Tento minerál potrebujeme na prenos kyslíka. Aj športovci ho môžu mať nedostatok

Železo nie je vitamín. Je to minerál, ale v našom tele sa nachádza v stopových množstvách. Preto ho zaraďujeme medzi stopové prvky. Je jednou zo základných zložiek molekúl, ktoré zabezpečujú prenos kyslíka. Ak sa jeho množstvo v organizme zníži, dochádza aj k zníženiu produkcie krvného farbiva hemoglobínu a ostatných látok, v ktorých sa železo nachádza.

31.03.2023 06:00
krv, darovanie krvi, darcovstvo krvi,... Foto:
Ku skutočnej anémii najčastejšie dochádza následkom nedostatku železa.
debata (3)

Chorobný stav, ktorý sa prejavuje znížením hemoglobínu pod odporúčané hodnoty vypočítané pre daný vek a pohlavie, nazývame anémia. Patrí k najčastejším chorobným stavom vôbec a často je sprievodným príznakom iného ochorenia. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie sa anémia definuje ako pokles koncentrácie hemoglobínu u žien pod 120 gramov na liter a u mužov pod 135 g/l. Priemerné hodnoty hemoglobínu s vekom vo všeobecnosti postupne klesajú, ale dolná hranica normy hemoglobínu pre obe pohlavia napríklad u seniorov je 120 g/l. Najčastejší druh anémie, ľudovo nazývanej aj málokrvnosť, je anémia z nedostatku železa.

globifer, nepouzivat Čítajte aj Máte chuť na surové zemiaky, kriedu či cmúľanie ľadu? Je to príznakom nedostatku tejto látky

Športovci, vegetariáni, darcovia krvi?

V prípade športovcov, ale aj ľudí, ktorí nekonzumujú mäso či pravidelne darúvajú krv, sa automaticky predpokladá zdravý životný štýl s dostatkom pohybu a konzumácie ovocia a zeleniny. Darcovia krvi, samozrejme, tiež musia byť zdraví a pred každým odberom sa kontroluje hladina hemoglobínu. Ak je nízka, krv darovať nemožno, lebo darca by tým ohrozil sám seba.

Anémii u športovcov sa často hovorí aj „športová anémia“. Málokrvnosť zvykne byť problémom predovšetkým vytrvalostných športovcov. Niekedy pod vplyvom nadmernej záťaže dochádza ku zväčšeniu objemu plazmy (tá tvorí cca 55 % krvi a v nej vlastne plávajú krvné bunky, krvinky). Tým sa akoby „zriedia“ červené krvinky, ktoré sa v plazme nachádzajú, ale táto anémia je obyčajne dočasná. Fyzická aktivita totiž podporuje tvorbu červených krviniek a stav sa upraví.

Ku skutočnej anémii najčastejšie dochádza následkom nedostatku železa. Odhaduje sa, že jeho nedostatkom trpí vyše polovica športovkýň a 30–50 % mužov športovcov. Pri športovaní totiž organizmus kladie zvýšené požiadavky na prísun železa, pretože ho vo zvýšenej miere stráca (napríklad aj potením). Fyzická aktivita zrýchľuje metabolizmus a len časť železa sa vždy vstrebáva črevom v prijatej potrave, zvyšok si telo recykluje. Ak športovec nekonzumuje živočíšnu stravu, je navyše darcom krvi a nebodaj má popri tom diagnózu, ktorá spôsobuje znížené vstrebávanie živín, čiže aj železa, v čreve (celiakia, zápalové ochorenia čriev, celkovo narušený mikrobióm), nedostatok železa a následná anémia je viac ako pravdepodobná.

Rastlinné zdroje neponúkajú natoľko biologicky... Foto: SHUTTERSTOCK
železo, anémia, málokrvnosť, chudokrvnosť, hemoglobín, červené krvinky Rastlinné zdroje neponúkajú natoľko biologicky dostupné železo ako živočíšne.

Ľudia, ktorí nekonzumujú živočíšne produkty

Vegetariáni a vegáni majú často problém s nedostatkom železa aj preto, že rastlinné zdroje neponúkajú natoľko biologicky dostupné železo ako živočíšne. V rastlinnej strave je železo zastúpené spoločne s fytátmi, oxalátmi či fosfátmi, ktoré znižujú vstrebávanie železa. To neznamená, že rastlinná strava je nevhodná. Práve naopak. Dôležitá je však pestrosť výživy. Aj preto by vegetariáni a vegáni mali dopĺňať železo a vitamín B12 vo výživových doplnkoch. Pretože z rastlinnej stravy ho v dostatočnom množstve nezískajú.

Príčinou nedostatku železa a následnej anémie je teda nerovnovážny stav medzi príjmom a spotrebou železa – jeho nedostatočný prísun, zvýšená potreba v určitých obdobiach života, neschopnosť organizmu ho z rôznych príčin vstrebávať či zvýšené krvné straty pri niektorých ochoreniach. Logickým riešením je snaha toto železo organizmu čo najrýchlejšie dodať a, samozrejme, pátrať po príčine problému. Ak tou príčinou nie je chorobný stav, riešenie je jednoduché.

Najčastejšie ochorenia a stavy, pri ktorých vzniká nedostatok železa

Neliečená celiakia, intolerancia laktózy, alergia na mliečnu bielkovinu, helikobakter v žalúdku, rastový špurt, tehotenstvo, silná menštruácia, krvácajúce žalúdočné vredy, akútne hemoroidy, rýchla strata hmotnosti, zle nastavená vegetariánska diéta, krvácanie (napr. po úraze), zvýšený rozpad červených krviniek.

Stačí užívať organické železo

Kto už niekedy v živote musel užívať železo v tabletkách, možno si spomína na nepríjemné tráviace ťažkosti, ktoré s tým súviseli – kŕče, zapekanie či, naopak, hnačky. Prečo je to tak? Produkty s obsahom len tzv. nehémového, anorganického železa sa vstrebávajú priemerne len do úrovne 5 %. Obsahujú soli železa a vstrebávajú sa v dvanástniku, v krátkej, len 20–28 cm dlhej časti tenkého čreva. Keďže organizmus z nich dokáže využiť len málo, musia obsahovať vysoké dávky železa, aby sa tento minerál (nie je to vitamín, ako si mnohí myslia) dopĺňal na základe požiadaviek užívateľa. Nevstrebané, zvyškové ióny železa zbytočne dráždia sliznicu žalúdka a čreva.

Naopak, prírodné hémové železo má schopnosť podporiť aj vstrebanie nehémového železa, čo zabezpečuje vyššiu a rýchlejšiu mieru absorpcie železa z tablety. V čreve tak ostáva len malá časť železa, ktorá nespôsobuje nežiaduce účinky. Priemerne sa vstrebe až 37 % skonzumovaného hémového železa v porovnaní s 5 % nehémového. A možno ho bez problémov užívať „so železnou pravidelnosťou“.

Príznaky anémie z nedostatku železa

pálenie jazyka, sucho v ústach, časté „kútiky“, lámavé a suché vlasy, vypadávanie vlasov, lámavé nechty a ryhovanie nechtov, sťažené prehĺtanie, tzv. pika (atypické chute – na surové zemiaky, zeler, čipsy, hlinu, olizovanie ľadu, jedenie kriedy, omietky a podobne).

V prípade pretrvávania ťažkostí alebo ich zhoršovania je dobré obrátiť sa na lekára a požiadať ho o vyšetrenie krvného obrazu.

odkaz
globifer-19-5 v2

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #krv #anémia #červené krvinky #železo #hemoglobín #chudokrvnosť #málokrvnosť