Detí s nadváhou pribúda

Výsledky vlaňajšieho prieskumu agentúry NMS Market Research o stravovaní tretiakov až šiestakov ukázali, že od roku 2019 sa počet detí, ktoré trpia nadváhou, zvýšil o dva percentuálne body. Nadváhou trpí viac než 20 % detí.

19.03.2023 07:27
dieťa, šišky, donut, nadváha, obezita,... Foto:
Nadváhou trpí viac než 20 % detí.
debata (2)

Na prieskume sa zúčastnilo 907 respondentov základných škôl, pričom chlapci tvorili 28 %. Okrem nadváhy narastá aj podiel detí, ktoré majú nejaké stravovacie obmedzenie, najčastejšie je to alergia na laktózu/mlieko a alergia všeobecne. Najsilnejším faktorom, ktorý ovplyvňuje nadváhu u detí, je pohybová aktivita. Deti, ktoré sa viac hýbu, majú nadváhu menej často. Druhým faktorom prispievajúcim k jej vzniku, je pitie sladených nápojov a napokon raňajky. Ukázalo sa, že deti, ktoré neraňajkujú, alebo tak robia iba raz, dva razy týždenne, majú nadváhu častejšie ako tie, ktoré raňajkujú každý deň.

21 % detí pije sladené nápoje každý deň

Veľmi dôležitý pri vytváraní stravovacích návykov detí je i sociálny status a informovanosť rodičov. Nadváhou trpia najčastejšie deti z rodín s príjmom do 600 eur, ktoré celkovo žijú menej zdravo, častejšie konzumujú fafstoodové alebo vyprážané jedlá, častejšie a viac tiež dávajú prednosť sladeným nápojom. Naopak, v rodinách s vyšším príjmom jedávajú deti častejšie zeleninu a ovocie, častejšie aj raňajkujú a nezdravé jedlá majú len občas.

Populárne u detí sú stále sladené nápoje. Napriek tomu, že sa frekvencia ich konzumácie od roku 2019 znížila, počet konzumentov sa nelíši. Každý deň pije sladené a ochutené nápoje 21 % detí a tie, ktoré majú nadváhu, si ich doprajú výrazne častejšie. Jedlá z rýchleho občerstvenia konzumujú deti v podobnej miere ako pred piatimi rokmi. Tri štvrtiny ich jedia aspoň raz do týždňa, 26 % detí ich nejedáva vôbec, 7 % každý deň. Lákadlom sú aj sladkosti, všetky deti ich jedia aspoň raz až dvakrát do týždňa, 43 % každý deň, z toho až 22 % zje viac ako jednu porciu.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #obezita #nadváha #detská obezita #Cesta za zdravím