Keď bolí srdce

Najčastejšou príčinou smrti je na Slovensku ischemická choroba srdca. Na jej začiatku môže byť aj angina pectoris, ktorej hlavným prejavom je bolesť na hrudi.

07.02.2009 12:01
hrudník - srdce
Hlavným prejavom anginy pectoris je bolesť na hrudi vyvolaná nedostatkom kyslíka v srdcovom svale.
debata

Anginu pectoris po prvý raz opísal britský lekár Heberden už v roku 1768. Nemá nič spoločné so zápalom krčných mandlí. Názov je odvodený z gréckeho slova „ancho“, čo znamená „zužujem“ a ide o vyjadrenie zvieravého charakteru bolesti, pocitov škrtenia na hrudníku. Hlavným prejavom anginy pectoris je totiž bolesť na hrudi vyvolaná nedostatkom kyslíka v srdcovom svale. Je to jeden z príznakov ischemickej choroby srdca. Pri tejto chorobe vencovité tepny, ktoré zásobujú srdcový sval, nie sú schopné pokryť nároky srdca na prívod kyslíka.

Ako k tomu vlastne dôjde? K tomu, že srdce sa „zadúša“ od nedostatku kyslíka? Hlavným rizikovým faktorom je známa ateroskleróza, čiže kôrnatenie tepien. Aterosklerotické pláty sa ukladajú na steny ciev, ktoré zásobujú srdce kyslíkom. Treba si ich predstaviť ako potrubia, ktorých prierez sa stále zužuje. Odrazu však dôjde k situácii, že treba uspokojiť zvýšené nároky srdca na kyslík – pri fyzickej námahe, pôsobení chladu, po ťažkom jedle. A koronárne cievy odrazu nestíhajú. Koronárny prietok sa môže zvýšiť až 10-násobne. Dokáže to však len zdravé srdce. A tak v strede hrudníka vzniká zvieravá bolesť, ktorá sa šíri až do krku, pripomína pálenie záhy a vystreľuje až do ramien. Pacienta zalieva studený pot, srdce mu búši, pociťuje strach a úzkosť. „Veľmi typické je podvedomé gesto zaťatej päste pritlačenej na stred hrudníka,“ vysvetľuje prof. MUDr. Viliam Bada, Csc., vo svojej publikácii Námahová angina pectoris. „Človek s chorým srdcom neukazuje na bolestivé miesto prstom, ale celou dlaňou, prípadne dlaňou zaťatou v päsť. Toto gesto má takú výpovednú hodnotu, že získalo silu príznaku.“

Pomôže sadnúť si do tepla, nitroglycerín pod jazyk

K úľave od bolesti obyčajne vedie prerušenie námahy, postihnutého je najlepšie posadiť niekam, kde si môže oprieť chrbát i hlavu. Ležiaca poloha srdce viac zaťažuje. Zabrániť treba aj pôsobeniu chladu, predovšetkým studeného vetra, pretože je známe, že práve táto kombinácia má provokujúci účinok.
Skutočnú úľavu však prináša až podanie nitroglycerínu pod jazyk, ten účinkuje už po 2 – 3 minútach. „Nitroglycerín sa neprehĺta. Nechá sa rozpustiť pod jazykom, tabletu možno aj rozhrýzť. Jeho vstrebávanie v ústnej dutine do krvného obehu je veľmi rýchle. Treba však dbať na to, aby tabletky neboli po uplynutí doby platnosti a aby boli v originálnom obale. Nitroglycerín totiž ľahko preberá vzdušnú vlhkosť, vtedy sa stáva zle rozpustným, nepoužiteľným, horkej chuti,“ tvrdí prof. Viliam Bada.

Medzi novšie liekové formy patrí nitroglycerínový sprej, ktorý sa strekne priamo na jazyk. Výhodou je, že sa nemusí rozpúšťať v slinách, tých totiž býva pri záchvate anginy pectoris málo. Výhodou krátkodobo pôsobiaceho nitroglycerínu je to, že naň nevzniká návyk. Ak nie je poruke nitroglycerín, prof. Bada pripúšťa aj podanie malého množstva vína. „Alkohol však znižuje hladinu krvného cukru a ak je práve nízka, môže to byť nebezpečné pre srdce i mozog. Lepšie je dať si deci, dve červeného vždy spolu s jedlom.“

Liečba anginy pectoris patrí do rúk lekára. Vyžaduje si totiž komplexné vyšetrenie – odstránenie a liečbu jednotlivých rizikových faktorov. Medzi ne patria fajčenie, vysoký krvný tlak, cholesterol, cukrovka, brušná obezita. To všetko sa odvíja od životného štýlu. „Chýba nám predovšetkým fyzická aktivita,“ konštatuje prof. Bada. „Človek dneška sa vo svojej biologickej podstate nelíši od človeka kamennej doby. Potrebuje pohyb, aby prežil. Lenže sa nevhodne stravuje. Fajčí. Stratil kondíciu. Problémom je preňho často už pár schodov, vozí sa výťahmi, eskalátormi. Len nie pešo do schodov, kopca. Africkí Masajovia sa živia výlučne živočíšnou potravou. Napriek tomu na srdcovo-cievne ochorenia nezomierajú. Denne totiž prebehnú desiatky kilometrov.“

Lieky, angioplastika či bajpas

Bez ovplyvnenia rizikových faktorov ischemickej choroby srdca nemá liečba anginy pectoris význam. Na prevenciu a liečbu tohto ochorenia sa používajú rôzne skupiny liekov, ktorých spoločným mechanizmom je rozšírenie ciev. Okrem krátkodobo pôsobiaceho nitroglycerínu sú to ďalšie nitráty. Blokátory vápnikového kanála blokujú vstup vápnika do bunky, čím sa dosiahne zníženie zmrštenia ciev. Betablokátory znižujú krvný tlak a srdcovú frekvenciu, čím celkovo znižujú nároky srdcového svalu na spotrebu kyslíka. Inhibítory ACE ovplyvňujú krvný tlak tým, že blokovaním určitých enzýmov bránia stiahnutiu ciev. Statíny znižujú najmä „zlý“ LDL-cholesterol. A potom sú to lieky, ktoré bránia zhlukovaniu krvných doštičiek, a tak možnému vzniku krvnej zrazeniny. Najznámejším predstaviteľom tejto skupiny liekov je aspirín. Do novej liekovej skupiny patria aj lieky výlučne spomaľujúce srdcovú frekvenciu bez ovplyvnenia iných srdcových funkcií, čím sa priamo šetrí spotreba energie v srdcovom svale.

Ak je liečba medikamentmi neúspešná, stav je možné riešiť angioplastikou, čo je nechirurgická technika používaná na rozšírenie ciev. V kardiológii sa bežne používa balóniková angioplastika, pri ktorej sa pod rtg kontrolou zavedie do koronárnej tepny tenká hadička (katéter) s balónikom a postihnutá časť zúženej tepny sa roztiahne. Zaviesť sa môže aj tenká špirálka (stent), ktorá zabráni opätovnému zúženiu cievy. Náročnejšie je už voperovanie srdcového bajpasu, ktorý znamená premostenie zúženého úseku zdravou tepnou odobratou z inej časti tela.

Schudnúť, nefajčiť, dodržiavať bezpečný limit pri pití alkoholu, dopriať si denne svižnú prechádzku, zdravo jesť (dvakrát týždenne mastnú rybu), obmedziť stres, znížiť krvný tlak, u diabetikov dokáže spomaliť postup koronárneho ochorenia dodržiavanie optimálnej hladiny krvného cukru. To sú všeobecné rady odborníkov, ktoré platia pre pacientov i zdravých. Ischemická choroba srdca je najčastejšou príčinou smrti u nás. Na jej začiatku môže byť práve angina pectoris.

Čísla pre zdravé srdce

  • 120/80 mmHg a menej je optimálna hodnota krvného tlaku
    • 5,0 mmol/l je maximálna hladina celkového cholesterolu
    • 6,0 mmol/l a menej je hladina cukru u zdravého človeka
    • 102 a 88 cm nesmú prekročiť v obvode pása muži a ženy

Druhy anginy pectoris

//Stabilná:// Dobre predvídateľná. Príznaky väčšinou ustúpia po niekoľkých minútach oddychu alebo po užití nitroglycerínu.
//Netypická:// Bolesť sa neobjaví pri námahe, ale v stave pokoja. Príčinou býva prudké mimovoľné stiahnutie hladkých svalov cievnej steny. Môže sa objaviť aj u ľudí, ktorí nemajú aterosklerózu a príčina nie je známa.
//Nestabilná:// Je veľmi nepredvídateľná. Niekedy sa objaví v pokoji, inokedy pri námahe a jej trvanie je rôzne. Najčastejšie býva signálom zhoršenia ischemickej choroby srdca.

Ako spoznáme, že naše srdce si vyžaduje odborné vyšetrenie

  • zadýchame sa už pri výstupe na 2. poschodie (v horšom prípade aj skôr), musíme oddychovať, nápadne sa spotíme, prípadne sa objavia príznaky anginy pectoris
    • v pokoji náš pulz dosahuje hodnotu nad 80 úderov za minútu
    • už po malej námahe (výstup na 2. poschodie) počet úderov srdca presiahne 90 úderov za minútu
    • ešte 10 minút po námahe sa nám pulz nespomalil a presahuje 80 úderov za minútu

Zdroj: Viliam Bada – Námahová angina pectoris

Čo na to Anna Šišková, herečka

Známa slovenská herečka sa narodila v roku 1960 v Žiline. Bola vydatá za režiséra Juraja Nvotu, má dve dcéry Dorotu a Terezu, tiež úspešné herečky. Najnovšie účinkuje napríklad v komediálnom predstavení divadla Aréna Perfect days.

Máte zdravotné ťažkosti, ktoré by mohli mať nepriaznivý vplyv na vaše srdce?
Mám dlhodobo zvýšený cholesterol, ale čo ma prekvapilo, zhoršuje sa to, naposledy mi namerali až 6,4 mmol/l. V našej rodine je to genetická záležitosť, mala som hodnoty nad normu, už keď som vážila 47 kíl. Moja mamička dostala prvý infarkt 42-ročná, potom mala ešte ďalšie dva, pri treťom zomrela. Vtedy sa ešte toľko nehovorilo o tom, s čím to súvisí. Ja už viem, že infarktu sa dá vyhnúť.

Čo pre to robíte? Stíhate sa venovať nejakému športu? V minulosti ste mali problémy s chrbticou…
Môj pohyb sa aktuálne zmenil na pohyb na javisku. V hereckom živote sa striedajú obdobia, keď máme strašne veľa práce v televízii, rádiu, divadle a potom zas príde čas, keď som mesiac, dva doma, len večer hrám v divadle. Momentálne mám stresujúce obdobie, ak pre prácu nevstávam ráno o piatej, snažím sa zacvičiť si kvôli chrbtici. V pokojnejšom období chodím do posilňovne, robím kardiocviky, šliapem na stacionárnom bicykli s operadlom. Keď sa oteplí, bicyklujem sa po dunajskej hrádzi a kúpila som si aj kolieskové korčule, ale ešte nie som v tomto smere veľká majsterka. Športujem rada, hrala som aj squash, lyžovala som, lenže na moju chrbticu práve toto nie sú vhodné športy. Takže raketa aj moje lyže stoja v kúte.

Zmenili ste aj stravovacie návyky?
Obmedzila som príjem živočíšnych tukov. Momentálne na sebe robím test, konzumujem rastlinný tuk obohatený o aktívnu zložku, fytosteroly, ktoré by mali znižovať hladinu cholesterolu v krvi. Takže som zvedavá, aké budú moje najbližšie výsledky.

debata chyba