Diabetik sa musí stravovať racionálne - ako na to?

Pre úspešnú liečbu cukrovky je správne stravovanie nevyhnutným predpokladom. Len krátkodobá úprava jedálneho lístka pred kontrolou u lekára nestačí.

05.12.2012 14:00
žena, ovocie, zdravá strava, jablko Foto:
Pokiaľ má diabetik chuť na ovocie, mal by voliť zelené jablká alebo grapefruit.
debata

Obezita je jedným z najväčších rizikových faktorov vzniku cukrovky a následných zdravotných komplikácií. Zníženie váhy o pár kilogramov už vedie k zníženiu hladín krvného cukru. Pokles hmotnosti a zvýšená fyzická aktivita vedú k zníženiu rizikových faktorov ischemickej choroby srdca.

Zásady stravovania diabetika treba prispôsobiť individuálnym potrebám a spôsobu života každého pacienta, dodržiavajte však všeobecné pravidlá:

– jedlo konzumujte viackrát denne
- zredukujte doterajší príjem energie
- dodržiavajte sacharidové jednotky určené lekárom
- konzumujte bielkoviny s nízkym obsahom tukov a cholesterolu (chudé a biele mäso, ryby)
- jedzte rastlinné bielkoviny v strukovinách
- výrazne obmedzte príjem tukov, pozor na skryté tuky v niektorých potravinách
- uprednostňujte tuky rastlinného pôvodu a nízkotučné mliečne výrobky
- sacharidy konzumujte len zložené, teda celozrnné pečivo, výrobky z tmavej múky, ovsené vločky
- vhodné sú potraviny s vysokým obsahom vlákniny (zelenina ovocie, vločky), pri ich konzumácii nedochádza k vysokému vzostupu hladiny krvného cukru
- jedzte veľa zeleniny a čo najviac v surovom stave, do jedálneho lístka zaraďte 1 až 2 zeleninové dni
- vylúčte zo stravy ľahko vstrebateľné cukry (biely cukor aj med)
- veľa pite, zamerajte sa na bylinkové a ovocné čaje, pozor na príjem minerálok a celkového objemu tekutín pri vysokom tlaku – konzultujte to s diabetológom
- nezabúdajte na telesný pohyb, druh pohybovej aktivity konzultujte s lekárom; nejedzte tzv. DIA sladkosti, hoci nezvyšujú krvný cukor, obsahujú veľa tuku
- obmedzte príjem kuchynskej soli (zvyšuje krvný tlak), jedlá dochucujte bylinkami; nehladujte, pri pocite hladu jedzte zeleninu.

Vitamíny potrebné pre diabetikov

– ß-karotén – chráni oči pred poškodením následkom cukrovky.
- Vitamíny C a E – sú prirodzenými antioxidantmi a zabraňujú starnutiu buniek.
- Vitamíny skupiny B (B1, B2, B6, B12, niacín, pantetonát) chránia nervové bunky a bránia tak strate citlivosti, hlavne na nohách.
- Chróm – udržuje stabilnú hladinu cukru v krvi a pre diabetika je nenahraditeľný.
- Zinok – je súčasťou hormónu inzulínu a napomáha jeho tvorbu.

Diéta je jednoduchým liečebným prostriedkom
Pod diabetickou diétou by sa mala vo všeobecnosti rozumieť racionálna strava, ktorá umožní ľahšiu kontrolu glykémie, upravuje hladinu krvných tukov, udržuje telesnú hmotnosť. Je dobrou prevenciou výskytu hypoglykémie.

K hlavným zásadám racionálnej výživy patrí:

– optimálny príjem energie – na zabezpečenie tzv. primeranej hmotnosti tela (napr. zníženie energetického príjmu, ak má pacient nadváhu a obezitu alebo, naopak, jeho zvýšenie u chudých diabetikov 1. typu v detskom alebo mladom dospelom veku na zabezpečenie normálneho rastu a vývoja).

– nízky príjem tuku – menej ako 30 % denného energetického príjmu by malo byť hradených tukmi. Tuky majú vysokú energetickú hodnotu. Energetická spotreba človeka sa udáva v kilojouloch, staršou jednotou boli kilokalórie. Spálením 1 gramu tuku vzniká až 39 kJ (9 kilokalórií), čo je približne dvakrát toľko, ako vzniká spálením jedného gramu cukru alebo bielkoviny. Okrem zjavného tuku ako slanina, maslo, bravčová masť sa v rôznych potravinách nachádzajú aj skryté tuky (napr. v mäse a údeninách, v mlieku a mliečnych výrobkoch). Odporúča sa znížiť príjem nasýtených tukov, ktoré sú zväčša živočíšneho pôvodu (slanina, masť, mastné mäso, loj, vnútornosti).

– zvýšenie príjmu predovšetkým mononenasýtených mastných kyselín (olivový olej), a zvýšenie príjmu n-3 nenasýtených mastných kyselín (ryby a morské živočíchy).

– zníženie príjmu cholesterolu na menej ako 300 mg/deň (potraviny s najvyšším obsahom cholesterolu sú hlavne mozog, pečeň, pľúca, obličky, vaječný žĺtok).

– stužené rastlinné tuky a margaríny výrazne obmedzte, sú zdrojom tzv. trans-foriem mastných kyselín. Tieto sú pre organizmus škodlivé, lebo zvyšujú hladinu škodlivých tukov v krvi.

– z mäsa a mäsových výrobkov uprednostnite chudé druhy, mastné sa snažte vyradiť úplne. Pri mlieku a mliečnych výrobkoch jedzte mlieko, jogurty, syry s najnižším obsahom tuku.

– optimálny príjem bielkovín by mal zodpovedať približne 10 až 15 % denného energetického príjmu. Päťdesiat percent by mali tvoriť bielkoviny živočíšneho a 50 % rastlinného pôvodu. Bielkovina sa vyskytuje buď v spojení s tukmi (mlieko, smotana alebo mäso), alebo s cukrami (zelenina, chlieb). Jedinou čistou bielkovinou je vaječný bielok. Z bielkovín živočíšneho pôvodu dajte prednosť kuraciemu či morčaciemu mäsu, odtučnenému mlieku, nízkotučným mliečnym výrobkom. Z rastlinných zdrojov sú to hlavne hrach, fazuľa, sója, zelenina a chleboviny. Plnohodnotné bielkoviny, ktoré obsahujú všetky potrebné aminokyseliny, sa nachádzajú iba v potravinách živočíšneho pôvodu. Čisto vegetariánska strava nie je pre diabetika úplne vhodná.

– zložené cukry by mali tvoriť viac ako 55 % denného energetického príjmu, jednoduchý cukor menej ako 10 % energie. Jednoduché cukry – kockový, práškový alebo kryštálový cukor, med a cukrovinky by mal diabetik výrazne obmedziť. Jednoduché cukry sa vyskytujú aj ako súčasť ovocia. Čím je sladšie, tým viac cukru obsahuje. Uprednostniť treba grapefruit či zelené jablká.

– medzi zložené cukry patria napr. celozrnný chlieb a pečivo, celozrnné cestoviny, ovsené vločky, všetky druhy zeleniny, ovocie a mali by tvoriť základ stravy.

– na odhad množstva cukrov v potravinách sa používa tzv. sacharidová jednotka. Jedna sacharidová jednotka obsahuje približne 10 gramov využiteľných sacharidov. Sacharidové jednotky majú význam hlavne u diabetikov liečených inzulínom, ktorí si podľa nich môžu určiť množstvo krátko pôsobiaceho inzulínu, ktorý si podávajú pred určitým jedlom.

– zvýšenie príjmu vlákniny na 25 až 35 g denne. Vláknina je súborný názov pre nestráviteľné časti rastlinných zložených cukrov a delíme ju podľa rozpustnosti vo vode. Rozpustné vlákniny nájdete najmä v strukovinách, zelenine či ovocí. Tým, že spomaľujú vstrebávanie glukózy z čreva, majú priaznivý účinok na zníženie krvného cukru predovšetkým po jedle, majú aj pozitívny efekt na zníženie hladín škodlivých tukov v krvi. Nerozpustné vlákniny sú najmä v celozrnných obilninách.

– pri zmiešanej a dostatočne pestrej strave sú minerálne látky a vitamíny obsiahnuté dostatočne. Ich hlavnými zdrojmi sú surová zelenina a ovocie.

– zníženie príjmu soli na menej ako 5 g denne.

– odporúča sa znížiť konzumáciu údených a pečených jedál a jedál pripravovaných dlhý čas pri vysokej teplote. Pri príprave jedál sa odporúča menej vyprážať a piecť.

– z alkoholických nápojov je vhodná príležitostná konzumácia kvalitného suchého červeného vína (nie viac ako 2 dl denne).

– príjem tekutín by mal byť 2 až 3 litre denne. Vhodné sú nesladené minerálne vody s nízkym obsahom sodíka, čistá voda, voda s citrónom, nesladený čaj.

  • jesť treba 4– až 5-krát denne.
debata chyba