Tieto oleje môžete použiť do šalátov, na grilovanie, dokonca na pokožku

Mnohé gazdinky v kuchyni stále vytrvalo používajú len slnečnicový či repkový olej pri tepelnej úprave a olivový v rámci studenej kuchyne. Je to škoda, pretože aj ďalšie druhy olejov si zaslúžia pozornosť. Ich chuťové vlastnosti dokážu fantasticky podčiarknuť výslednú chuť jedla. Oplatí sa to aspoň skúsiť!

30.05.2023 06:00
olej, žltá, tekutina, olejový, oleje Foto:
Slováci v kuchyni používajú najčastejšie slnečnicový olej.
debata (1)

Slnečnicový olej: Tento olej Slováci používajú v kuchyni najčastejšie, ale obsahuje veľa omega-6 mastných kyselín, ktorých máme nadbytok. V domácnostiach sa využíva najmä rafinovaný olej, no najvhodnejší je prírodný, za studena lisovaný. Na vyprážanie je vhodný, iba ak je na to špeciálne určený. Mal by sa skladovať v tmavých, sklenených fľašiach, ale nájdeme ho aj v plastových (skladovať v tme).

Repkový olej: Ľudia si o ňom často myslia, že nie je zdravý, lebo si ho spájajú s vyprážaným jedlom. Pritom je vysoko cenený pre najvyváženejší pomer hladín omega-6 a omega-3 mastných kyselín a obsah vitamínu E. Možno ho použiť na grilovanie, vyprážanie aj pečenie. Panenský v studenej kuchyni.

Olivový olej: Poznáme ho najmä ako zálievku do šalátov, cestovín, dochucovadlo studených polievok či podávaný len tak, s pečivom. Dá sa však použiť aj pri varení, dôležité je, aby sa z neho nezačalo dymiť (vtedy sa strácajú živiny a uvoľňujú sa škodlivé látky). Neotvorený vydrží pri vhodnom skladovaní v tme a chlade spokojne aj dva roky. Odporúča sa používať ho na opekanie a v rámci zálievky do šalátov. Radšej nie na vyprážanie, tu je lepší repkový olej či bravčová masť.

olej, panenský olej, za studena lisovaný olej Čítajte viac Netradičné oleje: Poznáte horčicový, pestrecový či konopný?

Kokosový olej: Odporúča sa najmä v exotických receptoch. Ideálne je skladovať ho na tmavom, chladnom mieste (nepanenské vydržia aj vyššie teploty), nie však v chladničke, kde by stuhol. Kokosový olej sa v posledných rokoch tvári ako zázrak, no nie je tomu celkom tak. Obsahuje vysoký podiel nasýtených tukov. Je však skvelý na pečenie. Jeho krémová a mastná textúra z neho robia vegánsku alternatívu masla. Okrem toho si ním možno natierať aj suchú pokožku, stvrdnuté päty či urobiť z neho vlasový zábal.

Tekvicový olej: Za studena lisovaný olej, ktorý nie je vhodný na varenie, vyprážanie ani pečenie, používa sa ako zálievka do šalátov, rizota, cestovín, na pizzu (do už uvarených jedál). Skladovať ho treba na chladnom, tmavom mieste. Účinky tohto oleja sú pomerne známe. Najvhodnejší je napr. pri ťažkostiach s prostatou.

Sezamový olej: Známy najmä z východnej kuchyne. Vysoko aromatický olej, ktorý vášmu jedlu dodá takú chuť, že ho stačí len málo. V teplej kuchyni je však vhodnejší skôr na krátke vyprážanie alebo pečenie (aj sladkých dezertov). Po otvorení je vhodné skladovať ho v chladničke. Je však aj alergénom – môže sa prejaviť kožnými problémami.

olej, kuchynský tuk, panenský olej, fľaša, olivy, slnečnica, stôl Čítajte viac Zaliať šalát alebo vyprážať? Aký olej je vhodný?

Ľanový olej: Väčšinou je lisovaný za studena, má jemne sladkú chuť a sýtožltú farbu. Nie je vhodný na vyprážanie, poslúži ako zálievka do šalátov, dressingov, v omáčkach, ale tiež ako súčasť smoothie, a proteínových koktailov. Pozor na jeho krátku trvanlivosť (optimálne dva-tri týždne po otvorení) – môže zhorknúť (potom už len na vonkajšie použitie).

Orechové oleje: Oleje z vlašských či lieskových orechov, mandľový či pekanový… Vo všeobecnosti sú vhodné na pečenie, šalátové dressingy či postriekanie už hotového jedla. Jedlu dodajú extra chuť, mnohokrát silnejšiu a atraktívnejšiu ako sú rôzne ochutené octy či majonéza. Makadamiový a pekanový olej sa vyskytujú zriedkavo, je to skôr exotický produkt.

Avokádový olej: Vhodný je najmä do studenej kuchyne ako zálievka do šalátov a cestovín, chuťovo ladí s mäsom, rybami alebo polievkami, no je vhodný aj na smaženie či restovanie. Niekedy slúži aj ako náhrada masla. Často sa používa aj zvonka na pokožku.

Konopný olej: Získava sa zo semien technického konope a THC neobsahuje. Vhodný len do studenej kuchyne, ako dochucovadlo šalátov, pečených zemiakov, studených polievok či smoothie. Na panvici sa rýchlo prepaľuje. Dôležité je skladovanie na tmavom mieste, svetlo mu škodí najviac. Ľudovo sa mu hovorí „kefa na cievy“. Pomáha ich priechodnosti, znižuje krvný tlak, má protizápalové, antimykotické, regeneračné účinky, pomáha pri ekzémoch, psoriáze.

Makový olej: Má upokojujúci účinok na psychiku, pôsobí proti stresu, nemá nijaký omamný účinok. Zabezpečuje účinné vstrebávanie vápnika do kostí, ideálny pre matky v čase dojčenia, upravuje hladinu cholesterolu, pomáha pri hojení zlomenín, je predurčený na ošetrovanie pokožky, vlasov, nechtov aj pri atopickom ekzéme. Používa sa len za studena: na sladké raňajky do jogurtu s ovocím, na bábovku, palacinky, parené buchty, šúľance s makom (namiesto roztopeného masla).

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #kuchyňa #olej #vyprážanie #repkový olej #slnečnicový