Čo prezradí moč o vašom zdraví

Výlet na toaletu odhalí viac, než si myslíte. Vzhľad, zápach, objem moču a rovnako aj frekvencia, s ktorou si chodíte uľaviť, vedia mnoho napovedať o tom, čo sa deje vo vašom tele.

29.06.2010 07:00
debata

Normálny moč zdravého človeka je číra jantárová tekutina mierneho zápachu. Dospelý človek ho denne vylúči 750 až 2000 mililitrov. Odchýlky signalizujú výkyvy v strave alebo zdravotný problém.

Ak je veľmi svetlý…
Moč býva niekedy bezfarebný – takmer ako voda. Väčšinou to býva preto, že ste pili veľa vody. Ak ste neboli dlho na toalete, moč máte riedky, a preto svetlý.

Ak je príliš tmavý…
Nahnedlý moč farby ľadového čaju býva naopak znakom dehydratácie. Obličky pri nedostatku tekutín vyrábajú hustý, tmavý moč. Môže však tiež signalizovať prítomnosť krvi. Aby ste si boli na istom, vypite viacero pohárov vody. Ak moč zosvetlie, boli ste dehydrovaní. Ak farba ostane tmavá, vyhľadajte lekára. Môžete totiž krvácať vyššie – v obličkách. Čo býva príznakom pri infekcii, ale i rakovine obličiek.

Ak je neónovo žltý…
Divoká jasnožltá farba sa môže zdať trochu alarmujúca, ale na príčine je s najväčšou pravdepodobnosťou len zbytočne vysoká dávka multivitamínových tabliet. Najmä vitamíny skupiny B a karotén majú schopnosť farbiť moč do jasnožlta.

Ak má sladkastý zápach…
Môže to naznačovať prítomnosť cukru v krvi, ktorá je sa vylučuje močom. A vysoká koncentrácia cukru v krvi v moči je jedným zo znakov cukrovky. Oblička funguje ako filter – ak je poškodený, cukor cezeň uniká a vylučuje sa močom. Cukor v moči môže byť tiež príznakom tehotenstva. Sírovodíkový puch zas signalizuje hnis.

Ak má zvláštny zápach…
Môžu ho spôsobovať niektoré potraviny, napríklad špargľa. Tým, že sa aminokyseliny v nich obsiahnuté rozkladajú, uvoľňujú pachy, tie sa prefiltrujú cez obličky do moču. Akonáhle tieto potraviny celkom strávite, zápach sa stratí.

Ak je zakalený…
Na príčine bývajú napríklad soli, hlien, tuky, baktérie, ale i spermie. Taký moč treba vyšetriť chemicky i mikroskopicky. V poriadku určite nie je.

Ak vidíte jasnú krv…
Aj v tomto prípade zájdite k lekárovi, nech vyšetrí príčinu. V tom lepšom prípade u ženy ide len o prímes krvi z menštruácie alebo je to dôsledok užívania aspirínu a iných liekov proti zrážanlivosti krvi. V tom najhoršom prípade môže signalizovať rakovinu. Krv v moči býva často pri zápaloch, kameňoch, úrazoch, či priveľkej námahe.

Ak máte pocit, že z vás tečú žiletky…
Pravdepodobne je to príznak infekcie. Niekedy je bolesť a rezanie také silné, že sa bez tabletiek nedá zvládnuť. Pacient sa bojí vyprázdniť, močenie zadržiava, tým sa mu baktérie len hromadia a stav sa zhoršuje. Lieky proti bolesti prinášajú úľavu, takisto aj skoré preliečenie antibiotikami.

Ak chodíte často…
Existuje celý rad možných príčin. Niektoré vôbec nemusia byť nebezpečné. Pozrite sa najprv na svoj jedálniček a životný štýl. Ak ste si zvykli nosiť všade so sebou fľašu s vodou, nečudujte sa, že ste častým návštevníkom toalety. Alebo ste v poslednej dobe zmenili svoje stravovacie návyky a jete viac potravín bohatých na vodu – napríklad ovocie a zeleninu. Alebo ste začali užívať niektoré lieky – napríklad na vysoký tlak. Ale aj infekcie močových ciest vyháňajú častejšie na toaletu, takisto staroba a mužské problémy s prostatou.

Ak vám občas unikne…
Nikto o tom rád nehovorí. Ale samovoľný únik moču trápi aj mladých ľudí, nielen starcov. Stresová inkontinencia je stav, pri ktorom svaly panvového dna nezvládajú zvýšený tlak pri behu či gymnastike alebo i kašľaní a kýchaní. Problém sa u žien obvykle zhoršuje po pôrode. Ďalším typom inkontinencie moču je urgentná inkontinencia. Nie kvôli slabým svalom, ale poruche močového mechúra.

debata chyba