Deťom môže ochrániť zuby pečatenie

Dajte deťom zuby zapečatiť včas, aby ich priskoro "nezdobila" pečať zubného kazu. Pečatenie zubov, najmä prvých trvalých stoličiek, šestiek, sa odporúča hneď po prerezaní, u šesť-, sedemročných detí. Nie je však náhradou čistenia zubov.

25.09.2009 07:00
zuby, dieťa, zubár Foto:
O zuby sa treba starať od útleho veku.
debata

Pečatenie zubov je jednoducho povedané zaliatie hlbokých rýh na žuvacích plôškach stoličiek špeciálnym tmelom, ktorý ich zahladí, aby sa v nich neukladali zvyšky potravy. Obyčajne sa odporúča deťom, keď im narastú prvé trvalé zuby. Mnohí rodičia nevedia, že prvými trvalými zubmi v detských ústach nie sú predné rezáky, ale stoličky – šestky. „Často ich považujú ešte za mliečne zuby a ubezpečujú nás, že dieťa ešte nemá nijaký trvalý zub,“ usmieva sa MUDr. Ľudmila Galbavá, zubná lekárka z Bratislavy. Problém je v tom, že 5-, 6-ročné dieťa si ešte nevie dokonale vyčistiť chrup, preto ho treba pri tejto činnosti minimálne kontrolovať, resp. mu zuby dočisťovať.

Šestky, ktoré nemajú svojich mliečnych predchodcov, patria medzi najohrozenejšie trvalé zuby, pretože sú z trvalých zubov v ústach najdlhšie, navyše môžu mať členitý, porózny povrch. Vo „vráskavom“ zube s hlbokými ryhami, odborníci ich nazývajú fisúry, sa ľahko zachytáva potrava a množia sa tam baktérie. Pri nedokonalom, nemotornom čistení zubov, ktoré je v tomto veku ešte bežné, je už len krôčik k zubnému kazu – a smola je, ak to bude hneď na trvalom zube, ktorý by mal v ústach slúžiť do konca života.

Hryzacie plôšky, ale aj jamky na bočných stenách

Šestky sú teda zuby, ktoré sa odporúča zapečatiť ako prvé, najlepšie hneď po prerezaní, kým sa na nich nestihnú vytvoriť trhlinky v sklovine s nábehom na kaz. Niektorí zubní lekári neodmietajú pečatiť ani plombované zuby, závisí to od ich odborného posúdenia. „Rozhodne sa nesmie zapečatiť zub s kazom, pretože baktérie majú pod pečatidlom výborné podmienky na rozmnožovanie,“ konštatuje stomatologička MUDr. Vladimíra Kasajová z Bratislavy. V zahraničí sa po šestkách bežne pečatia aj druhé trvalé stoličky, ktoré narastú okolo 12. roku života, dokonca aj „zuby múdrosti“, pretože tie sa pre svoju polohu takmer pri mandliach zas ťažko čistia, a preto sa rýchlo kazia.

Zubní lekári sa však nebránia ani pečateniu mliečnych stoličiek, najmä ak sú veľmi členité. Cieľom je čo najväčšmi oddialiť vytvorenie zubného kazu v ústach dieťaťa, ktorý by sa neskôr mohol šíriť aj na stále zuby. Väčšinou sa pečatia tzv. hryzacie plôšky zubov. „U mnohých malých pacientov sa však nachádzajú jamky aj na bočných stenách zubov, na lícnych plochách dolných šestiek a podnebných plochách horných šestiek. Hovorí sa im slepý otvor – aj ten je možné zapečatiť,“ vysvetľuje MUDr. Kasajová.

Efektívna a ekonomicky výhodná ochrana

Deťom a dospievajúcim do veku 18 rokov hradia poisťovne pravidelné preventívne prehliadky dvakrát ročne. Od veku 6 rokov poisťovňa hradí fluoridáciu zubov v ambulancii. Pečatenie zubov, bohužiaľ, hradené nie je, považuje sa za nadštandardnú procedúru, rodič ju musí zaplatiť. Cena za zapečatenie jednej stoličky sa pohybuje vo veľkom rozpätí od 5 aj do 20 eur. Pečatidlá môžu byť biele, priesvitné aj rôznych odtieňov farby zubov, u detí sa však odporúča používať skôr biele pre lepšiu vizuálnu kontrolu stavu zapečatených rýh.

Pečatenie vydrží 3 až 5 rokov, je to však veľmi individuálne. „Závisí to od podmienok zhryzu v ústach, od druhu pečatidla, od hygienických a stravovacích návykov,“ vysvetľuje MUDr. Kasajová. Preto je dôležité v pravidelných intervaloch ho kontrolovať, najlepšie v rámci polročných preventívnych prehliadok. Mnohoročné skúsenosti s pečatením zubov ukazujú, že je to veľmi efektívna a aj ekonomicky veľmi výhodná ochrana pred zubným kazom. Nie je to však náhrada dostatočnej ústnej hygieny. Na to nech sa nikto nespolieha.

Ako prebieha pečatenie zubov

Po ubezpečení sa, či sú ryhy zuba naozaj zdravé, treba zub dôsledne vyčistiť (pastou a rotačnou zubnou kefkou, niekde pieskovaním). Kto má k dispozícii ozón, sterilizuje ním ryhy zuba ešte pred pečatením.

Následne zubný lekár alebo dentálna hygienička povrch zuba pripravia nanesením malého množstva kyseliny fosforečnej pomocou jemného štetca. Umožnia tak zachytenie tmeliacej látky na zubnom povrchu, vo všetkých priehlbinkách zuba.
Samotný tmel sa nanáša pomocou jemného štetca alebo malej injekčnej striekačky so zahnutým koncom. Ide o fotokompozit, čiže látku podobnú bielej plombe, ktorá pred stvrdnutím vyzerá ako tekuté biele lepidlo.

Zapečatené miesto zuba sa ožiari UV-svetlom (podobne ako biela plomba), ktoré spôsobí, že tmel v priebehu niekoľkých desiatok sekúnd stvrdne.

Po pečatení zubov môže dieťa prakticky ihneď jesť aj piť.

Kedy koľko zubov

Mliečny chrup má 20 zubov. Zuby sa prerezávajú od 6. mesiaca života do konca 2. roka.

Zmiešaný chrup je obdobie výmeny zubov. Trvá do 6. do 13. roka života dieťaťa. V ústach sa nachádzajú mliečne aj stále (trvalé) zuby.

Stály chrup má 32 zubov. Prvý stály zub – šestka – sa prerezáva v 5. až 6. roku života za posledným mliečnym zubom. Medzi 13. až 15. rokom života má tínedžer v ústach 28 zubov. Ako posledné sa prerezávajú tretie stoličky (osmičky) medzi 18. a 20. rokom. Hovorí sa im aj „zuby múdrosti“. Ak nemajú dosť miesta, ostanú neprerezané. Niekedy nerobia žiadne problémy a ostanú neprerezané po celý život.

(Zdroj: MUDr. Eva Kovaľová – Zdravé zuby po celý život)

debata chyba