Pár (ne)pravdivých odporúčaní pri chudnutí

Odborník na výživu z Ambulancie klinickej výživy v Bratislave, MUDr. Igor Bukovský, objasnil niektoré z mýtov, ktoré sa tradujú o chudnutí. Čo je na nich (ne)pravdivé?

08.11.2012 13:30
obezita - prejedanie sa - metabolický syndróm Foto:
Mnoho tučných ľudí sa naučilo hrať úlohu veselých, usmievavých ľudí, ktorí rozdávajú energiu celému okoliu.
debata

Vraj: Doprajte si večer marhule, datle alebo slivky. Postarajú sa o dlhotrvajúci pocit nasýtenia – a bez tuku.
Igor Bukovský: Neviem, či bude ten pocit dlhotrvajúci, lebo to závisí aj od toho, koľko ste ich zjedli a akí ste boli hladní predtým, ale tieto druhy ovocia majú v sebe prirodzené cukry, ktoré môžu dať vášmu mozgu trochu novej energie a pocit upokojenia a vo vode rozpustnú vlákninu, ktorá spomalí vstrebávanie tých cukrov a trochu vám naplní žalúdok. S tými datľami by som bol asi opatrnejší (naozaj sú dosť sladké), ale marhule a slivky sú super. Dajte si zopár kúskov, nie celý balík, a dobre ich požujte. Môj tip: skúste si kúpiť niekedy aj sušené biomarhule. Nie sú síce krásne oranžové, ale zato sú bez síry.

Vraj: Zamyslite sa skôr, ako zahryznete. Občas do seba pcháme bez rozmyslu jedno cez druhé, poslúchame iba jazyk. Pred každým sústom, ktoré idete zjesť, hoci nie ste hladný, sa skúste aspoň na pol minúty zastaviť a premyslite si, čo a koľko toho idete práve zjesť. A najmä prečo. Môžete si položiť otázku: Stojí mi to za to? Idem už v živote iným smerom, chcem teraz odbočiť a urobiť si takýmto spôsobom zle? Určite aspoň deväť ráz z desiatich prípadov si odpoviete nie.
A keby len 5-krát z desiatich, aj to bude lepšie ako nič. Áno, učte sa takto rozmýšľať, pripomínajte si to, čo robíte, prečo to robíte a čo chcete dosiahnuť. Opakujte si svoj cieľ ako nové anglické alebo nemecké slovíčka. Programujte sa v hlave na svoj nový, zdravší život. Učte sa poznávať svoje pohnútky do jedenia, ľahšie budete so sebou vychádzať.

Okolo ôsmej hodiny večer zjedzte tri lyžičky kyslej smotany, osem plátkov šunky alebo vypite pohár nízkotučného mlieka.
Také lacné, odpísané. Asi má ísť o to, aby ste do seba dostali nejaké bielkoviny, ktoré potlačia hlad. Fajn. To si radšej pričarujte spomienku na letné Grécko a dajte si nízkotučný biely jogurt s lyžičkou medu, alebo si spomeňte na mňa a dajte si pár kúskov lahôdkového tofu. (Nízkotučný biely jogurt asi poznáte a lahôdkové tofu sa predáva v chladiacich boxoch hotové, výborne marinované a môžete ho jesť rovno po rozbalení, bez tepelnej úpravy).

Aby ste pri varení nezobkali, nalejte si pohár paradajkového džúsu alebo odšťavenej mrkvy. Zaženú hlad účinnejšie ako obyčajná voda.
Môže to pomôcť, ale buďte kreatívni: Sami si nájdite niečo nízkokalorické, čo vás spomalí pri vyjednaní varechou, ak paradajková šťava nebude na vás fungovať.

Smiech nás zbavuje tukov: Mnohé štúdie potvrdili, že veselí ľudia oveľa ľahšie schudnú a sú aj menej náchylní na rozličné ochorenia.
Áno, smiech je najlepší liek na veľa ochorení a podporuje metabolizmus aj pozitívne videnie sveta. Nedajte sa však oklamať: mnoho tučných ľudí sa naučilo hrať úlohu veselých, usmievavých ľudí, ktorí rozdávajú energiu celému okoliu. Poznám niekoľko takých „slniečok“, ktoré osamote preplakali skoro každú noc alebo nakoniec totálne vyhoreli, pretože už nemali dosť energie na tú masku smiechu v sebaobrane. Smejte sa, ak máte na to dôvod a nachádzajte si čo najviac prirodzených situácií na smiech, ale nenúťte sa byť veselým človekom za každú cenu a stále. Falošný optimizmus nespaľujte váš tuk, ale vašu životnú batériu a skutočné pocity.

debata chyba