Inozitol je významný vitagén

Najmenej známy vitamín skupiny B – inozitol bol za samostatný vitamín uznaný až v roku 1940. Posledné výskumy naznačujú, že ide o veľmi významný vitagén.

26.03.2009 16:17
bunka - ľudské bunky
Inozitol je súčasťou bunkových membrán.
debata

Látka s názvom inozitol (vitamín B8 alebo aj „vitamín vitality“) je súčasťou bunkových membrán. Má výrazné antioxidačné schopnosti a rad pozitívnych účinkov na organizmus. Na bunkových kultúrach aj v klinickej praxi bolo preukázané, že má protirakovinové účinky – bráni nádorovému bujneniu, a to najmä pri nádoroch prsníka a prostaty; používa sa preto ako doplnková látka pri liečbe nádorových ochorení, a tiež ako súčasť prevencie rakoviny.

Inozitol chráni ľudský organizmus aj ďalším spôsobom: podporuje metabolizmus mastných kyselín a cholesterolu a bráni ich ukladaniu v pečeni (zistilo sa, že v spojení s cholínom pôsobí ako ochrana pečene). Spolu s vitamínom B3 zvyšuje inozitol peristaltiku čriev, má pozitívne účinky na činnosť mozgu, pomáha v stresových situáciách, pri depresiách, nespavosti, klimakterických problémoch a cukrovkou poškodených nervoch. Okrem toho skvalitňuje vstrebávanie najdôležitejšieho antioxidantu a „vitamínu mladosti“, čiže vitamínu E.

Inozitol sa považuje za záložný zdroj energie, pomáha organizmus regenerovať a zvyšuje jeho vitalitu. Uplatňuje sa tiež v kozmetickom priemysle, pridáva sa do rôznych čistiacich a ošetrujúcich prípravkov, predovšetkým na vlasy – bol dokázaný jeho pozitívny vplyv na rast, kvalitu a ochranu vlasov. Pri padaní vlasov sa odporúča užívanie potravinového doplnku s inozitolom InoCell, prípadne celého komplexu vitamínov skupiny B. Inozitol nemá vedľajšie účinky a nebola stanovená jeho maximálna denná dávka, ale lekári odporúčajú istú opatrnosť (užívanie inozitolu nie je vhodné pre malé deti, tehotné a dojčiace ženy a ľudí s chorými obličkami a pečeňou). Prírodným zdrojom inozitolu sú strukoviny, ryža, sója, zelenina, ovocie (najmä grepy a hrozno), celozrnné potraviny, orechy, pivovarské kvasnice, mlieko, vnútornosti a mäso. Na inozitol pôsobia negatívne chemicky spracované potraviny, alkohol, káva, čaj, antikoncepčné prípravky a lieky obsahujúce síru.

Nedostatok inozitolu v organizme sa prejavuje vypadávaním vlasov, rozmáhaním sa lokálnych kožných zápalov a ekzémov, zvýšenou hladinou tuku v krvi a cholesterolu v pečeni a zníženou obranyschopnosťou organizmu.

debata chyba