Marihuana pomáha pri roztrúsenej skleróze, potvrdili vedci

Vedci dali konečne za pravdu pacientom, ktorí tvrdili, že im marihuana pomáha zmierniť zdravotné ťažkosti. Takmer päťsto pacientov so sklerózou multiplex zaradených do vedeckých štúdií uviedlo, že sa im po výťažkoch z marihuany uľavilo od svalových kŕčov.

13.12.2009 07:00
debata

Kedy sa pacienti na Slovensku dočkajú povolenia užívať marihuanu ako liek, však nie je jasné. Štúdie totiž priznávajú, že výskyt nežiadúcich účinkov bol veľký.

Spasticita, čiže nedobrovoľné zvýšenie svalového tonusu alebo rýchle svalové sťahy, sú bežným príznakom roztrúsenej sklerózy. Lieky proti nim bývajú málo efektívne. Preto pacienti začali siahať po marihuane. Tvrdia, že im pomáha, čo vedci spochybňovali a legalizáciu marihuany na liečenie príznakov sklerózy nepovolili. V posledných rokoch však prebehlo šesť lekárskych štúdií, ktoré dávajú za pravdu pacientom.

Do štúdií bolo zaradených celkom 481 pacientov so sklerózou multiplex, ktorí dostávali kombinovaný výťažok THC a CBD (látok obsiahnutých v konope). Skúšobná doba sa pohybovala od dvoch do 15 týždňov. „Päť zo šiestich štúdií dospelo k záveru, že extrakt z konope môže znížiť spasticitu a zlepšiť pohyblivosť pacientov so sklerózou multiplex. Nežiaduce účinky boli hlásené v každej štúdii, ale boli všeobecne dobre tolerované,“ tvrdí Shaheen E Lakhan z Global Neuroscience Initiative Foundation, ktorá štúdie zozbierala a vyhodnotila v decembrovom vydaní BMC journalu. GNIF je americká nezisková charitatívna organizácia na podporu a vzdelávanie pacientov s neurologickými chorobami. Medzi nežiadúce účinky marihuany patrí napríklad zhoršovanie pamäti či psychické poruchy, preto je predmetom ďalších výskumov.

Na Slovensku a v mnohých ďalších krajinách Európy je marihuana zakázaná, nie je ju možné používať v žiadnej forme ani na liečebné účely. Skúšať to je riziková záležitosť – v susedných Čechách pred niekoľkými mesiacmi súdy potrestali staršie ženy za to, že sa liečili masťami z marihuany.

Napríklad okresný súd v Tábore potrestal podmienečným trestom za výrobu drog 52 ročnú Libušu Bryndovú, ktorá pestovala konope ako liek na svoju artritídu a astmu. Šesťdesiatnička Mária Brodská obišla lepšie – ju Najvyšší súd oslobodil, lebo podľa neho pestovanie konope na samoliečenie nie je možné považovať za zločin.

debata chyba