O kĺby sa treba starať. Najlepšie pohybom

Ochorenia kĺbov, napríklad reumatoidná artritída a artóza, patria k najčastejším chorobám súčasného človeka.

12.08.2010 06:34
kĺby -bolesť - barla - chôdza - Foto:
Umelý kĺb má dnes už mnoho ľudí.
debata

V dnešnej populácii by sme len ťažko hľadali niekoho, koho by neboleli kĺby či chrbát. Príčinou bolestí je často degeneratívne ochorenie postihujúce kĺby, kĺbovú chrupavku či šľachy.

Lekári sa zhodujú v tom, že bolesti kĺbov a pohybového aparátu v žiadnom prípade nie sú len problémom starších ľudí. Objavujú sa už u ľudí medzi dvadsiatym a tridsiatym rokom života.

Niekedy môže byť príčinou problémov zápalové ochorenie, ktoré môže postihnúť všetky kĺby v tele. Toto ochorenie sa dá liečiť, ak ho však zanedbáme, zápal sa môže rozšíriť do okolitých tkanív a pôsobí na ne deštruktívne. Jediným zatiaľ skutočne účinným spôsobom, ako sa bolestiam kĺbov vyhnúť, je prevencia. Zdravá strava bohatá na vápnik, vitamíny a nenasýtené mastné kyseliny, udržiavanie optimálnej hmotnosti a dostatok pohybu je to, čo môže udržať náš pohybový aparát vo forme.

„Málokto si uvedomuje, že by mal svojim kĺbom venovať pozornosť už od dospievania a problémy v neskoršom veku tak oddialiť,“ povedal doktor Eduard Šťastný z ortopedickej kliniky 2. lekárskej fakulty UK v Prahe. „V dvadsiatich rokoch u zdravého človeka ešte nič nenasvedčuje tomu, že by k poškodeniu kĺbov dochádzalo. Ale aj napriek tomu možno na bunkovej úrovni postrehnúť zmeny, ktoré sa prejavujú na kostnom tkanive. S postupným rozvojom ochorenia sa už môže prihlásiť bolesť a spolu s ňou obmedzenie hybnosti kĺbov.“

Popri zápaloch sú to degeneratívne ochorenia, pri ktorých je opotrebovaním postihnutá chrupavka. Dochádza k nim pri nadmernom jednostrannom preťažovaní napríklad pri športe, nadváhe, úrazoch, neliečených zápalových ochoreniach, úlohu pri nich zohráva aj dedičnosť. Všetky ochorenia kĺbov sa môžu v závažných prípadoch skončiť až výmenou kĺbu. Nový bedrový kĺb

Umelý kĺb má dnes už mnoho ľudí, aj slávnych. Sú medzi nimi Liz Taylorová, Karel Gott či nebohý pápež Ján Pavol II. Lekári sa pre totálnu endoprotézu rozhodnú, keď už boli využité všetky možnosti konzervatívnej liečby a nie je možná iná, kĺb zachovávajúca, operácia. Operatívne postupy, ale aj umelé kĺby sú čoraz dokonalejšie. Zo začiatku výrobcovia garantovali ich životnosť na 5 až 10 rokov, dnes hovoria o 20 rokoch. Moderné technológie prinášajú nové materiály v aj v endoprotetike. Slovenskí ortopédi majú k dispozícii už nielen kovové a plastové implantáty, najnovším hitom sú keramické. Pre mladších pacientov sú vhodné šetriace umelé kĺby – lekári zachovajú čo najviac kostného tkaniva a v prípade potreby kĺb vymenia po desiatich až pätnástich rokoch.

Prvá endoprotéza bola na Slovensku voperovaná v roku 1972 a pre pacientov to znamenalo zásadný návrat do života, čo bolo predtým takmer nemožné. Na Slovensku dostalo minulý rok umelý bedrový kĺb viac ako tritisíc ľudí. Ideálny vek pacientov sa pohybuje od šesťdesiatpäť do sedemdesiatpäť rokov. Výmena bedrového kĺbu nie je na celý život, je limitovaná obdobím približne 20 rokov. Závisí od pacienta, do akej miery ho bude zaťažovať. Najväčším problémom pri výmene bedrového či kolenného kĺbu zostávajú čakacie lehoty na operácie. Pohybujú sa od dvoch mesiacov do roka. Čakacia lehota závisí od finančného limitu príslušnej zdravotnej poisťovne a od medicínskeho kritéria.

Dna je nepriateľom
Dna patrí medzi veľmi nepríjemné chronické ochorenie kĺbov a obličiek. Môže za ňu veľké množstvo kyseliny močovej v krvi a vyzrážanie kryštálov tejto kyseliny v kĺboch, kde spôsobuje zápal. Za všetko môže zlý metabolizmus. Niektoré predispozície na túto chorobu sú dedičné, priebeh ochorenia možno dobre ovplyvniť diétou. Ideálnymi potravinami sú napríklad hnedá ryža, kukurica, kapusta, zeler, mrkva, cibuľa, med, hrozienka, jogurty a mliečne výrobky, banány, hrušky, jahody.

Na boľavé kĺby krémami
Gély a krémy proti bolesti zaberajú na chronickú bolesť kĺbov lepšie než tabletky. Vyplynulo to z výskumu londýnskych lekárov. Štúdia zahŕňajúca približne 600 pacientov vo veku nad 50 rokov ukázala, že protizápalové krémy sú prinajmenšom také účinné ako tabletky, majú však menej vedľajších účinkov. Dospeli k tomu vedci z londýnskej Queen Mary University. Odhaduje sa, že viac ako tretina ľudí nad päťdesiat rokov trpí bolesťou kolenných kĺbov a v polovici prípadov ide o závažný problém. Zvyčajne ide o opotrebovanie chrupavky v kĺbe. Tablety totiž na rozdiel od krémov môžu zvyšovať krvný tlak, mať negatívne účinky na žalúdok.

Pozor na červené mäso
Veľké množstvo červeného mäsa do jedálneho lístka zdravého človeka nepatrí, pretože jeho nadmerná konzumácia môže viesť k vyššiemu riziku reumatoidnej artritídy. Tí, ktorí ho jedia každý deň, zdvojnásobujú riziko ochorenia oproti tým, ktorí ho jedia len dvakrát do týždňa. Nie je to však iba mäso, ktoré zvyšuje riziko. Je to aj fajčenie, nízky obsah vitamínu C v jedle a vysoký príjem bielkovín.

debata chyba