Kedy treba nahradiť kĺb umelým?

Ak je kĺb poškodený zápalom, degeneratívnym procesom – artrózou a tiež úrazom, treba ho nahradiť. Pred operáciou treba absolvovať dôkladné predoperačné vyšetrenie, ktoré vylúči infekciu.

17.08.2010 14:11
kĺb, bolesť, pohyb, reuma, šport, koleno,... Foto:
Ak sú naše kĺby výrazne poškodené, môže byť riešením použitie umelej náhrady.
debata

Operácia prebieha v celkovej anestézii. S operáciou sú zvyčajne spojené veľké krvné straty, ktoré možno nahradiť transfúziou alebo autotransfúziou.

Aké komplikácie hrozia?
Medzi riziká patrí krvácanie. Závažnejšie je však riziko trombózy – krvnej zrazeniny, ktorá však hrozí pri každej operácii. Najzávažnejšia je pľúcna trombóza. Ako prevencia sa podávajú lieky proti zrážanlivosti krvi, ktoré však zhoršujú krvácanie.
Medzi komplikácie patrí aj infekcia, pretože do tela je vložené cudzie teleso. Ako prevencia sa podávajú aspoň dva dni antibiotiká.

Ako dlho vydrží protéza?
Jej životnosť je individuálna u každého pacienta – či chodí na kontrolu, či má nadváhu, závisí to aj od jeho fyzickej kondície. Náhrady kolena a bedrového kĺbu sú konštruované na bežné aktivity, chôdzu, plávanie alebo bicyklovanie. Menej vhodné sú beh a lyžovanie.

Endoprotézy – kĺbové náhrady

Ak sú naše kĺby výrazne poškodené, môže byť riešením použitie umelej náhrady. Nahrádzajú sa však len niektoré z nich: bedrový, kolenný, ramenný, členkový a drobné kĺby prstov rúk a nôh. Medzi najčastejšie operačné zákroky patrí výmena bedrového a kolenného kĺbu.
Endoprotézy delíme:
1) podľa počtu nahradených plôch na totálne (nahrádzajú všetky kĺbové plochy) a čiastočné (nahrádza sa iba poškodená časť kĺbu)
2) Podľa spôsobu fixácie kosti na cementové (na fixáciu protézy sa používa takzvaný kostný cement), necementové (protéza je spojená s kosťou jej postupným prerastaním do špeciálne upraveného povrchu endoprotézy) a hybridné (majú jeden komponent cementovaný a druhý necementovaný).

Niečo o kĺboch

Kĺb sa skladá z dvoch styčných plôch krytých chrupavkou. Jedna plocha sa nazýva kĺbová hlavica a druhá kĺbová jamka.

Ďalšou častou je kĺbové puzdro, ktoré ho uzatvára a toto je posilnené väzmi.

Kĺby podľa počtu kostí: jednoduché – spájajú dve kosti, takým je napríklad ramenný kĺb; zložené kĺby – spájajú viac ako dve kosti alebo sú medzi ne vsunuté pohyblivé chrupavkové doštičky. Takéto sú napríklad kĺby zápästia či kolenný kĺb.

Druhy kĺbov podľa tvarov kĺbových plôch: guľový (umožňuje pohyb všetkými smermi, príkladom je napríklad ramenný alebo bedrový kĺb), valcový (umožňuje pohyb iba v smere ohybu – napríklad články prstov), kladkový (na hlavici jednej kosti je ryha, na hlavici druhej kosti je hrana, príkladom je lakťový kĺb), elipsoidný (hlavica jednej kosti má vajcovitý tvar, v druhej kosti je eliptická dutina), sedlový (spájané kosti majú duté aj vypuklé časti, napríklad takáto je karpálna kosť), čapový kĺb (výbežok jednej kosti sa otáča v kruhovom otvore inej kosti), tuhé kĺby (ploché, s obmedzenou pohyblivosťou, sú to napríklad kĺby spájajúce stavce).

Kĺby v číslach

210 kostí tvorí kostru – základnú oporu ľudského tela, viac než 180 z nich je spojených kĺbom.
Približne 90 percent populácie má nejaké problémy s dolnými končatinami.
Asi 20 percent príčin všetkých návštev pacientov u praktických lekárov sú reumatické problémy.
Kĺby umožňujú súčasne robiť dva pohyby – otáčanie a ohýbanie.
Už vo veku 20 až 30 rokov sa objavujú prvé zmeny v kĺbovej chrupavke.
Približne 160-tisíc kilometrov prejdeme počas života.
Najväčší a najťažší kĺb – koleno – nesie takmer polovicu telesnej váhy.

Čo môže byť dôvodom bolesti kĺbov

Bolesti v lýtkach pri chôdzi, ktoré v pokoji prejdú
poruchy prekrvenia nôh, ochorenie artérií, diabetes
Bolesti v slabinách
ochorenie bedrového kĺbu
Bolesti v chodidle a kĺboch prstov nôh
zápalové ochorenie v kĺboch
Časté bolesti v kolenách
opotrebovanie kĺbu, artróza, strata elasticity kĺbovej chrupavky
Bolesť v jednom kolene s opuchom
výron do kolenného kĺbu
Bolesť v jednom alebo oboch kolenách
eumatická artritída, artróza
Bolesť v kolene v mladom veku
poranenie menisku alebo chrupavky

Starostlivosť sa vypláca

Ťažké bremená by mali byť tabu. Najhoršie je nosiť ťažké veci v rukách, pretože sa namáhajú bedrové kĺby.

Neprospieva im ani dlhé státie. Ak často stojíte pri žehliacej doske alebo pri umývaní riadu, skúste túto činnosť vykonávať v sede. Kĺby tak budete zaťažovať menej.

Posilňujte. Každý kĺb má niekoľko svojich častí, najdôležitejšie sú kĺbové puzdro a chrupavka. Preto je dôležité posilňovať chrupavku prípravkami obsahujúcimi kolagén. Pri ich výbere vám poradí lekár alebo lekárnik.

Schudnite. Ak sú vaše kĺby viac zaťažované, mali by ste sa zamyslieť nad svojou váhou. Ľudia s nadváhou majú aj viac problémov s kĺbmi.

Dobré topánky sú základ. Najlepšie sú ortopedické, naopak, na tie na trhoviskách by ste mali čo najrýchlejšie zabudnúť. Ich nekvalita sa odrazí na každom vašom kroku a ,„zarábate“ si na budúce zdravotné problémy.

debata chyba