Dať sa proti chrípke zaočkovať, alebo nie?

Zaočkovanosť proti chrípke je na Slovensku v porovnaní s ostatnými krajinami EÚ veľmi nízka. Očkovanie sa odporúča najmä rizikovým skupinám obyvateľstva a starším ľuďom...

09.02.2009 18:44
očkovanie
Ilustračné foto
debata

Zaočkovanosť proti chrípke je na Slovensku veľmi nízka v porovnaní s ostatnými krajinami EÚ. V sezóne 2006 – 2007 bolo proti chrípke zaočkovaných iba 11,1 percenta obyvateľov, osôb nad 65 rokov bolo očkovaných len 25,7 percenta (napríklad v Španielsku to bolo 71,1 %). V sezóne 2007/2008 dosiahla celková zaočkovanosť 12,7 percenta. Svetová zdravotnícka organizácia odporúča zvýšiť zaočkovanosť proti chrípke u rizikových skupín obyvateľstva a starších ľudí na 75 percent do roku 2010.

Pre túto chrípkovú sezónu sú k dispozícii štyri druhy očkovacích látok: Vaxigrip a Vaxigrip Junior (Sanofi Pasteur) – splitová vakcína, Fluarix (GlaxoSmithKline) – splitová vakcína, Influvac (Solvay) – subjednotková vakcína, Begrivac (Novartis) – splitová vakcína.Všetky obsahujú tri kmene vírusu chrípky zhodné, resp. podobné s tými, ktoré skupina expertov Svetovej zdravotníckej organizácie odporučila pre chrípkovú sezónu 2008 – 2009. Odporúčané sú vakcinálne kmene: Brisbane /59/ 2007 (H1N1) – like virus, Brisbane /10/ 2007 (H3N2).

Očkovať sa proti chrípke je najvhodnejšie v priebehu októbra a novembra, t. j. pred začiatkom zvýšenej aktivity chrípky, ale odporúča sa aj neskôr, až do konca chrípkovej sezóny. Ochranný efekt nastupuje po 10 – 14 dňoch, efekt očkovania teda možno očakávať aj tesne pred vypuknutím epidémie. Očkovanie nie je vylúčené ani počas už prebiehajúcej epidémie. Na očkovanie možno využiť splitové i subjednotkové vakcíny. Očkovanie splitovými vakcínami sa pre ich vlastnosti odporúča najmä seniorom a chronicky chorým pacientom.

Veľa ľudí má pochybnosti, či sa vôbec dať zaočkovať. Na očkovanie sa používajú „neživé“ chrípkové vakcíny, preto nie je možné, aby ohrozené osoby po zaočkovaní dostali chrípku. Ani pri závažných stavoch, ako sú napríklad onkologickí pacienti vrátane hematologických malignít, pacienti na imunosupresívnej liečbe, po transplantácii kmeňových buniek a pacienti na chemoterapii nie je očkovanie zakázané, naopak, odporúča sa. Odporúča sa aj očkovanie osôb v úzkom kontakte s ohrozeným pacientom (rodinní príslušníci).

Očkovať sa odporúča:

***** všetky deti od 6 mesiacov do troch rokov veku; v tejto vekovej skupine má chrípka ťažký priebeh a je spojená s vysokým stupňom komplikácií a smrťou (obdobne ako u starších ľudí)
***** deti predškolského a školského veku
***** pracovníkov rezortov, v ktorých dochádza k úzkemu kontaktu veľkého množstva ľudí (zamestnanci pôšt, obchodov, bánk, dopravy a pod.)
***** pracovníkov zdravotníckych zariadení, ktorí prichádzajú do priameho kontaktu s pacientom alebo ohniskom nákazy
***** profesionálnych vojakov
***** športovcov, ktorí cestujú na medzinárodné športové podujatia
***** tehotné ženy

Odborníci odporúčajú súbežné očkovanie proti chrípke a proti pneumokokovým infekciám, najmä u osôb nad 59 rokov, chronicky chorých a liečených pacientov a klientov zariadení sociálnych služieb. U detí vo veku do dvoch rokov, ktoré neboli zatiaľ očkované vakcínou proti pneumokokovým infekciám, je vhodné jej súbežné podanie s chrípkovou vakcínou a potom doočkovanie druhou dávkou s odstupom 4 – 6 týždňov.

Otázky a odpovede o očkovaní:

Ako dlho očkovanie účinkuje?
Priemerne aspoň šesť mesiacov; to je dostatočné obdobie na to, aby ste boli chránení počas celej chrípkovej sezóny.

Prečo sa musíme dávať očkovať každý rok?
Každý rok musíte byť očkovaní preto, lebo chrípkové vírusy sa časom menia. Preto sa vakcíny každý rok prispôsobujú vírusom, ktoré práve v danom roku obiehajú.

Poskytuje mi očkovanie stopercentnú ochranu pred chrípkou?
Ak ste zaočkovaní proti chrípke, je veľká pravdepodobnosť, že ju počas epidémie nedostanete. Ak ochoriete, bude to menej vážne, ako keby ste zaočkovaní neboli. Vírusy sa však môžu zmeniť, takže nikdy nie ste celkom bez rizika, že dostanete chrípku.

Nie je očkovanie bolestivé?
Mnohí ľudia sa nedávajú očkovať, lebo sa boja injekcií. Je dobré vedieť, že injekcie chrípkovej vakcíny sú prakticky bezbolestné.

Nemá očkovanie vedľajšie účinky?
Treba vedieť, že 95 percent ľudí, ktorí boli očkovaní, pociťuje len nepatrné alebo vôbec nijaké vedľajšie účinky. Najčastejším vedľajším účinkom je bolesť a sčervenenie na mieste vpichu injekčnej striekačky. Len zriedka očkovaný pociťuje zvýšenie teploty a bolesť hlavy dva dni po zaočkovaní.

Môže očkovanie v niektorých prípadoch privodiť ochorenie chrípkou?
Nie, to je mylná predstava. Očkovanie súčasnými vakcínami nespôsobuje chrípku. Všetky použité chrípkové vírusy sú preparáty z usmrtených vírusov alebo z ich častí. Preto tieto vakcíny neobsahujú také čiastočky vírusov, ktoré by mohli infikovať bunky a spôsobiť ochorenie.

Som ťarchavá, mám sa dať zaočkovať?
Počas ťarchavosti môžete byť očkovaná. Ťarchavé ženy sú viac náchylné na infekcie a chrípková infekcia postihuje tak matku, ako i dieťa. Očkovanie vás chráni pred rizikami, ktoré sú s chrípkou v tehotenstve spojené. To je dôležité najmä pre ženy, ktorým tretí trimester ich ťarchavosti vychádza na jeseň alebo zimu. Stojí za povšimnutie, že niektorí lekári nechcú očkovať počas prvého semestra ťarchavosti, pretože sa vyhýbajú predpisovaniu akýchkoľvek liekov alebo vakcín počas tohto obdobia.

debata chyba