Zlé umývanie zubov môže viesť k infarktu

Nielen obezita, nedostatok pohybu, fajčenie a stres vedú k ochoreniam srdca a ciev, svoj podiel na infarktoch má aj zlé umývanie zubov. Tvrdia to v najnovšej štúdii vedci z Ústavu epidemiológie a verejného zdravia londýnskej univerzity.

08.06.2010 06:00
zuby, zubná kefka Foto:
Zdravé zuby nebudete mať bez pravidelného čistenia.
debata

U ľudí, ktorí si čistia zuby menej ako dva razy denne, rastie riziko ochorení srdca a ciev až o 70 percent. Do štúdie zapojili 11869 škótskych mužov a žien, ktorých priemerný vek bol 50 rokov.

Predošlé vedecké výskumy dokázali súvislosť medzi parodontózou a kôrnatením tepien. Ľuďom, ktorí majú parodontózu – teda chronický zápal ďasien, sa tepny zužujú päť ráz častejšie. To samozrejme zvyšuje riziko infarktu. Samostatná štúdia, ktorá by sledovala vzťah umývania zubov a ochorení srdca však doteraz neexistovala.

Výskumníci sledovali životný štýl dobrovoľníkov, vrátane fajčenia, fyzickej aktivity a ústnej hygieny. Pýtali sa ich, ako často navštevujú zubára – či aspoň raz za šesť mesiacov alebo raz za rok, či menej a ako často si umývali zuby – dva razy za deň, raz denne alebo ešte menej. Výsledok bol pozitívny – až 62 percent opýtaných Škótov uviedlo, že k zubárovi chodia každého pol roka a 71 percent z nich tvrdilo, že si zuby umývajú dvakrát denne.

Okrem toho vedci zisťovali ako často a intenzívne človek športuje, či fajčí, koľko meria a váži aďalšie faktory, ktoré môžu mať vplyv na srdcovocievne choroby. Z celej vzorky vedci najskôr vylúčili ľudí, u ktorých zistili ostatné rizikové faktory ako nízka sociálna trieda, obezita, fajčenie a choroby srdca v rodine. U „očistenej“ vzorky zistili, že tí, čo si umývajú zuby menej často, mali o 70 percent vyššie riziko srdcových ochorení než tí, ktorí si robia ústnu hygienu dvakrát denne

Počet srdcovocievnych ochorení podľa čistenia zubov

Umývanie dva razy denne – 8481 ľudí – z toho SC choroby postihli 308 ľudí – 3,6%
Raz denne – 2850 ľudí – z toho SC choroby postihli 188 ľudí – 6,6%
Menej ako raz za deň – 538 ľudí – z toho SC choroby postihli 59 ľudí – 11%

Výsledky svojho niekoľkoročného bádania uverejnili Cesar de Oliveira – vedecký pracovník v oblasti epidemiológie a verejného zdravia, Richard Watt – profesor a čestný konzultant v stomatológii a Mark Hamer – vedúci výskumný pracovník v oblasti epidemiológie a verejného zdravia v online časopise bmj.com. „Naše výsledky potvrdzujú a posilňujú spojenie medzi ústnou hygienou a rizikom kardiovaskulárnych ochorení,“ uviedol šéf výskumného tímu Richard Watt.

U ľudí, ktorí sa zle starali o svoje zuby, boli tiež významne zvýšené hladiny dvoch bielkovín – CRP a fibrinogénu. Ich sledovanie by podľa výskumníkov tiež mohlo pomôcť odhaliť riziko infarktu alebo inej cievnej príhody.

debata chyba