Čakať po potrate na ďalšie tehotenstvo? Nie, hovoria vedci

Ženy, ktoré potratili, nemusia čakať, než sa opäť začnú snažiť otehotnieť, tvrdia lekári.

12.08.2010 14:00
tehotná, tehotenstvo, bruško Foto:
Podľa výsledkov, ženy, ktoré otehotneli v období šiestich mesiacov od potratu, mali menšiu pravdepodobnosť, že potratia opäť.
debata

Štúdia škótskej University of Aberdeen, v ktorej sa zúčastnilo 30-tisíc žien, zistila, že počatie počas šiestich mesiacov od potratu poskytuje najlepšie šance na zdravé tehotenstvo. Zistenia publikované v British Medical Journal odporujú medzinárodným odporúčaniam, podľa ktorých by ženy mali počkať aspoň šesť mesiacov, než sa opäť začnú snažiť otehotnieť.

Vedci v štúdii skúmali údaje z rokov 1981 až 2000 o ženách, ktoré potratili pri prvom tehotenstve a následne opäť otehotneli. Podľa výsledkov, ženy, ktoré otehotneli v období šiestich mesiacov od potratu, mali menšiu pravdepodobnosť, že potratia opäť alebo sa u nich objaví mimomaternicové tehotenstvo, vyplynulo z výsledkov. Tieto ženy mali v porovnaní s tými, ktoré počali dieťa medzi šiestym mesiacom a jedným rokom od potratu nižšie riziko, že sa dieťa narodí predčasne, bude mať nízku pôrodnú hmotnosť, či bude nutné vykonať cisársky rez.

Približne každé piate tehotenstvo sa končí potratom skôr, ako uplynie 24 týždňov. Riziko navyše stúpa s vekom. Vedúca štúdie Sohinee Bhattacharya uviedla, že starším ženám, ktorým hrozí vyššie riziko potratu, môže čakanie v skutočnosti brániť v šanciach na úspešné tehotenstvo.

„Ak máte viac ako 35 rokov, určite by som vám poradila, aby ste skúsili otehotnieť opäť v priebehu šiestich mesiacov, keďže vek predstavuje väčšie riziko ako interval medzi tehotenstvami,“ uviedla odborníčka. Podľa jej názoru sú jediným dôvodom na odloženie tehotenstva komplikácie, ako je napríklad infekcia.

debata chyba