Čo je to rakovina?

Ochorenie, o ktorom by sme mali vedieť čo najviac. Na Slovensku má totiž rakovina stále stúpajúcu tendenciu a v porovnaní s inými krajinami je u nás výskyt rakoviny vysoký.

12.12.2008 00:57
Vedec, veda, mikroskop Foto:
Rakovina nie je priamo dedičná, ale dedičnosť môže pri jej vzniku zohrávať určitú úlohu.
debata

Rakovinové ochorenie je vlastne neobmedzované množenie buniek, ktoré sa vymanili z kontrolných mechanizmov. V pozadí rakovinovej premeny normálnej bunky sú tzv. onkogény (časti nukleových kyselín), ktoré sú prítomné vo všetkých bunkách, ale v neaktívnej forme. Aktivovaný onkogén sa stáva „vysielačom“ informácií, ktoré menia zdravú bunku na rakovinovú. Aktiváciu onkogénov spôsobujú rakovinotvorné látky (karcinogény), rôzne druhy žiarenia a niektoré vírusy.

Keď sa bunka začne na základe nesprávnych informácií abnormálne deliť, pokračuje geometrickým radom a postupne vznikne niekoľko miliónov buniek, ktoré vytvoria nádor. Ak sa takáto masa buniek ohraničí (opúzdri) a nemá tendenciu ďalej sa deliť, vznikne benígny (nezhubný) nádor, ktorý neohrozuje život, iba obmedzuje normálne funkcie organizmu. Malígny (zhubný) nádor agresívne prerastá do okolitých tkanív a orgánov, prípadne kosti, krvného a lymfatického riečišťa a vytvára druhotné nádory (metastázy), pričom bunky zhubného nádoru sú schopné deliť sa donekonečna.

Čo vyvoláva rakovinu:
– fajčenie
– UV žiarenie
– stravovacie zvy­klosti a určitý typ potravy
– priemyselné chemikálie
– azbestový prach
– anilínové farbivá
– zlúčeniny arzénu, chrómu, niklu, vinylchlorid (surovina pre PVC)
– drevitý prach (používaný v priemysle)
– ionizujúce žiarenie

Najčastejšie sa vyskytujúcou formou rakoviny na Slovensku je rakovina pľúc, ktorá bola začiatkom minulého storočia veľmi zriedkavá. Jej výskyt sa významne zvýšil po 2. svetovej vojne, keď sa rozšírilo fajčenie cigariet. Od 60-tych rokov sa výskyt rakoviny pľúc zvýšil niekoľkonásobne a v posledných rokoch, s pribúdaním fajčiarok, aj u ženskej časti populácie.

Výskumy a dlhodobé sledovanie obyvateľstva poukazujú aj na spojenie rakoviny so stravovacími zvyklosťami. Ide o nadmerný príjem potravy a nadváhu; nadmerný príjem tukov, bielkovín, alkoholu a soli; nedostatok balastných látok (ktoré na seba priamo viažu rakovinotvorné látky), vitamínov a minerálnych látok; konzumáciu škodlivých látok (napr. plesňových jedov), prídavných látok používaných pri výrobe a spracovaní potravín, dusičnanov (pozostatkov hnojív) a vedľajších produktov spaľovania pri údení a grilovaní.

Nadváha a nadmerný príjem tukov môžu podnecovať vznik rakoviny ženských pohlavných orgánov, prsníka, žlčníka, hrubého čreva, konečníka, obličiek, pankreasu a prostaty. Pravidelná konzumácia alkoholu podporuje rakovinu ústnej dutiny, hltana, hrtana, pažeráka, pečene a pravdepodobne aj rakovinu prsníka.

Rakovina nie je infekčná (nepatrí medzi nákazlivé choroby) a nie je priamo dedičná, ale v niektorých rodinách možno pozorovať dedičný výskyt určitých zmien v štruktúrach normálnych buniek, pokiaľ ide o rakovinu prsníka, hrubého čreva a štítnej žľazy (môže ísť o zvýšenú vnímavosť na rakovinotvorné vplyvy, ale aj o zvýšené riziko spontánneho vzniku rakoviny).

V Európe sa najčastejšie vyskytuje rakovina pľúc, prsníka, hrubého čreva a konečníka. Na Slovensku má rakovina stále stúpajúcu tendenciu a v porovnaní s inými krajinami je u nás výskyt rakovinových ochorení vysoký.

Zmeny, ktoré môžu znamenať rakovinové ochorenie:
– nebolestivá hrčka alebo opuch kdekoľvek na tele
– zmena pigmentového znamienka (farba, tvar, veľkosť)
– vred na koži, perách alebo v ústnej dutine, ktorý sa nehojí
– tvorba krvných podliatin, krvácanie (ktoré nie je normálne) a prítomnosť krvi v stolici alebo moči
– pretrvávajúce zachrípnutie alebo kašeľ (2 – 3 týždne), ktoré nereagujú na liečbu
– odpor k jedlu, opakované zvracanie, zažívacie problémy, zmeny vo vyprázdňovaní, striedanie zápchy a hnačiek
– nevysvetliteľné chudnutie
– poruchy nervového systému a náhle problémy so zrakom

V uvedených prípadoch treba čo najskôr vyhľadať lekára, pretože odhalenie rakovinového ochorenia vo včasnom štádiu umožňuje rakovinu úspešne liečiť.

(Spracované podľa učebného textu Onkologická výchova, ktorý vydala Liga proti rakovine)

Linka pomoci Ligy proti rakovine SR
//02/52 96 51 48
//pondelok – piatok

od 09:00 do 13:00 hod., od 14:00 do 16:00 hod.

debata chyba