Vhodná strava znižuje riziko vzniku nádorov

Vzťah medzi rakovinou a stravovacími návykmi je veľmi úzky. Podľa odborníka na zdravú výživu Igora Bukovského predstavuje výživa pri najčastejších typoch onkologických ochorení 40- až 60-percentný podiel na spustení chorobných procesov.

28.11.2009 18:47
diéta - grécky šalát - zelenina - stredomorská... Foto:
Zdravá kuchyňa pozostáva z množstva zeleniny, nechýba olivový olej.
debata

Bukovský tvrdí, že ak budú ľudia, ktorí sú nositeľmi génu rakoviny, žiť a jesť tak, aby sa tieto gény neaktivovali, nie sú odsúdení na osud onkologického pacienta.

Ako môže strava ovplyvniť riziko výskytu rakoviny?
Strava je veľmi účinnou prevenciou, ale aj dôležitou súčasťou liečby. Pred rokom bola publikovaná prekvapujúca správa. Pacientov s rakovinou prostaty nastavili na špeciálny režim stravovania a výživových doplnkov. Vedci po troch mesiacoch zistili, že zmenou stravovania sa im vyplo okolo päťsto génov, ktoré podporujú vznik rakoviny, a zaplo sa im niekoľko stoviek takých, ktoré majú ochranný účinok.

Je rozdiel vo výžive pri jednotlivých typoch rakoviny?
Áno, takéto situácie treba riešiť jednotlivo, najlepšie v spolupráci s lekárom. V našej ambulancii upravujeme pacientom odporúčania na výživu aj na základe liečby, nielen druhu onkologického ochorenia.

Aké potraviny je vhodné konzumovať pri najčastejších typoch rakoviny?
Pre rakovinu pľúc sú dôležité všetky druhy ovocia a zeleniny, najmä červené a tmavé. Napríklad čučoriedky, černice, červené hrozno alebo cvikla. Pri rakovine hrubého čreva by som odporúčal zaradiť do jedálneho lístka kapustovú zeleninu, paradoxne okrem kvasenej kapusty. Aspoň tri šálky kelu, brokolice či karfiolu týždenne. Základným opatrením pri rakovine prsníka je zníženie príjmu tukov, je potrebné zamerať sa na kvalitné tuky. Pri prevencii a liečbe je najlepší olivový olej. Už dve lyžice významne znižujú riziko rakoviny prsníka.

Čo Slovákom v strave najviac chýba?
Najviac im chýbajú celozrnné potraviny, ovocie a zelenina, predovšetkým strukoviny. Odporučil by som vylúčiť alebo aspoň minimalizovať bielu múku, ktorá je jedným z rizikových faktorov vzniku mnohých druhov rakoviny, napríklad hrubého čreva a pankreasu. Namiesto veľkého množstva mäsa a údenín je vhodné jesť viac strukovín, ktoré sú typické pre slovenskú kuchyňu.

debata chyba