Bolí vás zo stresu brucho?

Nevyvážená strava, stres a nedostatok pohybu veľmi negatívne ovplyvňujú tráviace funkcie. Podľa prieskumu sa u každej druhej slovenskej ženy vyskytujú problémy s trávením.

03.11.2008 22:03
brucho - telo - trávenie Foto:
Tzv. syndrómom dráždivého čreva trpia prevažne ženy.
debata

Stres je jeden z najrozšírenejších vyvolávateľov tráviacich ťažkostí. Iste to aj vy poznáte – niekoho pred dôležitou poradou preženie, počas napätého dňa človeku netrávi, žalúdok je akoby v zovretí, mnohí vďaka sedavému zamestnaniu trpia zápchami. Takzvaný syndróm dráždivého čreva, ktorý postihuje dvojnásobne častejšie ženy, je najrozšírenejším žalúdočno-črevným problémom, ktorým trpí 10 – 20 percent populácie. Jeho príznaky však z času na čas v súvislosti so zrýchlenou dobou pociťujeme všetci.

Typický pracovný deň, keď neviete, čo skôr. Ráno pripraviť deťom desiate a odviesť ich do škôlky a školy, v práci to hneď pokračuje poradou. Prehrabávate sa v papieroch, do toho vám zvonia telefóny, rozmýšľate, či sa stihnete vôbec naobedovať, prísť z práce včas po deti do družiny a porozvážať ich na krúžky. So súmrakom vás rodina už ani nemôže prekvapiť otázkou: „A čo bude dnes na večeru?“ Oni chcú jesť a vám pritom už niekoľko týždňov poriadne netrávi!

Nevyvážená strava, stres a nedostatok pohybu čoraz negatívnejšie ovplyvňujú naše tráviace funkcie. V prieskume, ktorý sa uskutočnil na vzorke 600 slovenských žien, každá druhá pripustila, že máva s trávením problémy. Ženy častejšie trpia aj syndrómom dráždivého čreva, ktorý sa prejavuje nafukovaním a plynatosťou, hnačkou, zápchou alebo ich striedaním, abnormálnou pohyblivosťou čriev, pocitmi zlého trávenia, nevoľnosťou, únavou či malátnosťou. Mnohé z týchto neduhov, ktoré prináša súčasný životný štýl, však dokáže potláčať pravidelný prísun probiotík.

Probiotický boom

O probiotikách, „priateľských baktériách mliečneho kvasenia“ sa v súčasnosti veľa hovorí. Nie sú to lieky. Majú byť súčasťou stravy. Medzi potraviny bohaté na probiotiká patrí kvasená zelenina a kyslé mliečne výrobky. Ich denný prísun – napríklad v podobe jedného, dvoch probiotických jogurtov – dokáže vyriešiť mnohé problémy. Ak je to vážnejšie, treba siahnuť po probiotických doplnkoch výživy, ktoré obsahujú v jednej kapsule miliardy aktívnych baktérií. Na pultoch lekární sú ich desiatky druhov od rôznych výrobcov, dokonca určené pre deti, seniorov, cestovateľov, špeciálne klinicky skúšané „na podráždené črevo“ a podobne. Každý jeden probiotický mikroorganizmus má totiž na náš imunitný systém trochu iné pozitívne účinky.

V ľudskom tele aj na ňom sa nachádza mnohonásobne viac baktérií ako vlastných buniek, bunka je totiž v porovnaní s baktériou neporovnateľne väčšia. Uhádnete, kde žije najviac baktérií? Áno, v tráviacom systéme! Najviac ich je v hrubom čreve, teda tam, kde potrava zostáva najdlhšie. Tráviaci systém je najväčšia plocha, ktorou naše telo komunikuje s vonkajším prostredím. Žijú v ňom tri kategórie baktérií: Tie, ktoré sú schopné rozkladať bielkoviny, produkujú sírovodík, hnilobný zápach. Niekto by mohol vtipne poznamenať, že ich nie je počuť, ale je ich, bohužiaľ, dosť cítiť… Nanešťastie, produkujú aj toxické látky, ktoré sú schopné prispievať k vzniku rakoviny, migrény a podobne. Druhá skupina baktérií je schopná žiť z cukrov. Nevytvárajú zapáchajúce plyny, ale väčší objem metánu a CO2, pri premnožení ich teda nie je až tak cítiť, ale o to viac počuť. Nuž a do tretice sú to baktérie mliečneho kvasenia. Všetci títo podnájomníci, dohromady s hmotnosťou aj 1,5 kg, ktorí sa hemžia v našich útrobách, by mali žiť vo vzájomnej rovnováhe. Avšak pri problémoch s trávením to tak nie je. Napríklad je dokázané, že syndróm dráždivého čreva spôsobuje pokles laktobacilov a bifidobaktérií. Probiotiká totiž nemajú v črevách trvalé, ale len prechodné bydlisko. Denne tam preto treba dodávať ďalšie a ďalšie.

Jogurty sú klasické a probiotické

„Citlivé osoby by mali dbať na pravidelný pohyb, správny pitný režim, dostatočný prísun vlákniny a probiotík,“ hovorí MUDr. Iveta Čierna, PhD., gastroenterologička z Bratislavy, o tých, ktorí reagujú na stres tráviacimi problémami, či už v podobe zápchy, hnačky alebo ich striedaním. V prípade probiotík to má jeden háčik. Probiotické výrobky majú pozitívny účinok len vtedy, ak sa baktérie do čreva dostanú živé a v potrebnom množstve. Musia prežiť nielen skladovanie počas záručnej doby výrobku, ale predovšetkým prechod tráviacim traktom človeka.

„Často dostávam otázku, ako to, že niektoré súčasné jogurty majú pomerne dlhý čas aktivity, či sa tomu dá veriť a nie je to reklamný trik,“ vysvetľuje prof. RNDr. Libor Ebringer, DrSc., ktorý sa probiotikami zaoberá už sedemnásť rokov. Mimochodom, je vášnivým propagátorom tradičnej nepasterizovanej bryndze. „Najmä v poslednom období sa zistilo, že v prežívaní jednotlivých mliečnych baktérií jestvujú podstatné rozdiely, a to aj v rámci toho istého druhu. Napríklad nie všetky bifidobaktérie sú rovnaké. V rámci výskumu sa však podarilo nájsť prírodné mliečne baktérie s probiotickými vlastnosťami (to znamená, že sú schopné preniknúť do hrubého čreva), ktoré nielenže dokážu dlhodobejšie prežívať v jogurtoch, ale produkujú aj rôzne aktívne látky, vďaka ktorým dochádza k tzv. biologickej konzervácii. V obchodnej sieti sa už teda vyskytujú živé probiotické jogurty so zaručenou trvanlivosťou až 30 dní bez použitia syntetických konzervačných látok, pričom v jednom grame obsahujú minimálne desať na siedmu živých probiotických zárodkov.“

Profesor Ebringer dodáva, že treba rozlišovať jogurty klasické a s probiotickými účinkami. "Za probiotické možno vyhlásiť iba jogurty, ktorých zdravie a vitalitu podporujúce účinky boli potvrdené klinickými skúškami. Štúdie musia dokázať aj schopnosť probiotickej kultúry prežiť prechod tráviacim systémom a preventívne či liečebné účinky na zdravie. Dokázané je napríklad, že fermentované mlieko, resp. jogurt obsahujúci konkrétny druh probiotickej kultúry Bifidus ActiRegularis zmenšuje nadúvanie, čiže nafúknuté brucho u pacientov so symptómom dráždivého čreva a u tých, ktorých problémy sú spojené so zápchou, urýchľuje črevnú pasáž. Normálny prechod potravy tráviacim traktom by totiž mal trvať maximálne 48 hodín.

Ak vás teda bolieva brucho zo stresu, máte rôzne tráviace problémy následkom napätia, zlých stravovacích návykov, diét, užívania antibiotík či potravinových alergií, skôr ako tabletkami to skúste riešiť pravidelným jedením aktívnych jogurtov. Možno zistíte, že spazmolytikám proti kŕčom, sedatívam či antidepresívam, liekom potláčajúcim hnačku alebo naopak preháňadlám sa dá vyhnúť. A jedno balenie jogurtu navyše obsahuje takmer štvrtinu dennej odporúčanej dávky vápnika na kosti.

Ženy a trávenie

  • každá druhá žena máva problémy s trávením
    • 74 percent žien si myslí, že pri tráviacich ťažkostiach je dôležité siahať po prírodnom výrobku
    • 44 percent žien považuje probiotický jogurt za najúčinnejší prostriedok na prevenciu a liečbu zápchy
    • 10 až 20 percent ľudí trpí syndrómom dráždivého čreva, ktorý znižuje kvalitu života, z toho dvojnásobne častejšie ženy
    • najčastejšie prejavy tráviacich problémov sú spomalená črevná pasáž až zápcha, zväčšené brucho, nafúknutosť, plynatosť, bolesti brucha, pocit neúplného vyprázdnenia

(Zdroj : Prieskum uskutočnený v máji 2008 pre potreby spoločnosti Danone na vzorke 600 žien vo veku 18 – 70 rokov.)

Desať pravidiel zdravej výživy

1. Jedzte menšie porcie jedla, ale častejšie, bez zvýšenia celkovej kalorickej hodnoty.
2. Zaraďte do svojho jedálneho lístka vlákninu – päť porcií ovocia a zeleniny denne a zvýšte dennú spotrebu celozrnnej múky a strukovín.
3. Zvýšte konzumáciu rýb, doprajte si ich 3– až 5-krát týždenne.
4. Znížte príjem tukov, masti a vyprážaných jedál.
5. Jedzte fermentované mliečne výrobky, predovšetkým probiotiká s overenými účinkami na zdravé trávenie.
6. Uprednostňujte mäso s nižším obsahom tuku, ako je kuracie, morčacie, zajačie.
7. Zvýšte príjem vody na 2 litre pitnej vody denne a zároveň znížte príjem kofeínu, alkoholických nápojov a jedla bohatého na cukor.
8. Nájdite si dostatok času na jedenie a žujte jedlo pomaly.
9. Pravidelne cvičte a nefajčite.
10. Udržujte si optimálny index telesnej motnosti (BMI), obézni ľudia majú väčšie problémy s trávením.

(Odporúčanie Svetovej gastroenterolo­gickej organizácie)

 
debata chyba