Stopercentná bryndza je moderná funkčná potravina

Stopercentná bryndza sa považuje za modernú „funkčnú“ potravinu. Úlohou takej potraviny je vytvoriť v tele podmienky na to, aby orgány optimálne fungovali, podporuje tiež obranyschopnosť.

16.10.2012 06:00
bryndza, halušky Foto:
Ilustračné foto.
debata (8)

Funkčnou potravinou sa môže stať len tá, ktorá obsahuje nutričné látky, prospešné ľudskému zdraviu. Taktiež má zložky, ktoré sa v bežných potravinách nevyskytujú. Podmienkou pre to, aby sa stala funkčnou, je prírodný charakter a pôvod.

Čo sa týka bryndze, pri jej výrobe sa premnožujú dobré mliečne baktérie, ktoré produkujú kyseliny a látky podobné antibiotikám, zabíjajúce choroboplodné baktérie. Tento proces zrenia bryndze možno považovať za unikátny prírodný postup, keď sa rozmnožia baktérie, najčastejšie mliečne baktérie a kvasinky, z ktorých mnohé majú probiotické vlastnosti.

„Baktérie bryndze majú kľúčový význam z hľadiska dozrievania a regulácie imunitného systému a prevencie proti alergickým ochoreniam,“ potvrdila benefity tejto jedinečnej potraviny odborníčka na výživu, MUDr. Alžbeta Béderová, vedúca poradne zdravia pri RÚVZ. Dodala, že využívajú na stavbu vlastných buniek cholesterol a viacerými spôsobmi ho zneškodňujú. „Spektrum prítomných mastných kyselín v tuku optimalizuje pomer dobrého HDL a zlého LDL cholesterolu. Hladinu zlého cholesterolu v krvi tým znižuje. Baktérie bryndze majú aj antioxidačné účinky, keď vychytávajú reaktívne formy kyslíka poškodzujúce dôležité štruktúry buniek, čo môže viesť k vzniku rôznych degeneratívnych ochorení vrátane Alzheimerovej choroby.“

Plusy bryndze v kocke

  • Má antioxidačné účinky
  • Odbúrava zlý cholesterol
  • Podporuje imunitný systém
  • Je prevenciou proti alergickým ochoreniam, rakovine, cievnym ochoreniam, zažívacím problémom, rednutiu kostí
  • Znižuje krvný tlak

Zaujímavosť
Vďaka premene mliečneho cukru (laktózy) môžu bryndzu konzumovať aj jedinci, ktorým pôvodný mliečny cukor spôsobuje rôzne zdravotné problémy. Stopercentná ovčia bryndza je preto ideálna pre ľudí s intoleranciou na laktózu.

Bryndza v číslach

V jednom grame bryndze sa nachádza približne miliarda prospešných mikroorganizmov, čo je najmenej stokrát viac ako v jogurtoch.

Stopercentnú bryndzu z čistého ovčieho mlieka už 210 rokov vyrába bryndziareň a syráreň vo Zvolenskej Slatine.

8 debata chyba