Na hygienu nosa myslí málokto...

K hygiene ústnej dutiny väčšinu z nás viedli rodičia celkom odmalička, na hygienu nosa však myslí málokto, aj keď jeho sliznica má mnoho dôležitých funkcií.

29.11.2008 00:26
nos - prechladnutie - nádcha Foto:
Sliznica nosa zachytáva prach, baktérie a častice chemických látok vdychovaných spoločne so vzduchom.
debata

Vyplachovanie nosa slanou vodou nie je ničím novým pod slnkom. Je to starý čínsky recept a túto činnosť pravidelne vykonávajú napríklad jogíni. Vodu si do nosa nalejú nad umývadlom s pomocou špeciálnej vyplachovacej nádobky, ktorá pripomína malý čajník. Druhou nosnou dierkou im tekutina plynule vyteká von. Vyznávači jogy veria, že odstraňovanie zaschnutých výlučkov z horných dýchacích ciest posilňuje životné sily organizmu. Bude na tom niečo pravdy, pretože aj nemeckí a americkí vedci štúdiami potvrdili, že vdychovanie slanej vody môže prispieť k zastaveniu šírenia kvapôčkovej infekcie. Pravidelné „zavodňovanie“ nášho nosa je prevencia nielen rôznych viróz, ale aj potenciálneho vzniku veľmi bolestivého bakteriálneho zápalu vedľajších nosových dutín.

Podľa nosa spoznáš…

Majitelia psov dobre vedia, že zdravý „havkáč“ by mal mať studený a vlhký ňufák. U človeka studený nos môže znamenať, že mu nie je práve najteplejšie, aj ten „ľudský ňufák“ by však mal byť vlhký – teda zvnútra. Oplatí sa myslieť na to v rámci dobrej kondície nosovej sliznice. V súčasnosti sa takémuto pravidelnému čisteniu a zvlhčovaniu vo všeobecnosti hovorí hygiena nosa.

Súčasťou hygieny nosa je aj zvlhčovanie vzduchu vo vykúrených miestnostiach. Požadovaná hladina vlhkosti vzduchu v našich príbytkoch by mala dosahovať 45 – 50 percent, inak „smädný“ vzduch vysáva vlhkosť z našej pokožky a slizníc. Potrebnú vlhkosť vzduchu pomáhajú zabezpečiť aj izbové rastliny či fontánky, dôsledným riešením sú však predovšetkým zvlhčovače, prípadne čističky vzduchu. Veľmi dôležité je však pravidelne ich čistiť, aby šírením plesní nenarobili viac škody ako osohu. Plesne sú totiž celoročným alergénom a ceľa ľudí na ne reaguje precitlivene.

K hygiene ústnej dutiny nás viedli rodičia azda odmalička, na hygienu nosa však myslí málokto. ORL-lekári sa sťažujú, že mnohí ľudia sa nevedia ani len správne vysiakať. Pri siakaní si treba striedavo vždy stláčať jednu a následne druhú nosovú dierku, a tak si dôkladne „vyfúkať“ nos. Aj detský otolaryngológ z Bratislavy MUDr. Martin Hapčo, CSc., zdôrazňuje, že správne sa vysiakať treba učiť deti už odmalička. Dôležitý je nácvik vyfukovania vzduchu z nosa, malé dieťa treba motivovať, aby sa snažilo prúdom vzduchu z nosných dierok „odfúknuť“ hoci chumáčiky vaty.

Vyfukovaním vzduchu pri stlačení jednej alebo druhej nosovej dierky je možné zistiť aj to, či máte nos skutočne upchatý alebo ide o suchú nosovú sliznicu. Ak zistíte, že vzduch z nosa smerom von prúdi, s najväčšou pravdepodobnosťou ho stačí len zvlhčiť hoci fyziologickým roztokom morskej vody – a zas budete voľne dýchať. Vyhnete sa tak zbytočnému používaniu nosových kvapiek na zmiernenie opuchu sliznice (napr. Nasivin, Sanorin, Muconasal, Olynth, Otrivin), ktoré na rozdiel od sprejov s morskou vodou môžu mať aj nežiaduce účinky, obsahujú totiž liečivo. Fungujú na princípe zužovania ciev a obmedzovania prekrvenia sliznice v nose, viaceré navyše pri používaní dlhšom ako týždeň môžu viesť k chronickému návyku.

Nos nás usvedčí

Preplachovanie nosa slaným roztokom je záležitosť nielen prevencie, ale aj liečby. Hlieny, ktoré sú spočiatku husté, tzv. väzké, treba nejako prinútiť, aby sa začali uvoľňovať a bolo možné ich vysiakať alebo vykašľať. Rozrieďovať ich možno liekmi nazývanými mukolytiká alebo expektorans (najčastejšie vo forme sirupov, tabliet, kvapiek, medzi prírodné patria cesnak a chren), prijímaním dostatočného množstva tekutín, na čo mnohí v zimnom období zabúdame (moč má byť bledý) a napokon je možné riediť hlieny s pomocou preplachovania nosa. Môžeme na to použiť roztok vody z vodovodu a morskej soli, nesmie byť však slanší ako slzy, aby nám soľ sliznicu „nevyžrala“. Keďže na trhu je už množstvo hotových a predovšetkým sterilných prípravkov s morskou či minerálnou vodou, jednoduchšie bude azda zabezpečiť si takúto tekutinu na preplach nosa z lekárne: Stérimar, Physiomer, Sinomarin či Vincentka sprej. Mar plus dokonca obsahuje okrem roztoku morskej vody ešte aj účinnú látku dexpanthenol, ktorá má zvláčňujúce a hojivé účinky.

Náš nos nie je len estetický výčnelok, ale jeho sliznica má mnoho funkcií. Hlien produkuje aj vtedy, keď sme zdraví, pretože jeho úlohou je zachytávať prach, baktérie či častice chemických látok vdychovaných spoločne so vzduchom. Ak je už sliznica zapálená, začne z pohárikovitých buniek a žliazok vylučovať sekrét vo zvýšenej miere –  z nosa nám vyteká vodnatý hlien, strácame čuch. Riasinky sliznice sú oslabené, škodlivá mikroflóra sa začína množiť… Znakom bakteriálnej infekcie je po úvodnej vodnatej nádche žltozelená farba nosného hlienu.

Nedovoľme votrelcom, aby sa nasťahovali do nášho nosa. Dajme si do nosa – nosovú sprchu! O to menšiu šancu dáme v tomto období rôznym virózam, alergii i astme. Ak sa totiž o nos nebudeme dobre starať, červená kontrolka na jeho špičke nás usvedčí. Nos je totiž svedok nášho zdravia!

Príčiny a príznaky upchatého nosa

//Prechladnutie:// výrazný výtok z nosa, opuchnutá nosová sliznica, kýchanie, kašľanie, zvýšená teplota, často škriabanie v hrdle.

//Zápal nosových dutín:// rovnaké príznaky ako pri prechadnutí plus žltozelený výtok z nosa, výrazné bolesti čelových dutín, tlak v lebke, slzenie, strata čuchu.

//Chrípka:// opuch nosovej sliznice a kýchanie môže a nemusí byť, výtok z nosa je miernejší ako pri nádche, horúčka, celková slabosť, nechutenstvo, bolesti svalov a hlavy, bolesti hrdla len niekedy, často závažný kašeľ.

//Alergia:// opuch sliznice nosa, červený nos, výtok z nosa, kýchanie, svrbenie očí, nosa, podnebia, ktoré sa vyskytuje sezónne.

//Cudzí predmet v nose:// často jednostranný výtok (z jednej nosovej dierky), niekedy zapácha.

//Zápal stredného ucha:// nádchu sprevádza bolesť v uchu dlhšie ako jeden deň.

debata chyba