Pribúda pacientov s cirhózou pečene, rozširuje sa aj medzi ženami

Nejakou chorobou pečene trpí asi štvrtina populácie a stúpa aj počet žien s cirhózou. Práve cirhóza pečene je na Slovensku šiestou najčastejšou príčinou úmrtia. Nesúvisí len s alkoholom a neraz je akousi predzvesťou vzniku rakoviny.

17.05.2010 18:00
hlava, žena, bolesť, migréna, únava, smútok Foto:
Ďalšiu skupinu tvoria choroby pečene, pri ktorých hrá dôležitú úlohu imunita. Vyskytuje sa častejšie u žien.
debata

„Ročne sa objaví asi tristo novodiagnosti­kovaných nádorov pečene,“ varuje prezident Slovenskej hepatologickej spoločnosti Peter Jarčuška. Včasnému zachytávaniu pacientov, a tým aj prevencii má pomôcť Národný register pacientov s cirhózou pečene, ktorý predstavila hepatologická spoločnosť.

Cirhóza si vyžaduje časté hospitalizácie a náročnú liečbu vrátane transplantácie. Hepatológ Štefan Hrušovský upozorňuje, že nesúvisí len s alkoholom. Jeho slová potvrdzuje aj fakt, že ľudí s touto diagnózou pribúda, hoci podľa Štatistického úradu sa spotreba piva, vína aj pálenky na Slovensku za posledných 20 rokov znížila.

„Medzi chorobami pečene tvoria veľkú skupinu alkoholové choroby, ale veľmi dôležitú úlohu zohrávajú aj iné príčiny. Stúpa počet nealkoholových tukových chorôb pečene a vírusové hepatitídy,“ hovorí Štefan Hrušovský, ktorý je hlavným odborníkom ministerstva zdravotníctva pre hepatológiu. Proti hepatitíde typu B prebieha celoplošné očkovanie, ale očkovacia látka proti hepatitíde typu C neexistuje.

Ďalšiu skupinu tvoria choroby pečene, pri ktorých hrá dôležitú úlohu imunita. Podieľa sa na neinfekčných zápaloch pečene a vyskytuje sa častejšie u žien. Existujú aj dedičné choroby, pri ktorých sa do pečene ukladá nadmerné množstvo železa alebo medi.

Chorobu pečene dokážu zachytiť pečeňové testy, ktoré môže pacientovi urobiť jeho praktický lekár. Ak zistí zhoršené výsledky, pacienta pošle k špecialistovi.

debata chyba