Poznáte hlivu ustricovú a jej účinky na zdravie?

Hliva ustricová je drevokazná huba, ktorá obsahuje množstvo vlákniny, látky znižujúce tvorbu cholesterolu, celý rad vitamínov, minerálov a stopových prvkov, ako aj imunitu posilňujúci "pleuran".

hliva ustricová - huba
Ilustračné foto
Autor: Pravda.sk

Nedostatočná funkcia imunitného systému sa môže prejavovať celkovým pocitom únavy, častým nachladnutím, chrípkou, bolesťami kĺbov, chronickými zápalmi, zhoršeným hojením rán, opakovanými bakteriálnymi, vírusovými a plesňovými ochoreniami, zníženým počtom bielych krviniek, zvýšenou vnímavosťou na nádorové ochorenia a podobne.

V posledných rokoch sa veľa píše o priaznivých účinkoch hlivy ustricovej na zdravie. Hliva patrí k drevokazným hubám a ak sa konzumuje pravidelne a vo veľkých množstvách, vďaka vysokému obsahu vlákniny a prirodzenej produkcii látok znižujúcich tvorbu cholesterolu, má priaznivý vplyv na lipidový profil v krvi. Obsahuje tiež mnohé vitamíny (B, D, C, K), minerály, stopové prvky (Na, Cr, Cu, I, Se, Zn) a niektoré mastné kyseliny. Súčasne je aj zdrojom prírodnej imunomodulačnej látky beta-(1,3/1,6)-D-glukánu, ktorý sa v odbornej literatúre označuje ako „pleuran“. Aby beta-(1,3/1,6)-D-glukán mohol aktívne pôsobiť v ľudskom organizme, je potrebné ho z hlivy izolovať a „očistiť“.

Prečo beta-glukán?
Pretože účinok beta-glukánu je daný jeho priamym kontaktom s imunitnými bunkami – makrofágmi. Tieto bunky majú na svojom povrchu viacero zakončení, na ktoré sa presne napojí molekula beta-glukánu a vytvorí väzbu, ktorú môžeme prirovnať k systému „zámok a kľúč“. Tak ako nie každý kľúč dokáže otvoriť každý zámok – tak aj na zakončenie sa musí naviazať konkrétna čistá molekula, ktorá do neho „zapadne“, a jedine vtedy dochádza k spusteniu kaskády signálov, výsledkom ktorých je aktívna imunitná odpoveď celého organizmu. Kým sa beta-glukán nachádza viazaný v bunkových stenách húb s ostatnými sacharidmi, proteínmi a mastnými kyselinami, je jeho schopnosť aktivovať imunitné bunky obmedzená. Cieľom výrobného procesu je preto aktivácia a uvoľnenie molekuly beta-glukánu z bunkových stien hlivy ustricovej a vylúčenie balastných látok. Zamieňať samotnú hlivu ustricovú (ako zdroj beta-glukánu) s izolovaným beta-glukánom je nekorektné. Ani o plesňovom syre sa iste nedá povedať, že je to isté ako izolovaný penicilín. Biologická dostupnosť a imunomodulačný účinok beta-(1,3/1,6)-D-glukánu sú priamo závislé od jeho štruktúry, čistoty a schopnosti vytvárať dokonalú väzbu so zakončením imunitných buniek.

Pôsobenie na imunitu
Mechanizmus účinku glukánov spočíva v stimulovaní viacerých buniek imunitného systému. Patria medzi ne rôzne pohlcovače cudzorodých častíc (ako sú vírusy, baktérie, plesne, toxíny atď.), neutrofilné biele krvinky, ale aj bunky, ktoré usmrcujú rakovinové bunky, tzv. prirodzené zabíjače – NK bunky (Natural Killer cells). Na to, aby mohli makrofágy vykonávať svoju funkciu, musia prejsť z pokojnej fázy do aktívneho stavu, čo je kľúčová podmienka ich úspešnej činnosti. A práve tu je účinný čistý beta-(1,3/1,6)-D-glukán ako aktivátor týchto buniek. Na báze glukánov sú založené prakticky všetky voľne dostupné prírodné liečivé prípravky, ktoré deklarujú imunostimulačný účinok. Okrem húb sa pripravujú z kvasiniek, sladu, aloe, juky, ovsa, jačmeňa a iných prírodných zdrojov. Mnohé tieto prípravky obsahujú rôzne, na podporu imunity nedostatočné množstvo glukánu, bývajú obohatené o rôzne vitamíny, stopové prvky, hlavne zinok a selén. Na posilnenie imunitného systému je potrebná 100 mg dávka čistého beta-(1,3/1,6)-D-glukánu denne.

Konzumácia hlivy
Hlivu konzumujte čerstvú, ak máte problémy s trávením, vyprázdňovaním alebo vysoký cholesterol. V prípade aktívnej modulácie imunitnej odpovede je však efekt samotnej hlivy (najčastejšie len sušený prášok) zanedbateľný. Jedením hlivy, ak už máte oslabenú imunitu alebo práve chrípku, svoju odolnosť nezvýšite. Vtedy už je potrebné dodať telu čistý imunoglukán v potrebnom množstve vo forme výživových doplnkov.

nádcha, chrípka, prechladnutie, sopeľ, choroba

Jeseň sa dá prežiť aj bez kašľa a upchatého nosa

30.10.2014 06:00

Jeseň je obdobím zvýšenej chorobnosti. Môžu za to napríklad výkyvy počasia. Prinášajú ochorenia, ktoré trápia ľudí na celom svete – kašeľ, nádchu, prechladnutie.

psoriáza, koža, pokožka, vyšetrenie, imunitný systém

Psoriáza: ochorenie, ktoré vám zmení život

29.10.2014 06:00

Psoriáza nie je len nepríjemné kožné ochorenie, ale pre chorého je aj spoločenským problémom. Už desať rokov patrí 29. október Svetovému dňu psoriázy. Pozrite si prehľad centier, ktoré otvoria svoje dvere.

zuby, erózia

Aj sladké perlivé nápoje môžu spôsobiť zubnú eróziu

28.10.2014 06:00

Zubná erózia sa týka každého tretieho dospelého človeka a výnimkou nie sú ani obyvatelia krajín s vysokou životnou úrovňou.

Graf, ekonomika

Ukrajinská ekonomika klesla o 5,1 percenta

30.10.2014 14:19

Ukrajinská ekonomika v treťom štvrťroku medziročne klesla o 5,1 percenta, a prehĺbila tak pokles z 4,6 percenta v druhom kvartáli.

plyn, energie

Cena plynu pre Ukrajinu bude 378 USD, v ďalšom štvrťroku klesne

30.10.2014 14:14

Ukrajina zaplatí za ruský plyn v štvrtom kvartáli tohto roka 378 USD za tisíc kubických metrov.

rybník, výlov, rýbár, ryby, kapry

Z Perínskych rybníkov lovia rekordné kapry

30.10.2014 14:00

Vianočných kaprov bude tento rok viac ako vlani a budú väčšie. Takto to vyzerá po niekoľkých dňoch výlovu na Perínskych rybníkoch pri Košiciach. Cena rýb by sa meniť nemala.

parlament, rokovanie, NR SR

V školských bufetoch bude chaos, varujú potravinári

30.10.2014 14:00

Školáci sa od januára k sladkostiam a rýchlemu občerstveniu v školách nedostanú. Potravinári varujú, že predaj sa iba presunie do obchodov v blízkosti škôl.