Cievna mozgová príhoda vyžaduje liečbu do 3 hodín od vzniku príznakov

Pred zavedením tzv. trombolytickej liečby boli možnosti liečby cievnej mozgovej príhody prakticky nulové. Dnes je možné pacienta úplne vyliečiť.

28.04.2009 21:15
hlava - cievy
Za rok 2007 bolo v SR hlásených 21-tisíc mozgových porážok.
debata

Predčasom po internete koloval nevyžiadaný e-mail, pričom na rozdiel od mnohých ostatných nešlo o šírenie poplašnej správy, ale opisoval sa v ňom prípad ženy, ktorá sa počas grilovačky potkla a spadla. Priatelia jej chceli zavolať záchranku, ale vyhovorila sa na svoje nové nerozchodené topánky. Pretože bola bledá a chvela sa, pomohli jej očistiť sa a posadili ju k stolu s jedlom. Po celý zvyšok večera bola veselá a usmiata. Po skončení oslavy ju museli hospitalizovať a pred polnocou zomrela. Pri grilovačke totiž utrpela náhlu cievnu mozgovú príhodu. Keby jej priatelia vedeli, ako sa dajú rozpoznať znaky mŕtvice, mohla ešte žiť. E-mail sa končil štyrmi krokmi na lepšie rozpoznanie mozgovej porážky. „Neznášam reťazové e-maily, ale toto je prvý, ktorý sa mi páči,“ zhodnotil ho prof. MUDr. Vladimír Beneš, DrSc., prednosta Neurochirurgickej kliniky Ústrednej vojenskej nemocnice v Prahe.

Nech už sa žena v príbehu volala akokoľvek, počas grilovačky podľa všetkého prekonala tzv. prechodný ischemický záchvat. Znamená to menej dramatické príznaky (závrat, brnenie končatiny, porucha reči, vykrivenie úst), ktoré po nejakom čase pominú. Takáto „mozgová minipríhoda“ je predzvesťou mozgovej katastrofy, mimoriadne silným varovným signálom. Pacienta treba urýchlene vyšetriť, pretože dokonaná cievna príhoda môže prísť kedykoľvek!

Nedokrvenie mozgu nebolí

„Cievna mozgová príhoda (CMP) je tretia najčastejšia príčina smrti. Ale zatiaľ čo vyspelé štáty zaznamenali úmrtnosti z tohto dôvodu, u nás sa za posledných 10 – 15 rokov situácia nemení,“ konštatuje prof. MUDr. Peter Turčáni, PhD., neurológ z Bratislavy. „Podľa najaktuálnejších reálnych údajov za rok 2007 bolo v SR hlásených 21-tisíc mozgových porážok, keďže funguje národný register CMP.“ V 80-tich percentách prípadov ide o mozgové infarkty, čiže tzv. ischemickú mŕtvicu, keď krvná zrazenina v cieve alebo jej zúženie zablokuje prívod krvi do mozgu. Dochádza teda k nedokrveniu časti mozgu. V 15-tich percentách prípadov ide o tzv. hemoragickú mŕtvicu, keď praskne cieva zásobujúca mozog a krv sa vyleje do mozgu alebo jeho okolia. Tento, našťastie, zriedkavejší druh, má podstatne horšiu prognózu. Zvyšok (5 percent) tvoria iné druhy cievnej mozgovej príhody.

„Keby mozog bolel tak, ako bolí srdce, mnohí ľudia by možno skôr vyhľadali pomoc,“ konštatuje doc. MUDr. Miroslav Brozman, CSc., z Nitry. „Lenže nedokrvenie mozgu spôsobuje len oslabenie časti tela. Rozdiel pri následkoch mŕtvice je aj v tom, ktorú hemisféru mozgová príhoda zasiahla. U ľudí je dominantná ľavá, ovláda schopnosť reči a jej postihnutie znamená ťažké následky. S poruchami hybnosti sa ešte dá vyrovnať, horšie je, ak pacient nedokáže rozprávať, rozumieť.“ Z pohľadu nákladov spoločnosti je mŕtvica jedným z najdrahších ochorení. Keď si uvedomíme, že polovica z tých, ktorí nezomrú a prežijú, sa stáva úplnými invalidmi… „Človek musí mať vlastne aj šťastie, aby pri ňom v čase vzniku mozgovej príhody bol niekto, kto zavolá sanitku,“ konštatuje doc. Brozman. „Druhým šťastím je, aby sa dostal do nemocnice, v ktorej sú odborníci, čo ho správne diagnostikujú a poskytnú mu potrebnú liečbu.“

Kritický limit je 180 minút

Pred zavedením tzv. trombolytickej liečby boli možnosti liečby cievnej mozgovej príhody prakticky nulové. Prvá trombolýza sa u nás podala v januári 1998 a až do januára 2005 nebola štandardnou liečbou. Do žily sa počas trombolýzy zavedie látka, ktorá rozpúšťa krvné zrazeniny, dokáže teda odstrániť uzáver cievy a ak sa tak urobí včas, keď ešte nedošlo k poškodeniu nervových buniek, mŕtvica nemusí zanechať trvalé následky. Trombolýza je najúčinnejšia vtedy, ak sa podá do 3 hodín od vzniku príznakov! „Radšej choďte k lekárovi zbytočne ako o 2 dni,“ zdôrazňuje prof. Turčáni. „Často sa nám stáva, že príde pacient: Pán doktor, odvčera mi tŕpne ruka aj horšie hovorím, ale ja som si myslel, že mi to prejde.“

Trombolytická liečba sa podáva do žily vo forme infúzneho roztoku, pričom dávka sa vypočíta podľa hmotnosti pacienta. Niekedy je nevyhnutné priame podanie do mozgovej tepny cez stehennú artériu. Na Slovensku je trombolýza možná v 20 centrách. Rozdiel medzi srdcovým a mozgovým infarktom spočíva v tom, že srdcový sme schopní liečiť už v sanitke, pri mozgovom však do vykonania CT alebo magnetickej rezonancie (MRI) nevieme, či pacient má naozaj cievnu mozgovú príhodu. Počítačová tomografia musí vylúčiť krvácanie do mozgu a potvrdiť upchatie mozgových ciev. Trombolýza sa preto podáva až v nemocnici a hoci pri nej hrozí riziko krvácania následkom zníženej zrážanlivosti krvi, prínos tejto liečby je oproti riziku 10-násobne vyšší. „Nikdy som si nemyslel, že je možné pacienta s cievnou mozgovou príhodou vyliečiť a že po jej prekonaní môže byť dokonca zdravý,“ konštatuje doc. Brozman. „Čím skôr sa liečba podá, tým vyššia je účinnosť a menšie riziko komplikácií.“ Na Slovensku je 264 staníc záchrannej zdravotnej služby. K pacientovi by mali doraziť do 15 minút.

Neovplyvniteľné rizikové faktory

***** Vek: patrí medzi najzávažnejšie, s každou dekádou sa výskyt mŕtvice zdvojnásobuje

***** Pohlavie: dnes je rovnaké riziko pre mužov aj pre ženy

***** Rasa: vyšší výskyt aj úmrtnosť u černochov, hispáncov…

***** Genetická predispozícia: výskyt v rodine

Ovplyvniteľné rizikové faktory

***** Vysoký krvný tlak: zvyšuje riziko mŕtvice 4-násobne

***** Ochorenia srdca: liečba na predchádzanie zrážania krvi znižuje riziko o 64 percent

***** Cukrovka: zvyšuje riziko mŕtvice 2– až 3-násobne

***** Vysoká hladina cholesterolu: liečba statínmi (liekmi na znižovanie cholesterolu v krvi) znižuje riziko o 30 percent

***** Fajčenie: zvyšuje relatívne riziko 2-násobne

***** Obezita: dokázateľne zvyšuje riziko (najmä BMI viac ako 30, brušná obezita viac ako 102 cm u mužov a 88 cm u žien)

Príznaky cievnej mozgovej príhody

  • náhle stŕpnutie a/alebo oslabnutie tváre, ruky alebo nohy najčastejšie na jednej strane tela
  • náhla porucha vedomia alebo rečová porucha (ťažkosti pri hovorení či porozumení hovorenej reči)
  • náhla porucha zraku (ťažkosti s videním na jedno alebo obe oči)
  • náhla porucha rovnováhy (závrat), chôdze alebo koordinácie pohybov
  • náhla, nečakaná a výrazná bolesť hlavy bez zjavnej príčiny

Ako čo najrýchlejšie rozpoznať mozgovú mŕtvicu? Požiadajte postihnutého, aby:

  • sa usmial (nebude schopný to urobiť)
  • povedal nejakú vetu, napr. „Dnes je vonku pekne“ (bude sa mu pliesť jazyk)
  • zodvihol obe ruky (čo mu nepôjde, alebo mu to pôjde len veľmi ťažko)
  • vyplazil jazyk (ak je zakrivený a krúti sa zo strany na stranu, je to tiež znak mŕtvice)

Ak má človek problém vykonať aspoň jeden z vymenovaných krokov, treba zavolať záchranku.

 
debata chyba