Pele už lietajú vzduchom - ako sa im ubrániť?

Ľudovo sa jej hovorí senná nádcha, nejde však o alergiu na seno, ale na peľové zrnká. Odborníci o nej hovoria ako o sezónnej peľovej alergii. Keďže momentálne sa nachádzame v sezóne stromového peľu, kýchajú a slzia tí, ktorí sú alergickí predovšetkým na peľ drevín. Za posledných 30 rokov sa zaznamenalo štvornásobné zvýšenie výskytu alergickej nádchy. Ako vie alergikom pomôcť dnešná medicína?

18.03.2008 08:00
záhrada - kvety - jar Foto:
debata

Jarné alergie sú už v plnom prúde. Peľové zrná tzv. vetroopelivých rastlín sa už vznášajú v ovzduší a vzdušné prúdy ich dokážu prenášať na pomerne veľké vzdialenosti. Po lieske a jelši sa k slovu postupne budú dostávať vŕba, topoľ a breza. A najhorším obdobím pre peľových alergikov je suchý, slnečný a vetristý deň.
Alergickú reakciu v prípade polinózy, čiže sennej nádchy, spôsobuje kontakt peľového zrna so sliznicou pacienta. Vznikajú typické prejavy tohto ochorenia: vodový výtok z nosa, kýchanie, opuch nosovej sliznice, svrbenie hrdla, podnebia i očí, niekedy aj slzenie, opuch mihalníc, bolesť za očami, zvýšená únava.

„Asi tretina alergikov na pele trpí aj tzv. orálnym alergickým syndrómom,“ tvrdí MUDr. Katarína Bergendiová, PhD., z Pneumo-Alergo Centra v Bratislave. „Prejavuje sa pálením a svrbením pier a sliznice úst a vzniká po zjedení určitých druhov ovocia a zeleniny.“ Peľoví alergici by si preto mali dať pozor na možnosť skríženej alergickej reakcie s niektorými potravinami. Typická je napríklad neprimeraná reakcia „brezového alergika“ na jablká či hrušky alebo „palinového“ na zeler a petržlen.

Tri body liečby alergie
Liečba peľovej alergie pozostáva z troch základných bodov. Tým prvým je obmedziť kontakt s alergénom. Ideálne je, ak je možné vyhnúť sa prostrediu s konkrétnym alergénom počas jeho kvitnutia. Napríklad ak je niekto „burinový alergik“ a mimoriadne zle znáša práve obdobie kvitnutia paliny v auguste, mal by si plánovať dovolenku pri mori alebo vo vysokohorských oblastiach (kde je sezóna posunutá niekedy aj o mesiac) práve na toto obdobie. Najvhodnejšie prechádzky sú po daždi a aj po nich sa treba vždy osprchovať, opláchnuť si vlasy a prezliecť sa. A bielizeň rozhodne nesušiť vonku.

Druhým bodom je potláčanie príznakov alergie. „Tie odstraňuje tzv. symptomatická liečba,“ vysvetľuje MUDr. Bergendiová. „Konkrétne protialergické lieky nazývané antihistaminiká a tzv. lokálne, čiže miestne kortikosteroidy, uľavujú od nepríjemných alergických prejavov.“ Súčasné moderné lieky už majú rýchlejší nástup účinku a u väčšiny pacientov nespôsobujú ospalosť. Pacient by ich mal začať užívať minimálne 2 až 3 týždne pred objavením sa prvých príznakov alergie a niektorí odborníci odporúčajú dokonca celoročné užívanie antihistaminík. Zápalový proces totiž prebieha aj v dňoch, keď pacient nemá príznaky. Môže sa rozšíriť na ďalšie orgány, napríklad priedušky. Pravda je aj to, že mnohí alergici sú tzv. polyvalentní, to znamená, že alergicky reagujú na peľ vybraného jarného, letného aj jesenného alergénu. To znamená, že pri teplej zime majú postarané o problémy 10 mesiacov v roku. Navyše stačí, aby boli alergickí na plesne, tie majú svoju sezónu takmer po celý rok. A to už ani nehovoriac o roztočoch.

Antihistaminiká sú dnes už natoľko bežné a bezpečné lieky, že ich 7-tabletové balenia dostať kúpiť v lekárni bez predpisu. Sú určené do dovolenkovej lekárničky pre prípad nečakanej alergickej reakcie. Niektorí alergici to zneužívajú a nakupujú si voľnopredajné prípravky bez toho, aby boli sledovaní v alergologickej ambulancii. Antihistaminikami sa však nerieši podstata ochorenia. A nákup „malých balení“ pri dlhodobom užívaní navyše vyjde draho.

Nosové kortikosteroidy si pacienti veľmi často pletú s kvapkami na uvoľnenie nosa (tzv. dekongestívami, resp. vazokonstrikčnými liekmi). Nosové kvapky spôsobia v krátkom čase spľasnutie nosovej sliznice a uvoľnenie nosa tým, že spôsobia stiahnutie drobných ciev a ústup opuchu. Odporúča sa užívať ich maximálne 7 dní pre možný vznik závislosti. Nosové kortikosteroidy (najčastejšie vo forme sprejov) hoja alergický zápal. Nepôsobia teda okamžite, v akútnom prípade, ich efekt sa prejaví pri pravidelnom a dlhodobejšom používaní.

Tretí a najdôležitejší bod terapeutického riešenia alergie je tzv. alergénová imunoterapia, čiže desenzibilizácia. Na rozdiel od antihistaminík, ktoré môže predpísať aj dermatológ, ORL-lekár, pediater či praktický lekár, na imunoterapiu môže pacienta nastaviť výlučne alergológ-imunológ. Princíp tejto liečby spočíva v pravidelnom podávaní vzostupných dávok alergénu v krátkych časových intervaloch (v počiatočnej fáze liečby) a v pokračujúcom podávaní najvyššej znášanej dávky v dlhších časových intervaloch počas 3 až 5 rokov (udržiavacia fáza liečby). Pacientov organizmus si tak na alergény postupne privyká.

Desenzibilizácia je jedinou príčinnou liečbou alergie. Je dostupná v dvoch formách: ako podkožné injekcie, ktoré sa podávajú výhradne v ambulancii, alebo pod jazyk doma podávané kvapky alergénového roztoku ráno pred jedlom. Ak má pacient výraznejšie narušenú imunitu, čo je u alergikov a astmatikov pomerne častý jav, užíva aj tzv. imunomodulačnú liečbu v podobe preparátov, ktoré pomáhajú zvyšovať imunitu organizmu, vyrobených napr. z prasacích bielych krviniek alebo ľudských bielych krviniek od darcov.

Prudká alergická reakcia
Najzávažnejšia alergická reakcia je tzv. anafylaktický šok. Je to ťažká alergická reakcia organizmu, ktorá ohrozuje život. Prvé príznaky sa objavujú veľmi rýchlo, prudko, v priebehu 3 až 30 minút. Najnebezpečnejší je opuch dýchacích ciest a srdcovo-cievne príznaky ako pokles krvného tlaku či srdcová arytmia. Vždy je nevyhnutná rýchla odborná pomoc.

Samozrejme, závažná alergická reakcia sa dá predpokladať len u pacientov, ktorí ju už raz zažili. Útechou možno je to, že k anafylaxii väčšinou dochádza až pri druhom či treťom kontakte s alergénom (často ním napr. býva bodnutie blanokrídlym hmyzom – včela, osa, sršeň, čmeliak). Možná prudká reakcia alergika na konkrétny alergén sa však dá predpokladať na základe kožných testov, príp. vyšetrenia protilátok z krvi v ambulancii alergológa. Nasleduje už spomínaná imunoterapia a okrem toho takí rizikoví pacienti dostávajú pohotovostný balíček, ktorý obsahuje laickú injekčnú striekačku v podobe hrubšieho pera s adrenalínom, ďalej antihistaminikum a kortikoid. Musia ho všade nosiť so sebou (najmä napríklad v sezóne lietania hmyzu) a v prípade potreby bez zaváhania použiť. Alergia sa v prípade rozvoja závažného stavu, akým anafylaktický šok je, totiž môže skončiť aj smrťou. Je to síce výnimočná, ale, bohužiaľ, každoročná realita aj u nás.

Viaczložkové homeopatické lieky na alergiu (tzv. komplexné preparáty)

Homeopatiu možno používať samostatne alebo ju kombinovať s klasickou liečbou. Jej výhodou je to, že je neagresívna, netoxická a nezaťažuje organizmus človeka. Nemá nijaké kontraindikácie. Preto je vhodná pre všetky vekové kategórie vrátane dojčiat a tehotných žien.

  • Rhinallergy – na slzenie a pálenie očí, vodnatý výtok z nosa, kýchanie, pocit upchatého nosa, svrbenie nosohltana a alergický kašeľ. V balení je 60 tbl., stojí cca 90 Sk. Vyrába firma Boiron.
  • Coryzalia – vďaka svojmu zloženiu pôsobí na nádchy rôzneho pôvodu – alergické, akútne aj chronické. Voľne obaľované tablety sa nechávajú voľne rozpúšťať v ústach v okamihu prvých prejavov choroby. Balenie so 40 tbl. stojí  cca 70 Sk. Vyrába firma Boiron.
  • Luffa compositum – na kýchanie, dráždivý kašeľ, vodnatý výtok z nosa, svrbenie mäkkého podnebia, slzenie a pálenie očí.  Jestvuje vo forme tabliet (50 tbl. v balení) za 178 Sk alebo nosového spreja (20 ml) za 182 Sk. Vyrába firma Heel. Obe liekové formy možno používať súbežne.
  • Uvedené lieky sú zložené z niekoľkých homeopatických liekov, preto sú viaczložkové. Sila homeopatie však spočíva v presnom predpise jednozložkového, tzv. monokomponentného lieku pre konkrétneho pacienta. Ten dokáže určiť len skúsený homeopat. Zoznam homeopatov vo vašom okolí získate na tel. čísle 02/ 4910 2210. Treba však rátať s tým, že liečbu si budete hradiť. Aktualizovaný zoznam homeopatických lekární je na www.boiron.sk/lekaren.htm

Liečba alergie akupunktúrou
Jednou z alternatív klasickej liečby alergie je aj liečba akupunktúrou. Bohužiaľ, výkony v oblasti akupunktúry zdravotné poisťovne hradili len do roku 1997. Dnes sa ceny pohybujú od 250 Sk vyššie, bežnejšie sú však poplatky 400 Sk za jedno ošetrenie. Podľa akupunkturistu doc. MUDr. Jozefa Šmiralu, PhD., z Bratislavy sa akupunktúrnou liečbou môže veľmi pekne upraviť zdravotný stav aj alergikom. Najmä ak absolvujú cyklus vpichov pred začiatkom svojej peľovej sezóny, čo vyvolá zvýšenie obranyschopnosti tela. Niektorí môžu znížiť množstvo svojich protialergických liekov alebo ich neužívajú vôbec. Zoznam akupunkturistov v SR nájdete na www.pravda.sk/akupunktura.

Úprava režimu pri alergii na peľ
Zásady pobytu vonku:

  • nosiť vhodné oblečenie, pokrývku hlavy (vlasy sú lapače peľu), rozopínacie vrchné oblečenie, ktoré pri vyzliekaní netreba preťahovať cez hlavu
  • najvhodnejší čas pre pobyt vonku sú dopoludňajšie hodiny a krátko po daždi, keď je zvyčajná koncentrácia peľov v ovzduší najnižšia
  • pohybu vonku sa treba vyhýbať v neskorých popoludňajších hodinách, pri suchom a veternom počasí a nadránom
  • vyhýbať sa miestam s vysokou koncentráciou peľov (polia, záhrady, lúky, neudržiavané plochy porastené burinou)
  • počas peľovej sezóny nejazdiť v aute s otvorenými oknami (v malom priestore rýchlo stúpa koncentrácia peľu)
  • v čase peľovej sezóny sa po návrate zvonka osprchovať a denne si umývať vlasy
  • v tomto období uprednostniť pobyt vnútri, vo vysokohorskom či prímorskom prostredí alebo na plavárni

Spôsob udržiavania bytu:

  • vetranie má byť časté a krátke, najvhodnejšie po daždi, okná by mali mať peľové filtre a dobré tesnenie
  • často vysávať a zotierať prach navlhko (v lete môže obsahovať čiastočky peľu)
  • nespať pri otvorenom okne (peľ lieta aj v noci a dostáva sa do výšky stoviek metrov)

Možnosť skríženej alergickej reakcie na peľ s niektorými potravinami:

  1. peľ brezy: jablká, čerešne, kivi, lieskovce, orechy, kokos, mandle, zemiaky, mrkva, rajčiny
  2. peľ tráv: rajčiny, jablká, melóny, arašidy
  3. peľ paliny: zeler, petržlen, mrkva, koreniny a kivi
  4. peľ ambrózie: banány, melóny

Priebeh peľovej sezóny v SR
Jarné obdobie:
február/marec – apríl: V ovzduší je prevaha peľu drevín (jelša, lieska, topoľ, vŕba, tis, breza), z bylín kvitne podbeľ, neskôr púpava. Vo vzduchu bývajú aj pomerne významné koncentrácie spór plesní.

Letné obdobie:
jún – začiatok augusta: V ovzduší je dominantný peľ bylín, z drevín sa ešte objavuje peľ bazy a lipy. Z bylín prevažuje peľ tráv (aj obilniny), skorocel, štiav, v druhej polovici obdobia má maximum aj pŕhľava. V tomto období je v ovzduší aj maximum spór plesní. Od polovice júla pribúda palina.

Jesenné obdobie:
august – september: V ovzduší je prevaha peľu burín (mrlíkovité, palina, ambrózia, pŕhľava), skorocel, veľké množstvo spór plesní.

Obdobie od konca októbra do januára je väčšinou tzv. pokojové, s minimom peľu v ovzduší. Vzhľadom na kvitnutie liesky niekedy už v polovici januára a dokvitanie astrovitých bylín ešte v októbri peľové obdobie na Slovensku trvá až desať mesiacov v roku!

debata chyba