sviatkov? Prečo niekedy vzniká bolestivá žlčníková kolika? Kedy je už žlčník potrebné odstrániť a ako to, že možno bez neho žiť? Súčasťou videa sú aj zábery zo sonografického vyšetrenia žlčníka a pečene, ktoré robil MUDr. Roland Wittgruber.

Ako to je s liekovými interakciami? S akými liekmi sa môžu/nemôžu kombinovať lieky „na žalúdok“?

Počas užívania inhibítorov protónovej pumpy by sme si mali dať pozor pri užívaní digoxínu (na liečbu srdcovej nedostatočnosti), klopidogrelu (na predchádzanie vzniku krvných zrazenín), niektorých perorálnych antimykotík, antiepileptík, cytostatík, liekov na liečbu AIDS, warfarínu, diazepamu a ďalších látok, ktoré na svoje správne vstrebávanie potrebujú kyslé prostredie v žalúdku (tiež železo, vitamín B12, vápnik či horčík). Antacidá by sme mali užívať s odstupom aspoň dvoch hodín od niektorých liekov, pretože môžu ovplyvňovať ich vstrebávanie. Ide o prípravky s obsahom železa, fluoridov, niektoré antibiotiká či lieky na štítnu žľazu. A na pozore by sa mali mať aj pacienti užívajúci thiazidové diuretiká (zvyšuje vylučovanie vody z tela).

Sú nejaké riziká dlhodobého užívania? Je možné sa liekmi „na žalúdok“ predávkovať?

Dlhodobé užívanie inhibítorov protónovej pumpy môže viesť ku nedostatku niektorých vitamínov a minerálov (B12, železo, vápnik, horčík), k črevným infekciám z nedostatočnej kyslosti žalúdka (žalúdočná kyselina totiž likviduje potenciálne škodlivé baktérie v strave) či k rednutiu kostí z nedostatku vápnika. Antacidá by sa nemali užívať dlhšie ako štrnásť dní. Pri ich dlhodobom užívaní môže dôjsť ku poruchám acidobázickej rovnováhy či ku roztiahnutiu žalúdka. Áno, je možné sa predávkovať. V prípade antacíd sa to prejavuje hnačkou či, naopak, zápchou, zvýšením hladiny horčíka a draslíka v krvi a rozvratom vnútorného prostredia organizmu. Pridať sa môže nevoľnosť, vracanie či ochabovanie svalov.

No a kedy je najvyšší čas navštíviť lekára?

Za lekárom je nevyhnutné zájsť v prípade, že príznaky neustupujú ani po podaní liekov, opakujú sa a trvajú dlhšie ako 14 dní. Takisto v prípade, že bolesť brucha sa zintenzívňuje, pridá sa teplota či vysiľujúce vracanie. Samozrejme, snažme sa tomuto všetkému vyhnúť a jesť aj piť s mierou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #žalúdok #trávenie #pálenie záhy #prejedenie