Máte žalúdok v ohni? Haste ho

Návrat kyslého obsahu žalúdka do úst, pocit hrče v hrdle, dokonca zvieravá bolesť za hrudnou kosťou pripomínajúca infarkt - to je len časť prejavov, na ktoré sa ľudovo sťažujeme slovami "páli ma záha" alebo "mám kyselinu".

29.10.2009 12:47
bolesť, choroba, záha Foto:
Štyridsať percent populácie pociťuje pálenie záhy raz mesačne a 7 percent denne.
debata

Tento pocit vzniká najmä po najedení a často v ľahu. Odborníci mu hovoria pyróza a môže byť súčasťou ochorenia s názvom refluxná choroba pažeráka. Samozrejme, nie každé občasné pálenie v pažeráku musí zákonite znamenať chorobu.

Reflux vlastne znamená spätné vtekanie obsahu žalúdka do pažeráka. Dôvodom je nedostatočne fungujúci zvierač medzi pažerákom a žalúdkom. Žalúdočný obsah je veľmi agresívny a zatiaľ čo žalúdočná sliznica je proti pôsobeniu týchto látok odolná, pažerák takúto ochranu nemá. Opakované dráždenie sliznice pažeráka žalúdočným obsahom môže preto viesť až k refluxnej chorobe pažeráka, ktorá môže vyústiť do chronického zápalu, vredov či zúženia pažeráka. Dlhotrvajúca a ťažká refluxná choroba pažeráka môže dokonca po mnohých rokoch viesť až k zhubnému nádoru.

Životný štýl i vrodené predpoklady
Refluxnou chorobou pažeráka trpí v Európe približne 5 % populácie a výskyt tohto ochorenia ustavične stúpa – v priebehu posledných 15 rokov sa zvýšil 15-krát. Mužov, ktorí týmto problémom trpia, je dvojnásobne viac. Štatistika hovorí, že 40 percent populácie pociťuje pálenie záhy raz mesačne a 7 percent „má kyselinu“ denne. „Pálenie záhy ako najvýraznejší príznak tohto ochorenia znižuje kvalitu života pacienta natoľko, že je nižšia ako u pacienta s anginou pectoris,“ píše sa v odbornom materiáli na túto tému pripravenom v spolupráci s doc. MUDr. Ľubomírom Jurgošom, PhD., prezidentom Slovenskej gastroenterolo­gickej spoločnosti.

Dôvody vzniku pálenia záhy sú rôzne. Štandardným prípadom sú napr. oslavy, kde sa vypije viac alkoholu, ten uvoľní zvierač a malé množstvo kyseliny sa dostane do pažeráka. Aj preto v rámci „opice“ často pálieva záha. Niektoré potraviny tiež spôsobujú nadmerné vylučovanie žalúdočnej šťavy. Problémy nastávajú predovšetkým po bohatých jedlách a vtedy, ak sa konzumujú večer. Agresivitu obsahu žalúdka zvyšujú aj niektoré lieky, napr. s účinnou látkou ibuprofén a kyselinou acetylsalicylovou (acylpyrín), proti vysokému krvnému tlaku, srdcovo-cievnym ochoreniam, kortikoidy a podobne.

Refluxná choroba pažeráka je civilizačné ochorenie – na vine je do veľkej miery nevhodné a nepravidelné stravovanie, obezita, veľmi negatívny vplyv má fajčenie. Samozrejme, sú pacienti, ktorí majú anatomické predpoklady trpieť pálením záhy – majú oslabený dolný pažerákový zvierač, krátky pažerák, poruchy vyprázdňovania žalúdka a podobne. Výskyt tohto ochorenia sa opisuje u 82 percent astmatikov. Refluxná choroba pažeráka môže byť dokonca dlho nepoznanou príčinou vzniku astmy. Hoci sa za príčinu mnohých tráviacich problémov a diagnóz považuje infekcia baktériou Helicobacter pylori, v prípade vzniku refluxnej choroby pažeráka sa zatiaľ súvislosť dostatočne nedokázala.

V tehotenstve páli záha polovicu žien
Dnes sa dajú v lekárňach kúpiť mnohé voľnopredajné lieky proti páleniu záhy, nazývajú sa antacidá. Pôsobia na princípe neutralizácie prekyslenia žalúdka (napr. Acix, Anacid, Maalox, Tums). Na princípe mechanického pôsobenia funguje sirup Gastrotuss. Na povrchu jazierka v žalúdku vytvorí gélovú bariéru, ochrannú vrstvu, ktorá chráni pažerák pred podráždením. Je bezpečný pre tehotné i dojčiace ženy a deti s refluxom už od nula rokov. V tehotenstve má pálenie záhy asi polovica žien (zväčšujúca sa maternica tlačí na žalúdok), po pôrode problémy zmiznú.

Voľne dostupné prostriedky by však pri dlhodobom používaní mohli maskovať vážnejšie ochorenie, napr. žalúdočné vredy, preto treba pri úpornom pálení záhy, ktoré trvá dlhšie ako mesiac, vyhľadať lekára! Lieky tlmiace pálenie záhy poskytujú krátkodobú úľavu, neliečia však samotné ochorenie. Odborníka treba, prirodzene, vyhľadať aj pri alarmujúcich príznakoch ako vracanie, krvácanie, strata hmotnosti, problémy s prehĺtaním a podobne. Pacienti s chronickým návratom žalúdočných štiav do pažeráka vo veku nad 45 rokov či takí, ktorí nereagujú na lekárom predpísanú liečbu, musia absolvovať endoskopické vyšetrenie (sonda do žalúdka). Pri ňom totiž odborník nielenže vidí vnútrajšok tráviacej sústavy, ale môže aj vyštipnúť podozrivú vzorku sliznice a poslať ju na histológiu.

Všeobecné opatrenia pri problémoch s refluxnou chorobou pažeráka znamenajú úpravu životosprávy, vyvýšenie hornej časti lôžka o 3 cm, odstup 3 hodiny od posledného jedla pred spánkom a podávajú sa účinné lieky na lekársky predpis znižujúce tvorbu žalúdočnej kyseliny, ktorým sa hovorí blokátory protónovej pumpy (omeprazol, lanzoprazol, pantoprazol…). V kontrolovaných štúdiách sa potvrdila úľava od príznakov vo viac ako 80 percentách už po mesačnej liečbe.

Závažné nežiaduce účinky sa nezaznamenali ani pri dlhodobom podávaní (11 rokov). Niekedy je potrebná endoskopická liečba (endoskop je ohybná rúra s optickým zariadením, zavádza sa cez ústa). Asi 10 percent pacientov s refluxnou chorobou pažeráka potrebuje chirurgickú liečbu. Možná je aj laparoskopická operácia, na Slovensku bolo takto dosiaľ operovaných šesťsto ľudí. Odborníci ubezpečujú, že prognóza liečby je pri dostatočnej liečbe a starostlivom sledovaní dobrá.

Ovplyvniteľné rizikové faktory pálenia záhy (pyrózy)

  • nepravidelnosť v jedení, veľké porcie jedla pred spaním
    • jedenie príliš horúcich alebo studených jedál
    • fajčenie
    • nadmerné pitie alkoholu (najmä koncentrovaný alkohol nalačno)
    • nadmerné užívanie niektorých liekov (ibuprofén, acylpyrín, kortikoidy…)
    • nadmerná spotreba kávy (najmä zalievanej)
    • obezita
    • stresové situácie a povolania (manažéri, vedúci pracovníci, vodiči na diaľkových tratiach, zamestnania s nočnou prácou)

Odporúčania pre pacientov s pálením záhy

  • jedlá pripravujte dusením na vode, grilovaním alebo pečením na rošte
    • na prípravu zahustených pokrmov používajte netučné mliečne výrobky alebo zeleninové pretlaky

    nevhodné potraviny: napr. s veľkým obsahom tuku (mastné mäsá, fritované jedlá, majonéza), ťažko stráviteľné (cibuľa, cesnak, paprika, čerstvý chlieb, strukoviny), podporujúce produkciu žalúdočnej kyseliny (čokoláda, slané oriešky, korenené jedlá, káva), privádzajúce do tela kyseliny (sýtené nápoje, víno)

    • jedzte často a malé porcie (nikdy nie na noc), nie horúce jedlá
    • pokúste sa prestať fajčiť, nikdy nepite alkohol nalačno, v prípade potreby schudnite
    • obmedzte pitie zalievanej zrnkovej kávy, nepite ju nalačno
    • nenoste príliš tesný odev
    • vyhýbajte sa práci v predklone
    • pozor na lieky, ktoré môžu pálenie záhy podporovať (proti bolesti, zvýšenému krvnému tlaku, srdcovým a cievnym ochoreniam, astme, hormonálna antikoncepcia)
    • podložte si nohy postele o 10 – 15 cm (nestačí vankúš pod hlavu, žalúdočná kyselina sa rozlieva v miestach pod hrudnou kosťou)

Príznaky pažerákového refluxu

  • zvieravé pálenie v hornej časti hrudníka vyžarujúce do krku a brady, dokonca tlak za hrudnou kosťou, obyčajne po jedle alebo v spánku
    • návrat kyslého alebo horkého obsahu niekedy až do úst
    • nutkanie na vracanie, inokedy priamo dávenie
    • pocit cudzieho telesa v hrdle, chronický chrapot
    • nadúvanie, grganie, plynatosť, štikútka
    • bolestivý hlad
    • v neskorších štádiách bolestivé prehĺtanie (spočiatku len tuhej stravy, neskôr aj tekutín)
    • dráždivý kašeľ (alebo chronická bronchitída (zápal priedušiek), resp. bronchiálna astma
    • zvýšené kazenie zubov alebo vyššia citlivosť krčkov zubov
debata chyba