Ovčie mlieko je zdravšie ako kravské

Slováci spotrebujú podstatne menej ovčieho mlieka ako kravského. Paradoxne, to ovčie je „zázračnejšie“ a obsahuje oveľa viac vitamínov (A, D, E, B12, B1), minerálov (vápnik, zinok) a druhov bielkovín, ktoré sú nenáročné na ľudské trávenie.

06.10.2012 07:00
osteoporóza - mlieko - prevencia - kosti Foto:
Tuky v ovčom mlieku obsahujú viac mastných kyselín, ktoré netvoria tzv. zlý cholesterol.
debata (9)

Tiež má vysoký obsah tuku v spojení s mastnými kyselinami, ktorý optimalizuje pomer dobrého a zlého cholesterolu.

Výhodou bielkovín v ovčom mlieku je fakt, že hlavná bielkovina (kazeín) je ideálna takmer pre všetkých alergikov na laktózu v kravskom, resp. kozom mlieku. „Bielkoviny ovčieho mlieka obsahujú kompletné spektrum aminokyselín vrátane esenciálnych, ktoré sú nevyhnutné pre rast, obnovu a regeneráciu telesných štruktúr. Sú ľahko stráviteľné a využiteľné,“ objasnila doktorka Alžbeta Béderová, odborníčka v oblasti výživy a vedúca poradne zdravia Regionálneho ústavu verejného zdravotníctva.

Hlavné výhody ovčieho mlieka

Tuky
Ovčie mlieko obsahuje skoro dvakrát toľko tuku ako kravské. Na prvý pohľad sa môže zdať, že je to nevýhoda. No tento takzvaný tuk obsahuje tri v tuku rozpustné vitamíny – A, D a E, ktoré ovčie mlieko obsahuje v podstatne väčšom množstve, ako kravské či kozie mlieko. Takmer päťnásobný obsah vitamínu D je nespochybniteľným argumentom, že „nie je tuk ako tuk“.

Laktóza
Intolerancia na laktózu je pomerne známa a rozšírená. „Týmito problémami trpí na Slovensku až 14 percent populácie. Z dôvodu deficitu enzýmu laktázy sa mliečny cukor laktóza štiepi až v hrubom čreve a spôsobuje kŕče, nafukovanie a hnačky. Pretože procesom spracovania na mliečne výrobky – jogurty, syry je laktóza rozložená, môžu si aj ľudia s týmto ochorením pochutnať na mliečnych výrobkoch vyrobených z ovčieho mlieka,“ uviedla Béderová. Pre ľudí s intoleranciou na laktózu sú teda ovčie mlieko a výrobky z neho ideálne, keďže nespôsobujú tráviace problémy, ako väčšina výrobkov z kravského mlieka.

Cholesterol
Tuky v ovčom mlieku obsahujú viac mastných kyselín, ktoré netvoria tzv. zlý cholesterol. Ovčie mlieko plní teda navyše aj úlohu dôležitého prirodzeného zdroja mastných kyselín. Jeho dlhodobá konzumácia má pozitívny vplyv na hladinu cholesterolu v organizme človeka.

Ovčie mlieko v číslach

  • Obsahuje trojnásobne vyššie hodnoty vitamínu B12 ako kravské mlieko
  • Obsah zinku, ktorý je najdôležitejší pre zdravú pokožku, je v ovčom mlieku v niektorých prípadoch až štvornásobný v porovnaní s kravským mliekom.
9 debata chyba