Ako mať opravené zuby a neprísť na mizinu

Starostlivosť o chrup už dávno nie je lacná záležitosť. Pravda však ponúka rady, ako na zuboch ušetriť a starať sa o ne plnohodnotne.

08.04.2010 14:38
zuby, dieťa, zubár Foto:
Mládež do 18 rokov a tehotné ženy majú nárok na prevenciu u zubného lekára raz za pol roka.
debata

Ako ušetriť

Na čo máte nárok

  • Mládež do 18 rokov a tehotné ženy majú nárok na prevenciu u zubného lekára raz za pol roka, dospelí by mali svojho stomatológa navštíviť raz ročne.
  • Zdravotná poisťovňa uhrádza štandardné ošetrenie.
  • Okrem preventívnej prehliadky hradí odstránenie zubného kameňa, ošetrenie zubného kazu (amalgám na bočných zuboch, biela plomba na predných) či základné chirurgické výkony, ako napr. vytrhnutie zuba alebo čistenie zubných kanálikov. Ale aj RTG vyšetrenia, prvú pomoc pri bolestiach zubov, zápaly v ústnej dutine, úrazy zubov.
    • Hoci všetky základné úkony hradí zdravotná poisťovňa, len máloktorý zubár pracuje len „na poisťovňu“.
    • Za jednoplôškovú amalgámovú výplň poisťovňa hradí 7 eur.
    • Ak dostane pacient kvalitnejšiu, strojovo miešanú amalgámovú plombu, priemerne si doplatí 10 eur.
    • Ak ste minulý rok neabsolvovali preventívnu prehliadku zubov, za malú amalgámovú plombu zaplatíte plnú cenu – 17 eur.
    • Za „bielu“ plombu, ktorú hradí zdravotná poisťovňa, si priplatíte 12 eur, za „veľkú“ trojplôškovú až 22 eur.
    • Za vložku do rozvŕtaného zuba si doplatíte 6,60 eura, za ošetrenie koreňového kanálika 15 eur, za vytrhnutie zuba 5 eur.
    • Zubný kameň vám môže bezplatne či s doplatkom približne 10 eur odstrániť zubár, ktorý má zmluvu s vašou zdravotnou poisťovňou, alebo dentálna hygienička. Tá má oveľa viac času venovať sa dôkladnému čisteniu našich zúbkov, ale napríklad za odstránenie kameňa platíme sami – približne 25 eur.

Čo si platíme
Nadštandard – rozdiel v cene štandardu a nadštandardu – lepšie amalgámové a biele plomby, čistenie koreňových kanálikov modernejšími metódami, bielenie zubov, aplikácia zubných implantátov, preventívne pečatenie zubov proti kazu, dostavba chýbajúcich častí zuba pred zhotovením korunky.

Každá ambulancia má však svoje vlastné ceny, zhodná je len úhrada zdravotnej poisťovne. Ak však stomatológ nemá zmluvu s poisťovňami, celé ošetrenie si platíme sami.

Koľko to stojí

Koľko môžete ušetriť včasnou návštevou zubára? Rádovo aj stovky eur. Ak má váš stomatológ zmluvu so zdravotnými poisťovňami, každý rok absolvujete preventívnu prehliadku a ďalší rok vám poisťovňa uhradí štandardnú starostlivosť. Väčšina zubných ambulancií však funguje na princípe, že pacienti si za ošetrenie zubov ešte priplácajú. Poisťovne platia lekárom, s ktorými majú zmluvy, menej, ako ich stojí ten-ktorý výkon.
Zdravotné poisťovne hradia len štandardný materiál, napríklad ručne miešaný amalgám. Strojovo miešaný, ktorý dnes používa väčšina zubárov, je však už nadštandard. Chemicky tuhnúce biele plomby na predných zuboch sú štandardom, ale svetlom tuhnúce fotokompozity, to je už nadštandard. Aj za to u zubárov doplácame.
Zanedbávať zuby sa však nevyplatí. Keby ste potrebovali úplne nové zuby, rátajte, že za chrup z nových zubných implantátov zaplatíte 15-tisíc a viac eur! (Nie je reč o „klasickom“ treťom chrupe, ktorý sa na noc dáva do pohára s vodou.)

debata chyba