Máte problém so štítnou žľazou? Ako sa stravovať?

Nárast hmotnosti, ale aj nevysvetliteľný hmotnostný úbytok, vypadávanie vlasov, strata energie a výkyvy nálady - aj to môže mať na svedomí štrajkujúca štítna žľaza. K najčastejšie sa vyskytujúcim ochoreniam štítnej žľazy dochádza buď pri jej nedostatočnej funkcii, alebo, naopak, pri jej nadmernej aktivite.

26.01.2023 06:00
štítna žľaza, vyšetrenie, doktor, ordinácia Foto:
Príznakom zníženej funkcie štítnej žľazy sú priberanie, pocity únavy, citlivosť na chlad, extrémne suchá pokožka či zápcha.
debata

Zameriame sa na stravovanie osôb so zníženou funkciou štítnej žľazy, keďže tých je niekoľkonásobne viac ako tých, ktoré trápi zvýšená funkcia. „Dobrou správou je, že optimálnou stravou vieme predchádzať vzniku problémov, prípadne pri zhoršenom zdravotnom stave súvisiacom so štítnou žľazou vieme zmierniť príznaky,“ hovorí Ing. Michaela Korpášová, nutričná expertka, Nutriadapt. „Čo sa týka chudnutia, áno, pri poruchách fungovania štítnej žľazy, pri jej nedostatočnej funkcii, je proces chudnutia pomalší, ale nie je nemožný. Všetko si vyžaduje trpezlivosť, správne nastavenie mysle a disciplínu. Dokonca máme klientov, ktorí úpravou stravy dosiahli lepšie výsledky vyšetrení a boli im aj znížené dávky liekov.“

Dôležitá je pravidelná strava, čiže nemali by ste hladovať, inak sa môže metabolizmus ešte viac spomaľovať, čo by znamenalo ďalší problém. Okrem toho sa odporúča zabezpečiť aj dostatočný príjem jódu, zinku, selénu, horčíka a vitamínov (A, B12, E a D), pretože majú pozitívny vplyv na príznaky ochorenia.

S kelom a kapustou opatrnejšie

Ing. Michaela Korpášová, nutričná expertka, Nutriadapt: „V prípade nedostatočnej funkcie je vhodné stravu doplniť o potraviny, ktoré majú vyšší obsah jódu a selénu. Vhodné sú morské ryby, plody mora, morské riasy, mliečne výrobky, sušené brusnice a vajcia. Samozrejme, nič nie je vhodné preháňať, a preto ich nekonzumujte v obrovských množstvách v mylnej predstave, že čím viac ich zjete, tým lepší bude ich vplyv na organizmus. Ani nadmerný príjem jódu nie je zdravý. Suplementovať jód je vhodné napríklad v tehotenstve a počas dojčenia, aby sa pokryla potreba pre mamičku aj dieťa, ale dnešné výživové doplnky určené budúcim alebo dojčiacim matkám túto zvýšenú potrebu už pokrývajú.“

Naopak, treba sa snažiť konzumovať v menšej miere potraviny s obsahom strumigénov (látky, ktoré znižujú využívanie jódu štítnou žľazou), ale určite sa im netreba vyhýbať úplne! K takýmto potravinám patria napríklad ružičkový kel, kapusta, brokolica, karfiol, kaleráb, reďkovky, horčica či sója.

Tepelnou úpravou sa však obsah látok so strumigénnym efektom znižuje, takže si ich určite v obmedzenom množstve doprajte. Hoci neexistuje žiadna špecifická diéta pre hypotyreózu (zníženú činnosť štítnej žľazy), výber zdravých potravín, ktoré zahŕňajú ovocie a zeleninu, zdravé sacharidy a chudé bielkoviny, môže pomôcť cítiť sa lepšie a zlepšiť celkové zdravie. Recepty na jedlá nabité živinami pre štítnu žľazu nájdete na BILLA e-booku TU.

Dôležité prvky pre štítnu zľazu

Jód: Jód je stopový prvok, ktorý tvorí asi 60 % objemu hormónov štítnej žľazy. Pri jeho nedostatku štítna žľaza neprodukuje dostatočné množstvo hormónov. V minulosti (ale aj dnes) bolo veľmi účinným bojom proti častému nedostatku jódu v organizme a následnému vzniku strumy či kreténizmu zavedenie kuchynskej jodidovanej soli (tzv. jódová profylaxia). V kuchynskej soli je presne stanovený pomer dobre vstrebateľného jodidu draselného. Prímorské krajiny majú v porovnaní s vnútrozemskými krajinami vyšší príjem jódu, čo súvisí s väčším obsahom jódu v prípade morských rýb či morských rias. Vo väčšine krajín však jód chýba už v pôde, v potravinách a následne v ľudskom tele. Z potravín ho obsahujú plesňový syr, treska, šproty, brokolica, čerešne, jodidovaná soľ, morské ryby (v mrazených je však v zanedbateľnom množstve). Jód možno prijímať aj v rámci kúpeľných kúr, pretože telo ho dokáže absorbovať kožou a sliznicou dýchacích ciest pri inhalácii v balneologickej prevádzke s bohatou jódovou mikroklímou. Musí však ísť o minerálnu vodu z prírodného liečivého prameňa bohatú okrem iného práve na jód (možná je pitná kúra aj vaňový kúpeľ v Prírodných liečivých jódových kúpeľoch Číž), jód však obsahujú aj minerálne vody ako Cigeľská aj Vincentka (pozor však na vysokú mineralizáciu, to je nevýhoda pravidelnej konzumácie).

Selén a zinok: sú dôležité stopové prvky pre metabolizmus štítnej žľazy a ich nedostatok sa pri hypotyreóze vyskytuje často. Medzi zdroje zinku patria celozrnné výrobky, strukoviny, mliečne produkty, mäso, ryby. Hlavným zdrojom selénu sú vnútornosti a plody mora, mäso a mäsové výrobky, cereálie a obilie (výrobky z múky). Jeho obsah sa však v potravinách významne stráca pri varení. Pre dostatočný príjem selénu podľa niektorých odborníkov stačia dva paraorechy denne (aj keď obsah selénu sa môže v jednotlivých druhoch týchto orechov veľmi líšiť). Slovensko však rozhodne patrí medzi krajiny s nízkym obsahom selénu v pôde. „V Európe sa odhaduje denný príjem selénu na 40 mikrogramov, odporúčaný je 55 mikrogramov pre ženy a 70 mikrogramov pre mužov,“ píše doc. MUDr. Ján Podoba, CSc., v odbornom magazíne pre zdravotníkov. Pacienti s rakovinou dokonca užívajú vo výživových doplnkoch aj vyššie dávky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #štítna žľaza #selén #jód #struma