Pohybový terapeut Viktor Oliva: Chudnúceho sa pýtam, či má problém postaviť sa zo stoličky

Je veľmi individuálne, aký podiel na chudnutí má pravidelný pohyb. Niektoré dáta uvádzajú, že je to od 10 do 30 %, pričom dôležitý je, samozrejme, druh pohybovej aktivity, podiel svalovej hmoty, telesného tuku a podobne. Nedá sa povedať presné percentuálne číslo, hovorí pedagóg, vedec a pohybový terapeut Viktor Oliva, ktorý pôsobí na Katedre biologických a lekárskych vied Fakulty telesnej výchovy a športu Univerzity Komenského v Bratislave.

28.03.2023 06:00
Nikola cesta za zdravim Foto:
Viktor Oliva počas diagnostiky stavu pohybového aparátu účstníčky projektu Cesta za zdravím.
debata

Čo sa na začiatku klientov pýtate?

V rámci programu absolvujú kompletné anamnestické vyšetrenie, pýtame sa na ich aktuálne aj predchádzajúce zdravotné komplikácie, ochorenia, či majú za sebou nejaké operácie, liečenia. Dôležité je, či a aké lieky užívajú, zaujíma nás aj ich osobný život, denný režim, či majú rodinu, pýtame sa na kvalitu spánku, zamestnanie. U žien zohráva úlohu aj gynekologická anamnéza, či majú deti a ďalšie parametre, aby sme získali kompletný obraz. Mňa ako pohybového terapeuta zaujíma aj stav pohybového aparátu, či majú nejaké obmedzenia rozsahu pohybu, ako vykonávajú bežné činnosti, či sú napríklad schopní postaviť sa zo stoličky a nebolia ich pritom váhonosné kĺby.

Cesta za zdravim Finalisti Mohlo by Vás zaujímať Sledujte finalistov výzvy na ich ceste za zdravím a pridajte sa!

Aký typ pohybu im odporučíte?

Taký, ktorý im pomôže a zároveň ich nebude viac preťažovať. Človek s nadváhou a obezitou totiž zaťažuje váhonosné kĺby oveľa viac ako ten s normálnou hmotnosťou, čo sa nemusí vyplatiť napríklad pri cvičení, kde práve tie nosné kĺby zaťažuje, a to musíme rešpektovať. Pohybová aktivita by mala byť taká, aby chudnúceho neničila, naopak, aby mu poskytla benefity, ktoré očakáva. Odporúčame im aeróbne aktivity, silový tréning, no najmä cvičenia, ktoré zabezpečujú funkčné vlastnosti pohybového aparátu, aby neboli limitovaní pri aktivitách každodenného života. Celý tréningový proces je prispôsobený ich aktuálnemu zdravotnému aj pohybovému stavu.

Sú rozdiely v cvičení, keď chce niekto schudnúť desať a niekto tridsať kilogramov?

Dôležité je, z akej hmotnosti chce schudnúť. Je rozdiel, či niekto začína chudnúť z dvesto, alebo zo sto kilogramov. Toto sa nedá generalizovať, chudnutie nemá lokálny charakter. Naším cieľom nie je zhodiť veľa nadbytočných kilogramov za krátky čas, je dokázané, že to nemá veľký efekt z dlhodobého hľadiska práce a menežmentu človeka s nadváhou a obezitou. Aj preto, že obvykle sa prejaví známy jojo efekt, dôležité je stanoviť si reálne ciele.

Prečo je dôležité mať dostatok pohybu?

Je preukázané, že pravidelná pohybová aktivita je účinná nielen z hľadiska prevencie a liečby obezity, ale aj pri znižovaní závažných zdravotných rizík, ktoré sa s obezitou spájajú. Sedavý spôsob života a nedostatok pohybu naopak prispievajú k zvýšenému výskytu nadváhy a obezity, a v súčasnosti je práve pohybová inaktivita na 4. mieste v rebríčku najčastejších príčin úmrtí vo svete. Pravidelné cvičenie vedie k redukcii tukovej hmoty a abdominálnej obezity a pôsobí preventívne voči strate svalovej hmoty, ktorá môže byť sprievodným javom redukčnej diéty.

Pohybová aktivita je dôležitá pre udržanie optimálnej telesnej hmotnosti, ako aj pre udržanie optimálnej hmotnosti po schudnutí. Je taktiež preukázané, že telesne zdatní ľudia majú nižšie riziko vzniku mnohých chronických ochorení, najmä tých, ktoré kraľujú v rebríčku príčin úmrtí celosvetovo, a zároveň telesná zdatnosť efektívne znižuje riziko predčasného úmrtí.

Sú účastníci Cesty za zdravím odhodlaní zabojovať o svoje zdravie?

Pýtal som sa všetkých na motiváciu, pre mňa je dôležité, aby si užívali nielen cieľ, ale aj celý proces. Myslím si, že to je kľúčové, preto som sa ich pýtal, či sa na tých desať týždňov tešia, lebo si to bude vyžadovať určité odhodlanie a človek zistí, akú má vlastne motiváciu. Vyzerajú veľmi odhodlaní, každý z nich čaká, že sa dostane do svojho cieľa. Tam by sa to však nemalo skončiť, skutočným cieľom je vydržať s novými návykmi aj po skončení programu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pohyb #chudnutie #Cesta za zdravím #zdravý pohyb