Preč so zlými bacilmi! Ako dodržiavať správnu hygienu

Ten prísny hlas mamy si všetky pamätáme z detstva: "...a umy si ruky!" Ruky si bolo treba umyť po príchode z ulice, pred jedlom, po použití toalety. To bola otrava! Dnes tieto "hygienické príkazy" nahlas vydávame my samy a naši potomkovia sa tvária rovnako otrávene.

27.04.2008 09:52
umývanie - ruky - mydlo - hygiena Foto:
Hygienu by sme zanedbávať nemali.
debata

Na jednej strane sa tvrdí, že prílišná hygiena je v súčasnosti príčinou mnohých alergií, na druhej sa zdôrazňuje dôležitosť pravidelného umývania rúk, ktoré do veľkej miery chráni pred rôznymi infekčnými chorobami. Ako spolunažívať „so zlými bacilmi“ a nepreháňať to so sterilitou?

Viete, na ktorom mieste, s ktorým každodenne prichádzame do kontaktu, žije najviac baktérií? Prirodzene, spomeniete si na verejnú toaletu, resp. tú, o ktorú sa v práci delíte so svojimi kolegami. Áno, pre väčšinu z nás predstavujú symbol nečistoty a kolónií choroboplodných zárodkov práve záchody. Lenže nie samotná misa či záchodová doska, kontaktu s ktorou sa väčšinou vyhneme, býva zdrojom nákazy. Najznečistenejšie sú splachovače a kľučky na dverách toaliet. Dobre, povedzme, že po spláchnutí toalety si automaticky ideme umyť ruky. Pustíme vodu pootočením kohútika či pákovej batérie. Ruky si umyjeme mydlom a teplou vodou. Zatvoríme kohútik. Čo sme to urobili? V tejto chvíli máme všetky bacily na rukách naspäť. A vrcholom je, keď pri odchode z toalety stisneme kľučku. Ako často ste videli vo vašej firme upratovačku, ktorá čistí dezinfekčným prostriedkom kľučky na toaletách?

Vaše umývanie rúk sa doslova minulo účinkom. Zúri vo vašej firme chrípka či jarná viróza? Nemusíte sa ani tak báť toho, že váš kolega pri vedľajšom stole kýcha a pokašliava, ak si pred ústami pridŕža ruku. Ak si tú ruku však dôkladne neumyje a dotkne sa ňou predmetov, s ktorými sa v istom časovom odstupe dostanete do kontaktu aj vy, môžete ochorieť. Niektorým ochoreniam sa aj doslova hovorí „choroba špinavých rúk“, napríklad žltačke typu A.

Hygiena rúk navnivoč?
Takže, čo môžete urobiť v rámci zvýšenej hygieny rúk na spomínanej verejnej toalete? Ak vodovodné batérie nie sú na fotobunku, v rámci zabránenia opätovného prenosu nákazy kohútik zavrite pomocou papierovej utierky. Čisté ruky si utrite do papierovej utierky alebo si ich vysušte pod prúdom vzduchu sušiča na ruky. Pri odchode z toalety použite na stlačenie kľučky opätovne papierovú utierku, v rámci šetrenia hoci tú, do ktorej ste si už predtým utreli ruky. Dvere zavrite lakťom.

Rozhodne nepoužívajte „erárne“ uteráky, pretože vaša hygiena rúk tak vyjde celkom navnivoč. Ak vám nič iné neostáva, na utretie rúk použite menej frekventovanú hornú časť uteráka, zveste ho pritom z háčika. Celé to síce pôsobí ako veľká veda, ide však len o návyky, ktoré si časom zautomatizujete a budete ich vykonávať celkom podvedome.

Lenže nielen toalety bývajú častým zdrojom „zlých bacilov“. Uvedomme si len to, koľko ľudí sa denne dotkne držadiel na nákupných vozíkoch, v autobusoch, kde ich už skutočne nikto neumýva dezinfekčným prostriedkom, koľko choroboplodných zárodkov sa hemží na počítačových myšiach a klávesniciach v internetových kaviarňach, ale aj na tej našej v práci, pričom jej čistote veľkú pozornosť nevenujeme. Podobne je to aj so slúchadlami a tlačidlami telefónov a čo sa týka kuchyne, bakteriologickou bombou je umývacia hubka na riad či dlho nemenený vechtík.

Svet vírusov a baktérií
Žijeme vo svete vírusov a baktérií. Boli tu už dávno pred nami a vôbec sa nechystajú odísť. V skutočnosti len pomerne malé percento zo všetkých baktérií je príčinou ochorení, mnohé sú neškodné a viaceré, napríklad tzv. probiotické baktérie, môžeme považovať za „priateľské“, pretože udržiavajú rovnováhu našej črevnej mikroflóry a vlastne tak posilňujú našu imunitu. Ak boli kedysi najväčším zabijakom infekčné ochorenia, pretože ľudia nepoznali anbitiotiká a rôzne spôsoby dezinfekcie, v súčasnosti stúpa počet rozličných porúch imunity vo forme alergií a astmy. Ich vzostup sa pripisuje tzv. hygienickej teórii -  žijeme v prostredí až príliš hygienickom a čistom. Proti závažným infekčným ochoreniam sme zaočkovaní, takže náš imunitný systém sa už s mnohými patogénnymi mikroorganizmami ani nestretáva. Na jednej strane je to dobré, na druhej však prílišná upätosť v oblasti čistoty – najmä v rámci našej domácnosti – môže byť aj na škodu.

Nemajte pocit, že ak nevydrhnete WC misu či parkety zaručeným „zabijakom 99 % baktérií“ z reklamy, riskujete vážne ochorenia. Človeku s normálnou imunitou stačí použiť vodu a saponát. Chladničku stačí vyčistiť octovou vodou, pretože väčšina baktérií a plesní neznáša kyslé prostredie. Vhodné je pravidelne vymieňať hubku na riad a nepoužívať jednu a tú istú dosku na krájanie mäsa a zeleniny. S dezinfekčnými prostriedkami to netreba preháňať, tieto prostriedky je vhodné použiť vtedy, aj je to nutné z hľadiska epidemiologického, napríklad sa v domácnosti staráme o chorého človeka.

Na ruky mydlo alebo gél
Pravidelne a dôkladne si umývať ruky je však naozaj dôležité, najmä po kontakte s peniazmi, návšteve chorých osôb, pred a po príprave jedál, použití toalety, odporúča sa to dokonca aj po každom zakašľaní či kýchnutí. Jedna štúdia dokázala, že správne umývanie rúk a iné procedúry súvisiace s ich dezinfekciou dokážu znížiť prenos infekcií prostredníctvom rúk až o 66 %. Ak v zamestnaní alebo na cestách nemáte čas a možnosti stále behať do kúpeľne, na trhu sú prípravky na dezinfekciu rúk bez použitia vody. Okrem vlhkých dezinfekčných vreckoviek ide o rôzne antibakteriálne gély, z ktorých väčšina obsahuje aktívnu zložku vo forme alkoholu a zvlhčujúcu zložku, napríklad glycerín, na zamedzenie vysušovania pokožky na rukách. Sú vysoko efektívne a ruky dezinfikujú, hoci treba dodať, že z nich nedokážu zmyť hrubú špinu.

Mnohé sa takmer okamžite vstrebávajú, ruky pekne prevoňajú a na rozdiel od pričastého používania vody a mydla ich nevysušia. Zabíjanie baktérií na vašich rukách nezníži vašu imunitu, ale pomôže vám predísť ochoreniu. Dezinfekčné prostriedky na ruky obsahujúce etanol sú veľmi efektívni zabijaci baktérií. Dokážu zlikvidovať aj odolné baktérie ako zlatý stafylokok či bacil tuberkulózy, vírusy chrípky, rinovírusy, vírusy herpesu či žltačky.

Ak podobný praktický gél už nemáte na pracovnom stole v zamestnaní, určite si ho so sebou pribaľte aspoň na dovolenku. Potešíte tým grécku bohyňu zdravia a čistoty Hygieiu, z ktorej mena vzniklo slovo "hygiena“. A znížite šancu prenosu nejakej chorobnej pliagy.

Viete, ktoré miesta sú najväčšmi znečistené baktériami?

  • držadlá na nákupných vozíkoch
  • držadlá v autobusoch
  • kľučky na verejných toaletách
  • splachovače na verejných toaletách
  • počítačové myši v internetových kaviarňach
  • mobilné a pevné telefóny v kanceláriách
  • umývacia hubka na riad
  • doska na krájanie jedla

Postup pri umývaní rúk

  • Ruky je potrebné si umývať mydlom a pod tečúcou teplou vodou.
  • Nezabudnite si umyť aj priestor pod nechtami.
  • Ruky si mädlite spolu s mydlom mimo tečúcej vody minimálne 5–10 sekúnd. Potom si ich opláchnite pod tečúcou vodou.
  • Je mylné myslieť si však, že výlučne teplá voda zabíja baktérie. Teplá voda môže efektívnejšie umyť ruky preto, lebo má zvýšenú rozpúšťaciu schopnosť, čiže je efektívnejšia pri odstraňovaní špiny, olejov alebo chemikálií. Príjemná teplota vody na umývanie rúk (napr. 45 stupňov Celzia) však nie je ani zďaleka dostatočne teplá na to, aby zabila akýkoľvek mikroorganizmus.
  • Dezinfekčné prostriedky na ruky sú, naopak, veľmi efektívne pri zabíjaní baktérií, ale neefektívne pri odstraňovaní špiny.
  • Optimálne je preto umytie rúk mydlom pod tečúcou teplou vodou a dodatočná dezinfekcia vhodným prípravkom.
  • Používanie dezinfekčných prípravkov na alkoholovej báze dokázateľne znižuje počet dní pracovnej neschopnosti, ale aj chorobnosť v školách. Navyše ak umývanie rúk vodou a mydlom trvá priemerne 62 sekúnd, na použitie dezinfekčného prípravku stačí štvrtina tohto času.
debata chyba