Implantátov sa báť netreba

Okrem klasických vyberateľných zubných náhrad sú pre pacientov k dispozícii aj zubné implantáty. Ide o umelé náhrady chýbajúcich zubov, ktoré sú upevnené, podobne ako skutočné zuby, priamo v čeľusti.

08.08.2010 13:14
zub, zuby, kaz, zubár, ordinácia, protéza,... Foto:
Ošetrenie u stomatológa často vyjde aj na desiatky či stovky eur.
debata

Oproti iným metódam majú niekoľko výhod, najmä tú, že odstraňujú nutnosť brúsenia zdravých zubov a dá sa nimi nahradiť snímateľná protéza. Vyrobené sú z titánu a pri dostatočnom stave kosti hornej a dolnej čeľuste sa vnášajú do kosti. Pri bezproblémovej liečebnej fáze sa najneskôr po šiestich mesiacoch definitívne včlenia. Záruka pre ich vrastenie síce neexistuje, ale viac ako 90 percent implantátov sa zahojí za predpokladu, že sa u pacienta časom nevyvinú nejaké ochorenia kostí alebo sa nevyskytnú iné, predtým netušiace choroby, ako sú napríklad tumory. Štúdie dokazujú, že implantáty vydržia viac ako 15 a viac rokov, pričom umelý zubný koreň je stále možné zaťažovať a proteticky použiť.

Faktom však je, že počet implantačných neúspechov je u fajčiarov dvakrát taký vysoký, ako u nefajčiarov. Nadmerné požívanie nikotínu, alkoholu a drog hovorí tiež proti implantácii. Počas akútnej infekčnej choroby, krátko po ožarovaní, počas tehotenstva či dojčenia by sa mal pred implantáciou dodržať istý časový odstup. Suchosť v ústach, patologické pomery sliznice alebo kosti, príliš veľký jazyk, nevýhodné pomery čeľuste a zhryzu, ako aj chorobné žuvacie pohyby môžu tiež hovoriť proti vloženiu implantátov. Rovnako musí byť zabezpečená dostatočná hustota kostí, aby sa implantáty vôbec mohli do čeľustnej kosti vložiť.

Ďalším problémom, aj keď nie kontraindikačným, je ošetrenie detí. Rast kostí u chlapcov je skončený až okolo 20. roku veku, považujú sa implantácie v mladosti ako kritické, pretože čeľusť sa stále tvaruje. U dievčat sa rast kostí zastaví približne v osemnástke. Proti implantáciám vo vysokom veku nehovorí nič. Nie je nijakou zvláštnosťou, keď si implantáty dávajú robiť aj šesťdesiatnici či sedemdesiatnici.

Kedy sú vhodné
implantáty odstránia nutnosť brúsenia zdravých zubov pri zhotovení mostíka
umožňujú nahradiť snímateľnú protézu pevnou zubnou náhradou
ak chýba jeden zub alebo skupina zubov, implantáty chýbajúce zuby nahradia
ak sú zuby rozkývané a chrup je v zlom stave, najprv sa odstránia nevyužiteľné zuby, potom sa zubný oblúk v medzerách doplní implantátmi a nakoniec sa všetky zuby s implantátmi spoja mostíkom.

Ako sa o ne starať
Hneď po nasadení: kým neodznie znecitlivenie, nemali by ste ani jesť ani piť nič horúce.

Počas prvého týždňa sa vyhýbajte telesnej námahe (šport, zohýbanie, zdvíhanie, sauna atď.), zrieknite sa alkoholu, cigariet, kávy, čierneho čaju a mliečnych výrobkov. Po každom jedle si vypláchnite ústa vlažnou vodou, nie však v deň operácie. Čistite si svoje zuby ako zvyčajne, nepoužívajte však elektrickú zubnú kefku ani ústnu sprchu. Bolestivé oblasti by ste si mali chladiť iba zvonka.

V nasledujúcich týždňoch by ste ešte stále mali dodržiavať rady zubára týkajúce sa čistenia a vyhnúť by ste sa mali aj fajčeniu.

Cenník jednotlivých výkonov

Dental klinik, Šurany
Najčastejšie robia pružné protézy Flexite. Majú zmluvy s poisťovňami, ktoré pacientom preplácajú približne 50-percent nákladov. Ich služby využívajú pacienti okolo štyridsiatky a viac. „To, akú náhradu zvolíme, závisí od zdravotného stavu pacienta, jeho hygienických návykov, od postoja pacienta,“ hovorí doktor František Hlavačka. „Ak má pacient dobrého ošetrujúceho lekára, ktorý dokáže kvalitne endodonticky ošetriť zub, nie je potrebné zub vytiahnuť a nie je potrebná ani zubná náhrada. Závisí to teda od kvality lekára, prístrojového vybavenia pracoviska a od spolupráce pacienta a od pacientovej orálnej hygieny,“ dodáva. Celková náhrada stojí v tomto zariadení 165 eur, čiastočná snímateľná náhrada Flexite 280 eur, štandardná čiastočná snímateľná náhrada od 165 eur podľa typu spôn, výstuží a podobne. Uvedené ceny sú bez spoluúčasti poisťovne.

Stomatologická ambulancia VK Dent, Bratislava
Najčastejšie robia fixnú estetickú protetiku – zirkónové korunky. Táto ambulancia nemá zmluvný vzťah s nijakou poisťovňou. Klientelu tvoria väčšinou štyridsiatnici. Ceny najčastejších zubných náhrad sa v tejto ambulancii pohybujú od 200 eur vyššie.

Schill Dental clinic, Bratislava
Najčastejšie robia samostatne – jednotlivé korunky. Toto centrum nemá zmluvy so zdravotnými poisťovňami. Ich služby využíva najčastejšie kategória tridsiatnikov až päťdesiatnikov. Pokiaľ ide o náhrady, rozdiel nie je vo veku, ale v stave chrupu a vo finančných možnostiach klienta. Zubnú náhradu ponúkajú už od sumy 250 eur.

Fazetovaná korunka alebo medzičlen s keramickou fazetou – 140
Korunka alebo medzičlen kovokeramický – 250
Inlay alebo medzičlen Targis-vectris – 285
Celková snímateľná náhrada – 300
Čiastočná snímateľná náhrada – 280
Korunka Cerec – Vita mark – 2300
Korunka, inlay, fazeta, medzičlen – bezkovová keramika 350 – Empress 2
Korunka, inlay alebo medzičlen – bezkovová keramika 440 – Cercon

Súkromná stomatologická ordinácia MUDr. Patrik Gabura, Bratislava
Kovokeramická korunka, medzičlen – 200
Celokeramická korunka Inceram/Empress – 300
Celokeramická zirkón oxidová korunka, medzičlen Cercon – 330
Celokeramická estetická fazeta – 300
Inlay celokeramická – 300
Protéza – 300
Chirurgické zavedenie implantátu – fixtúry RePlant – 360
Chirurgické zavedenie implantátu – fixtúry ReActive – 410
Chirurgické zavedenie implantátu – fixtúry – 70

Súkromná zubná ambulancia – MUDr. Štefan Cuľba, Košice
Korunka fazetovaná keramická Creation – 80
Korunka keramická-Creation – 110
Korunka fazetovaná špec. živica Sinfony – 70

PEGO TATRY, s. r. o., Privátna zubná ambulancia Poprad
Keramická korunka – 200
Totálna protéza – 280

Dentapex, MUDr. Rudolf Rovný, Košice
Mostík na sklenených vláknach (2 kotviace kavity + 1 medzičlen) – 350 eur
Celokeramická korunka – 300
Celková snímateľná náhrada – 215
Zdroj: jednotlivé kliniky a internetové stránky kliník

debata chyba