Helikobakter môže spôsobiť aj rakovinu

Nejestvuje dostatok dôkazov, že vredy priamo spôsobuje stres, na vine však môže byť špirálovitý mikrób Helicobacter pylori.

27.01.2010 09:41
helikobakter - problémy so žalúdkom - nevoľnosť Foto:
Ilustračné foto.
debata

Čo za baktériu je Helicobacter pylori?
Je to špirálovitý mikroorganizmus priam nepochopiteľne žijúci v agresívnom, kyslom prostredí žalúdka a dvanástnika. Infekcia touto baktériou patrí celosvetovo medzi najčastejšie 

Ako sa dostane do tela?
Hlavná hypotéza o šírení helikobaktera hovorí o prenose z človeka na človeka kontaktom s jeho žalúdočným obsahom alebo obsahom stolice. Štúdie ukázali vysokú koncentráciu tejto baktérie vo vývratkoch alebo hnačkovitých stoliciach nakazených ľudí. Po vracaní sa helikobakter nachádza aj v slinách, dokonca okolitom vzduchu. Prenos je teda najľahší pri blízkom rodinnom kontakte, dokázal sa zvýšený výskyt tohto mikróba najmä v rodinách s vredovou chorobou. Okrem toho sa výskyt infekcie zvyšuje s vekom, zdrojom nákazy môžu byť starí rodičia, najmä „vredári“, ktorí by rozhodne nemali olizovať lyžicu, ktorú dávajú do úst vnúčatám. Helikobakter prežíva aj na zubnom povlaku, dokonca nejaký čas na zle umytom pohári. Nakaziť sa môže len človek s nedostatočnou odolnosťou voči tomuto mikroorganizmu, za čo je zodpovedný imunitný systém tela.

Aké problémy môže spôsobovať?
Helikobakter sa považuje za hlavnú príčinu zápalu žalúdočnej sliznice. Zohráva významnú úlohu vo vývoji vredovej choroby žalúdka a dvanástnika. Dokázalo sa, že je prítomný v 80 percentách žalúdočných a 95 percentách dvanástnikových vredov. Ak sa tzv. chronický zápal (gastritída) nevylieči, môže sa stať príčinou nielen zhoršeného hojenia samotného vredu, ale po rokoch môže mať vplyv aj na vývoj rakoviny žalúdka. Zákernosť rakoviny žalúdka spočíva v tom, že v čase, keď jestvuje prakticky 100-percentná možnosť vyliečenia, pacient nepociťuje nijaké ťažkosti.

Pociťuje nejako pacient, že má v žalúdku helikobaktera?
Nie každý, kto má v žalúdku helikobaktera, má ťažkosti. Odhaduje sa, že tretina ľudí s ním prežije bez ťažkostí celý život. Závisí to aj od vlastností tejto baktérie a takisto od znášanlivosti organizmu. Akútna gastritída obyčajne pacienta vyženie k lekárovi, chronická však nemusí. Mnohí ľudia si zvykli na to, že majú „ťažšie trávenie“ – bolesti v nadbrušku, napínanie na vracanie, zápach z úst, plynatosť, pocit plnosti žalúdka, grganie. Keďže najvyššie riziko zvrhnutia sa chronického zápalu žalúdočnej sliznice po čase na rakovinu majú mladí ľudia, zdravotné poisťovne hradia ľuďom vo veku 19 až 20 rokov bezplatné preventívne vyšetrenie na prítomnosť helikobaktera vo forme dychového testu. Kontrolované štúdie vo vysoko rizikových skupinách obyvateľstva dokázali, že preliečenie infekcie helikobaktea zníži riziko vývoja rakoviny žalúdka u všetkých, ktorí v ňom ešte nemali žiadne predrakovinové zmeny. Takisto sa ukázalo, že ak sa infekcia helikobakterom úspešne prelieči, opätovná nákaza je málo pravdepodobná.

Ako sa lieči infekcia Helicobacterom pylori?
Súčasná odporúčaná liečebná schéma znamená užívať kombináciu troch liekov – dva druhy antibiotík plus tzv. blokátor protónovej pumpy (liek, ktorý znižuje tvorbu žalúdočnej kyseliny, ktorá je pre túto baktériu živnou pôdou). Liečba obyčajne trvá 7–14 dní. Niektorí pacienti potrebujú dlhšiu liečbu alebo dokonca štvorkombináciu liekov (v druhej línii liečby sa zamenia antibiotiká), pretože sa nakazili veľmi odolným kmeňom. Kontrola úspešnosti liečby sa odporúča robiť buď vyšetrením zo stolice, alebo dychovým testom najneskôr 28 dní po skončení liečby. Ak má však pacient vred, odporúča sa opätovná gastroskopická kontrola (čiže hadica do žalúdka), pretože je potrebné skontrolovať, ako sa vred hojí. Vzorky vredov sa navyše posielajú na histologické vyšetrenie, aby sa vylúčil vredový nádor, čiže rakovina žalúdka.

debata chyba