Dáte si každý deň čokoládu? Máte zrejme problém s emočným jedením + 7 spúšťačov takéhoto stravovania

Keď mozog ignoruje plný žalúdok, jedlo sa stáva drogou. Spúšťačom emočného stravovania môžu byť aj diéty či chrumky a čipsy pred televízorom.

31.05.2023 06:00
obezita, nadváha, chudnutie, diéta, sladkosti Foto:
Ilustračné foto.
debata (8)

Emočné jedenie neraz spúšťa stres, pocit krivdy či viny, ale aj potreba rozptýlenia. "Aby sme mu lepšie rozumeli, je dobré poznať rozdiel medzi emočným a fyziologickým hladom,“ hovorí expert na výživu Michal Páleník.

"Fyziologický, čiže prirodzený hlad pociťujete, keď vaše telo nemá dostatok energie a žalúdok je prázdny. Organizmus vtedy nedostatok energie identifikuje a prázdny žalúdok vyšle pomocou hormónov cez nervovú sústavu do mozgu signál. Ten potom prikáže, aby ste si energiu doplnili. Keď sa najete, telo to o niekoľko minút zaznamená, pošle mozgu signál, že je všetko v poriadku, a pocit hladu ustúpi,“ vysvetľuje Páleník.

"Emočný hlad, naopak, pociťujete napriek tomu, že zásoby energie v tele sú dostatočné, hladina krvného cukru je v norme a žalúdok plný. Pri emočnom hlade konkrétna emócia, respektíve spúšťač, prebije všetky prirodzené signály sýtosti. Mozog ignoruje dostatok zásob energie a zároveň nerieši pomer zjedených sacharidov, tukov a bielkovín. Jediné, čo ho zaujíma, je uspokojenie cez jedlo. Chce ho čo najskôr dosiahnuť, aby prebil negatívne myšlienky na určitú situáciu či vnem, ktorý spôsobuje diskomfort alebo až psychickú bolesť,“ dodáva Páleník. Keďže prirodzený pocit sýtosti je potlačený, telo dokáže v takom stave prijať veľké množstvo jedla bez spustenia kontrolky, ktorá by povedala – stačilo.

Úľava od nespracovaných emócií

Podľa odborníka na výživu nie je emočné jedenie v dnešnom svete žiadnou novinkou. "Zajedanie prázdnych emócií je častým spúšťačom u ľudí, ktorí bojujú s kilogramami navyše. Jedlo je dnes navyše príliš ľahko dostupné, či už vo forme fastfoodov, alebo bohatého výberu nezdravých a vysokokalorických potravín.“ Nutričná koučka Barbara Sviežená pripomína, že pri emočnom prejedaní sa jedlo stáva prostriedkom úľavy od nespracovaných emócií.

"Niekedy ide o nepríjemné pocity a stavy, inokedy práve naopak, o pocit vnútornej prázdnoty, ktorý túžime zaplniť. Jedlo môže byť pre nás formou drogy, pôsobí rovnako. Ak sme vo fáze života, keď je jediným potešením stav, keď jeme, jedlo si ťažko upierame. Nemá to nič spoločné s pevnou vôľou, nedostatkom disciplíny či režimu. A nemá to veľa spoločného ani so samotnou výživou. Emočné prejedanie je jednoducho len dôsledok vnútornej, dobre skrývanej bolesti a cesta k uzdraveniu si vyžaduje hlbšie zmeny a uvedomenia v živote,“ zdôrazňuje expertka.

Začarovaný kruh chce špecialistu

Emočné jedenie sa nabaľuje postupne a ak sa príčina neodhalí a nezastaví včas, dokáže na seba nadviazať vysokú mieru nadváhy a zdravotné komplikácie. Emočné jedenie je nielen spúšťačom, ale aj brzdou pri chudnutí.

"Ak sa človeku nedarí chudnúť podľa svojich predstáv alebo počas chudnutia zažíva stresové situácie, je veľmi náročné z tohto začarovaného kruhu bez pomoci špecialistu vystúpiť,“ hovorí Páleník. Pripomína, že po takejto konzumácii jedla zvyknú ruka v ruke prísť výčitky a sklamanie zo seba samého. "Z opätovného podľahnutia emóciám a impulzom, aj z množstva alebo typu zjedeného jedla. Emočný hlad často neustúpi ani po tom, čo sa človek naje do sýtosti. Naopak, má potrebu si ešte niečo dať. Je to spôsobené psychickým stavom a je teda irelevantné, či človek ovláda základy výživy, alebo nie. Oveľa dôležitejšie je, či si to uvedomuje,“ potvrdzuje slová doktorky Svieženej.

7 spúšťačov emočného jedenia

  1. Stres – v strese začne telo produkovať vysoké hladiny kortizolu, čím viac nekontrolovaného stresu prežívate, tým je pravdepodobnejšie, že siahnete po jedle.
  2. Úzkosť – niekto sa v úzkostných stavoch zvykne prejedať, iný vôbec neje, lebo sa mu stiahne žalúdok, no aj táto situácia je nebezpečná.
  3. Diéty – skúsenosti s diétami veľmi často vedú k emočnému jedeniu neskôr, v rôznych životných krízach, telo si experimentovanie s jedlom dobre pamätá.
  4. Zvyky z detstva – ak ste si zvykli, že pri večernom sledovaní televízie boli doma vždy chrumky, čipsy, slané krekery či čokoláda, je pravdepodobné, že ich dáte na stôl aj v dospelosti.
  5. Odmena – ak vás rodičia po dobrých známkach vzali na pizzu alebo zmrzlinu, alebo ste za vysvedčenie dostali čokoládu, tieto návyky si zrejme zachováte aj neskôr.
  6. Nuda a p ocit prázdnoty- jete občas preto, aby ste vyplnili pocit prázdnoty, alebo sa iba nudíte? Jedlo vtedy môže byť pre vás cestou, ako si zamestnať ruky, ústa a zabiť čas.
  7. Spoločnosť – ak ste na návšteve a všetci okolo jedia, je viac než pravdepodobné, že sa k nim skôr či neskôr pripojíte.
8 debata chyba
Viac na túto tému: #chudnutie #Cesta za zdravím #emočné jedenie