Ktorú zeleninu variť pod pokrievkou a ktorú, naopak, nie? Je to dôležité!

Zelenina sa vyskytuje v obrovskej škále farieb, od snehobielej, cez žiarivú zelenú, jasne oranžovú až po tmavočervenú kvôli prítomnosti určitých pigmentov v bunkách. Tieto pigmenty môžeme rozdeliť do troch hlavných skupín: chlorofyl, karotén, flavonoidy. "Aby sme počas tepelnej prípravy zeleniny zachovali aj ich pôvodnú chuť, každá z týchto skupín sa musí spracúvať inak," píše sa v publikácii Stravou k zdraviu - Ako zvíťaziť nad cukrovkou 2. typu a schudnúť.

07.12.2022 06:00
zelenina Foto:
Zelenina má celú škálu farieb. Je dôležité stravovať sa čo ,,najfarebnejšie".
debata

Zelená zelenina (brokolica, zelená špargľa, zelené fazuľky) obsahuje pigment chlorofyl. Je veľmi citlivý na teplo a kyseliny. Farba tejto zeleniny preto bledne počas dlhého varenia a v prítomnosti väčšieho množstva kyseliny (napr. z citróna). Táto zelená zelenina však aj prirodzene obsahuje malé množstvo kyselín, ktoré vytečú v priebehu varenia a okyslia vodu. Túto prirodzene sa vyskytujúcu kyselinu pomôže zriediť väčšie množstvo vody. Zelenú zeleninu vždy varte bez pokrievky, aby sa kyselina nekondenzovala na pokrievke a následne neodkvapkávala naspäť do vody. Ak servírujete zeleninu s dresingom, ktorý obsahuje citrón alebo ocot, polejte ju až tesne pred servírovaním, aby sa farba zmenila čo najmenej.

Vhoďte zeleninu do vriacej osolenej vody, aby sa čo najrýchlejšie uvarila. Soľ tiež pomáha urýchliť proces varenia.

Červená kapusta môže obsahovať až osemkrát viac... Foto: SHUTTERSTOCK
kapusta, zelenina, jeseň, kvasená zelenina Červená kapusta môže obsahovať až osemkrát viac antioxidantov ako biela. Podobne je to aj s červenou cibuľou. Jedzte čo najfarebnejšie!
šalát, šalát v miske, miska, kyselina listová Čítajte aj Viete, ktorá potravina obsahuje najviac kyseliny listovej? Neuveríte

Červená a biela zelenina (červená cibuľa, reďkovka, rebarbora, cvikla, červená kapusta, biele zemiaky, karfiol, biela špargľa či petržlen) si na rozdiel od zelenej zeleniny vyžaduje varenie s kyselinou, ako je napríklad citrón, biele víno, hroznový ocot. Približne jeden, dve polievkové lyžice na liter vody. Kyselina v tomto prípade zabráni pigmentom vytekať do vody.

Pri varení použite pokrievku, aby sa čo najviac kyseliny zachovalo vo vode.

ovocie, exotika, karotenoidy, farby Čítajte viac Stravujete sa farebne? Viete, ktoré ovocie má najviac antioxidantov?
Hokkaido patrí medzi oranžovú zeleninu a... Foto: SHUTTERSTOCK
tekvica, hokaido, hokkaido Hokkaido patrí medzi oranžovú zeleninu a obsahuje pomerne stály pigment karotén.

Oranžová a žltá zelenina (mrkva, hokkaido tekvica, sladké zemiaky) obsahujú pigment karotén. Tento pigment je pomerne stály a toleruje akýkoľvek spôsob tepelnej úpravy. S kyselinou alebo bez, s pokrievkou alebo bez.

Ak pridávate kyselinu, pridajte ju až uprostred varenia, keďže kyselina udržuje zeleninu tvrdšiu.

(Podľa knihy Stravou k zdraviu vypracovanej na základe NFI protokolu, stravovania na báze chemickej interakcie potravín, ktoré dokáže stabilizovať cukrovku 2. typu, dokonca v niektorých prípadoch ukončiť antidiabetickú liečbu.)

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zelenina #farebná zelenina #rastlinné pigmenty #zelená zelenina #červená zelenina #biela zelenina