Zdravo variť sa dá naučiť

Odborníci na výživu hlásia návrat k zdravému vareniu, ktoré nepotláča pravú chuť potravín a hotový pokrm nie je plný zbytočných kalórií.

21.09.2012 07:00
varenie, kuchyňa, kuchárka, jedlo Foto:
Vrátiť sa k zdravému vareniu bez zbytočných kalórií nie je jednoduché.
debata

Vedci z univerzity v americkom Ohiu sa zhodujú na tom, že je lepšie prijať kalórie z doma pečeného mäsa ako z jedla z čínskej reštaurácie plného glutamánu a ďalších dochucovadiel. Radia naučiť sa vychutnávať si ozajstnú chuť mäsa, zeleniny a ovocia a do koša zahodiť polievky z vrecúška, ako aj fľaše s kupovanými omáčkami.

Základom pri zdravom varení je vyhýbať sa tučným smotanovým omáčkam, údeninám, kupovaným dresingom a nálevom, ako aj rôznym polotovarom a hotovým kupovaným omáčkam a koreninovým zmesiam. Varí sa s nimi ľahko, chutia dobre, ale vždy obsahujú veľa kalórií a majú príliš intenzívnu chuť, čo je nebezpečné.  Vedecky je dokázané, že čím má jedlo intenzívnejšiu chuť, tým viac zjete a takéto potraviny vás navyše nútia jesť opäť len výrazne dochutené jedlá. Výrobcovia polotovarov, sušienok, údenín to podporujú rôznymi ochucovadlami, farbivami a arómami. Spotrebiteľom tieto potraviny chutia, obyčajné zdravo uvarené jedlo sa im potom zdá bezvýrazné. Lekári však hlásia návrat k regionálnym zdravým kuchyniam, pretože práve takéto jedlá zdraviu prospievajú najviac.

Vrátiť sa k zdravému vareniu bez zbytočných kalórií je ťažké. Ľudia si príliš zvykli na rôzne chute polotovarov z vrecúška a korenín, ktoré majú výraznú chuť. Začať pripravovať potraviny zdravšie sa však dá. Odborníci na výživu z univerzity v Ohiu radia začať dvojdňovou očistnou kúrou, počas ktorej budete piť ovocné a zeleninové šťavy. Potom začnete postupne pridávať ďalšie potraviny – ovocie, zeleninu, ryžu, zemiaky, mliečne výrobky ako čerstvý syr a po týždni môžete pridať aj mäso. Pri takomto postupe si môžete byť istí, že si opäť zvyknete na chuť čistých potravín, nebudete potrebovať mäso zalievať kupovanými omáčkami, zemiaky zjete aj bez prechemizovaného kečupu či tatárskej omáčky a polievku bez lyžice vegety. Nesnažte sa prebíjať základnú chuť  potraviny silnými koreninami a inými ochucovadlami. Organizmus lepšie spracováva jednoduché jedlo, čím je viac dochutené, tým horšie sa trávi.

Keď vás prepadne chuť na salámu alebo kupovaný zákusok, premyslite si, či máte naozaj hlad a či vaše telo takúto potravinu naozaj potrebuje a v akom množstve. Ak je to raz za čas, je to v poriadku, no ich každodennej konzumácii sa treba vyhýbať. Ak neviete, ako sa nastaviť na zdravý stravovací režim, skúste sa inšpirovať kuchárskymi časopismi a knihami. Určite v nich nájdete jednoduché, a pritom zdravé jedlá. Zdravé jedlá zavádzajte do jedálneho lístka postupne, nemusíte nútiť celú rodinu jesť každý deň šalát. Pomáha aj plánovanie. Ak si rozmyslíte, čo chcete počas týždňa variť, nebudete postávať neisto pred chladničkou alebo nenakúpite v behu domov párky. Navštevujte trh so sezónnou zeleninou a ovocím, zásoby ukladajte do mrazničky. Vyskúšajte biopotraviny, naučíte sa rozoznávať pravú chuť konkrétneho mäsa, syra alebo zeleniny.

debata chyba