Avastin zaberá aj na rakovinu pľúc

Dobré aj zlé správy prinášajú výskumníci pacientom chorým na rakovinu. Dobrou je tá, že liek Avastin je aj pri použití v kombinácii s chemoterapiou bezpečný a môže účinne liečiť pokročilé štádium rakoviny pľúc. Doteraz sa predpokladalo, že táto kombinácia by mohla mať vážne nepriaznivé vedľajšie účinky, vrátane život ohrozujúceho krvácania. Zlou správou je, že na rakovinu prsníka nezaberá tak dobre, ako si lekári mysleli.

21.07.2010 13:00
rakovina prsníka Foto:
Je možné, že americká lieková agentúra zruší schválenie Avastinu na liečbu karcinómu prsníka.
debata

Aby lekári vyvrátili názor, že Avastin sa s chemoterapiou neznáša, zapojili do výskumu 2200 pacientov. Len tri percentá z nich zomreli v dôsledku nežiadúcich účinkov spojených s liekom a chemoterapiou. Išlo najmä o krvácanie, tromboembóliu pľúc a pokles počtu bielych krviniek. U ostatných sa naopak, zdravotný stav zlepšil. To sa však nedá povedať u pacientiek s rakovinou pľúc. Je možné, že americká lieková agentúra zruší schválenie Avastinu na liečbu karcinómu prsníka. Štúdie totiž nepreukázali, že liek je v týchto prípadoch naozajstným prínosom. Avastin je tiež schválený pre liečbu nádorov hrubého čreva, prostaty, mozgu a obličiek.

Čo je to za liek?

Pred pár rokmi sa na farmaceutickom trhu objavilo nové liečivo bevacizumab – Avastin. Dokázateľne skvalitnil či predĺžilo život tisíckam onkologických pacientov. Európska komisia na základe výsledkov početných klinických štúdií vydala povolenie na jeho uvedenie na trh. Istý čas pomáha aj slovenským pacientom. Kým sa neobjavil Avastin, museli si vystačiť s cytostatikami. Ich účinok ani zďaleka nebol taký, ako pri Avastine. „Onkologickým pacientom priniesol novú nádej a dáva im šancu na dlhší a lepší život,“ uviedol profesor Ivan Koza z Národného onkologického ústavu v Bratislave.

Základným princípom Avastinu je, že nepôsobí priamo na nádor, ale skôr na jeho okolie. Nedovolí cievam zásobiť nádor krvou, živinami a kyslíkom a tým zabraňuje jeho rastu. Presnejšie povedané, naviaže sa na rastový faktor ciev a zastaví jeho účinok. Veľkým prínosom lieku je, že nepoškodzuje všetky tkanivá či cievy, ale len nádorové. Od uvedenia lieku na trh sa uskutočnilo asi tisíc klinických štúdií. V súčasnosti prebieha 450 ďalších. Účinnosť lieku sa skúma pri 30 rôznych typoch rakoviny. V štúdii je celosvetovo zapojených viac ako 40-tisíc pacientov. Nádejnou sa javí napríklad liečba Avastinom pri nádoroch vaječníkov či non-Hodkinovho lymfómu. Jeho osud pri liečbe rakoviny prsníka je však otázny.

V boji s nádormi je však moderná liečba až na druhom mieste. Na prvom je čas. Čím skôr pacient príde k lekárovi, tým väčšia je jeho šanca na vyliečenie. Ak príde neskoro, už mu častokrát ani nanovšie medicínske obavy nevedia pomôcť. Prevencia zohráva najdôležitejšiu rolu. Napriek tomu ju väčšina ľudí stále zanedbáva. Napríklad na pravidelnú prehliadku u gynekológa si podľa Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou nájde čas sotva pätina slovenských žien.

debata chyba