Zdravé ďasná by nemali krvácať

Pomer zubov vytrhnutých z dôvodu zubného kazu a zápalu ďasna je štyri ku šiestim.

25.02.2010 06:44
zuby - ústna hygiena - čistenie - úsmev - ďasná Foto:
Sú vaše zuby citlivé na chlad a teplo a už pri letmom pohľade do zrkadla vidíte začervenané okraje ďasna?
debata

Bledoružová je dobrá, červená už nie. Zdravé ďasno je tuhé, ružové, pri zatlačení nekrváca. Krvácanie ďasien pri umývaní zubov je príznakom zápalového procesu. Zápal ďasien sa nazýva gingvitída. Neliečený zápal z ďasna postupne prechádza na väzy a kosť. Väzy, ktoré držia zub v kosti, sa počas zápalu pomaly rozpúšťajú, ubúdajú.

Po niekoľkých rokoch zanikne toľko väzov a kosti, že zub sa začne kývať, až vypadne. Toto ochorenie sa ľudovo nazýva paradentóza či parodontóza, správny názov však znie parodontitída. Parodont je totiž závesný aparát zubov a koncovka „-ída“ označuje zápalový proces. Zubné štatistiky hovoria, že ak prídeme o štyri zuby následkom zubného kazu, pre zápal ďasna ich prídeme až o šesť!

U fajčiarov sa zápal nemusí prejaviť krvácaním
Sú vaše zuby citlivé na chlad a teplo a už pri letmom pohľade do zrkadla vidíte začervenané okraje ďasna? Pri umývaní zubov sa spoločne so zvyškami pasty v umývadle odrazu objaví krv? V prípade fajčiarov je navyše ďasno menej prekrvené a zápal sa vôbec nemusí prejaviť krvácaním! Niektorí odborníci odhadujú, že až 75 percent dospelých je postihnutých nejakou formou zápalu tkanív závesného aparátu zubov.

Ako si správne vyčistíte zuby? Pozrite si obrázkový postup

Treba si uvedomiť, že krvácanie ďasien je následkom zápalu, ktorý prebieha priamo v ďasne a priestore medzi ďasnom a zubom, v tzv. parodontálnom vačku. Hĺbka tohto vačku je rôzna, závisí od intenzity zápalu a času jeho trvania. Priemerne je to 5 mm. Ak vynásobíme túto plochu po obvode všetkých zubov, zistíme, že pri parodontitíde vlastne ide o veľkú plochu chronicky zapálenej rany s veľkosťou až tri-, štyri desiatky štvorcových centimetrov. Takáto rana je masívnym zdrojom infekcie v organizme.

Zo zápalu ďasien viac infarktov, mŕtvic i predčasných pôrodov
Následkom toho, že zápal prebieha na veľkej ploche, látky, ktoré tento zápal prenášajú, sa dostávajú dlhodobo a vo vysokých dávkach prostredníctvom krvného obehu do celého tela. Sú napríklad jednou z hlavných príčin aterosklerotického ochorenia ciev. Poškodzujú vnútornú výstelku tepien a tým uľahčujú usadzovanie cholesterolu a priľnavosť i zoskupovanie trombocytov (krvných doštičiek zodpovedných za zrážanie krvi).

Pravdepodobnosť infarktu je u pacientov, ktorí trpia parodontitídou, 1,5– až 2-krát vyššia v porovnaní s tými, ktorí ňou netrpia, pri mozgovej mŕtvici je toto riziko vyššie až 2,8-krát. Mikroorganizmy zubného povlaku sa podľa jednej štúdie prostredníctvom krvného riečiska dostávajú až do plodovej vody budúcej matky s krvácajúcimi ďasnami a táto infekcia môže byť dokonca príčinou predčasného pôrodu.

Proti zápalu bojuje chlórhexidín
Parodontitída v ústach neznamená, že človek si nečistí zuby. Technika odstraňovania povlakov však nie je správna. Základom nie je len ich odstraňovanie zubnou kefkou z povrchu zubov, ale predovšetkým spomedzi medzizubných priestorov a z okrajov ďasien. Zápal ďasien nezmizne zo dňa na deň. Treba ho akútne preliečiť, ale následne sa dlhodobo venovať prevencii jeho nového vzniku – správnym čistením zubov a pravidelnými návštevami u dentálnej hygieničky.

To, v akom štádiu je parodontitída, vie odmerať s pomocou špeciálnej sondy dentálna hygienička alebo zubný lekár. To, či je zápal už aj na kosti, je možné zistiť s pomocou röntgenových zhryzových snímok. Moderná stomatológia odporúča pravidelné snímkovanie raz za 24 mesiacov najmä u pacientov po tridsiatke, keď sa začína prevažná väčšina týchto ochorení. Ak sa parodontitída zachytí ešte na začiatku ústupu kosti, proces sa dá zastaviť.

Okrem správnej techniky čistenia zubov, používania medicinálnych zubných pást odporúčaných pri zápalových ochoreniach ďasien (Meridol, Elmex, Lacalut, Gingidex, Parodontax, Curasept), jestvujú aj liečebné preparáty – najčastejšie roztoky a gély s obsahom antibakteriálnej látky chlórhexidínu (Corsodyl, Curasept, Gingidex, Paroex, Tandex).

Podľa koncentrácie účinnej látky možno ústne výplachy používať na akútne preliečenie, ale aj dlhodobú prevenciu. Okrem toho sa pacientom s parodontitídou odporúča používať ústnu sprchu, ktorá masíruje ďasná, lacnejším variantom je irigátor, ktorý sa len naskrutkuje na vodovodný kohútik.

Zvýšené riziko zápalu ďasien majú:

  • diabetici – cukrovka negatívne ovplyvňuje stav ďasien. Dôvodom je odlišné zloženie ústnej mikroflóry súvisiace s porušeným metabolizmom. Pri diabete 1. typu (vrodeného) sa parodontálne zmeny začínajú prejavovať už v čase dospievania.
  • tehotné ženy – ďasná sú v tehotenstve vplyvom hormonálnych zmien viac vnímavé voči plaku. Aj preto by budúca mamička mala počas gravidity absolvovať aspoň dve preventívne prehliadky u zubného lekára (hradí ich poisťovňa), dôležitejšie je však navštíviť dentálnu hygieničku.
  • fajčiari – fajčenie mení chemické aj mikrobiologické prostredie v ústach, čo spôsobuje zvýšené množstvo zubného povlaku. Fajčiari majú jedenapolkrát väčšiu pravdepodobnosť straty zubov, okrem toho má fajčenie veľmi negatívny vplyv na prekrvenie a regeneráciu ďasien.

Zubný povlak
Plak je akási sieť zo slín, v ktorej sa zachytávajú baktérie. Tie vyvolávajú zápal ďasna.
V miligrame plaku je 100–300 miliónov baktérií.
O pár hodín po vyčistení zubov sa na ich povrchu zo slín vytvorí sieť, do ktorej sa zachytávajú prvé baktérie.
Po 48 hodinách si baktérie na miestach, kde si nedostatočne vyčistíme zuby, vytvárajú kolónie.

debata chyba