Ochorenie obličiek postihuje celý organizmus

Medzi najzávažnejšie ochorenia, ktoré spôsobuje zlyhávanie obličiek, patrí sekundárna hyperparatyreóza, ktorá sa prejavuje poruchou vstrebávania vápnika z čreva, znížením jeho ukladania do kostí a zároveň zvýšeným ukladaním mimo nich.

28.04.2009 22:17
obličky
Ak ochorejú obličky, v tele sa hromadia toxíny, zvyšuje sa krvný tlak, v členkoch a pľúcach sa hromadia tekutiny a rastie riziko srdcovo-cievnych ochorení.
debata

Na Slovensku trpí ochorením obličiek od 500– do 750-tisíc ľudí. Ako na tlačovej konferencii informoval hlavný odborník Ministerstva zdravotníctva SR pre nefrológiu Martin Demeš, zlyhávanie funkcie obličiek spôsobuje aj ďalšie ochorenia. Medzi najzávažnejšie patrí sekundárna hyperparatyreóza, ktorá sa prejavuje poruchou vstrebávania vápnika z čreva, znížením jeho ukladania do kostí a zároveň zvýšeným ukladaním mimo nich. Môže tak dôjsť k hromadeniu vápnika v cievach alebo v mäkkých tkanivách, napríklad v bruchu alebo v ramenách. Tento stav sa prejavuje bolesťami a deformáciami kostí, zhoršenou pohyblivosťou a zvýšeným rizikom zlomenín. V počiatočných štádiách ho však človek necíti a diagnostikovať ho musí lekár na základe hladiny parathormónu. „Každý pacient s ochorením obličiek má byť na to vyšetrený,“ dodal Demeš.

Hlavnou príčinou tohto ochorenia je, že obličky si neplnia jednu zo svojich funkcií – tvorbu aktívneho vitamínu D. Ten nemôže dostatočne vyrovnávať hladinu vápnika a fosforu v krvi, ktorá je potrebná pre udržanie pevných kostí a správne fungovanie nervov a svalov. Zanedbanie prevencie alebo liečby ochorenia môže znamenať nebezpečenstvo vzniku hyperkalciémie, ktorá spôsobuje kôrnatenie ciev, poruchy štruktúry a funkcie srdca či poruchy imunity.

Pacientom so sekundárnou hyperparatyreózou pomáha obdoba biologicky aktívneho vitamínu D (kalcitriol), ktorý sa bežne tvorí v zdravých obličkách. „Pri včasnom odhalení a správnej liečbe je možné sekundárnu hyperparatyreózu liečiť alebo aspoň spomaliť postup ochorenia,“ povedala prezidentka Slovenskej nefrologickej spoločnosti Viera Spustová. Liečba zlepšuje prežívanie dialyzovaných pacientov, zlepšuje dlhodobú prognózu prežívania a znižuje pravdepodobnosť hospitalizácie.

Obličky pôsobia ako filter krvi – odstraňujú odpadové látky, ktoré v tele vznikajú. Zároveň regulujú množstvo vody a minerálov v organizme, udržiavajú stabilnú kyslosť vnútorného prostredia, podieľajú sa na riadení krvného tlaku, ovplyvňujú krvotvorbu a produkujú hormón kalcitriol, známy ako aktívny vitamín D. „Ak ochorejú obličky, v tele sa hromadia toxíny, zvyšuje sa krvný tlak, v členkoch a pľúcach sa hromadia tekutiny, rastie riziko srdcovo-cievnych ochorení, často sa objavuje málokrvnosť. Preto sa obličkové ochorenie v skutočnosti nikdy netýka len obličiek, ale postihuje celý organizmus,“ uviedol Demeš.

debata chyba