Vitamín B6 vraj znižuje riziko vzniku rakoviny pľúc

Vitamín B6 podľa najnovších zistení znižuje u fajčiarov i nefajčiarov riziko vzniku rakoviny pľúc.

17.06.2010 10:27
losos, syr, jedlo, potraviny Foto:
Bohatým zdrojom vitamínu B6 je aj losos.
debata

Vedci z Medzinárodnej agentúry pre výskum rakoviny (IARC) tvrdia, že u ľudí s dostatočným množstvom tohto vitamínu a jednou zo základných aminokyselín s názvom metionín v krvi je nižšia pravdepodobnosť, že dostanú rakovinu pľúc ako u tých, ktorí majú hladinu týchto látok nízku.

Podľa zistení vedcov sa pritom v prípade dostatočnej hladiny oboch živín riziko znižuje až o 60 percent. „Naznačuje to, že strava môže zohrať významnú úlohu pri prevencii vzniku rakoviny pľúc, zároveň je však príliš predčasné tvrdiť, že keď zmeníte svoj jedálniček a budete jesť viac jedál s obsahom tohto vitamínu, zmeníte svoje riziko ochorenia,“ uviedol Paul Brennan z IARC.

Vedci sledovali 900 pacientov trpiacich rakovinou pľúc, medzi ktorými bolo aj sto nefajčiarov a 260 bývalých fajčiarov.

Vitamín B6 sa nachádza napríklad v špenáte, tuniakovi, lososovi, platese, banánoch, kuracom mäse či

debata chyba